Putovanje Maroko 2018

 

13 dana 

 

05.04 – 17.04.2018.

                                                    26.04 - 08.05.2019.

 

 

maroko-2.jpg

 

Maroko – na sudaru Evrope i Afrike! Ova ponosna zapadna kraljevina (kako glasi prevod arapskog naziva) vas nikako neće ostaviti ravnodušnim. Zemlja na sudaru kultura dva kontinenta, jedinstvene tradicije, Berberskih plemena, neverovatne istorije i vrhunca moći kada je vladala Iberijskim poluostrvom. Moćne dinastije iz srednjeg veka koje su ostavile neizbrisiv pečat na tlu Španije, Portugalije i severu Afrike i dalje evociraju uspomene na slavna vremena. Moderni gradovi i luke, nastali pod uticajem Evrope, samo su dodatno ulepšali sve ono što Maroko ima u ponudi: moćni snegom prekriveni Atlas, mistične gradove, opuštajuću atmosferu Atlantika. Nikada kolonijalizovan, pod kratkim francuskim protektoratom, Maroko je danas  jedna od najvećih tajni turizma. Očekuje nas kraljevska prestonica Marakeš, crveni grad, pustinjski biser, glamurozan i mističan pun kontrasta. Ova urbana metropola u kojoj su živeli Aristote Onazis, Iv Sen Loran, Tenesi Vilijams, Orson Vels i mnoge druge poznate ličnosti i danas privlači svetske zvezde, glamur Holivuda i francuski crème de la crème. Staro gradsko jezgro – Medina, opasana srednjevekovnim zidinama, unutar kojih se nalaze mnogobrojne palate, džamije i spomenici, mami turiste pričama iz 1001 noći, dok u večernjim satima moderni Gueliz preuzima primat. Dalje nas očekuje odmor na okeanu i uživanje u morskim specijalitetima, kao i sjajan shopping u Esauiri, najboljem mestu za kajt surfere u čitavoj Africi. Na kraju odlazimo u Agadir, po još sunca, prelepih plaža i dobre klope.

 

Plan i program puta:

 

1.dan: Beograd – Temišvar – Milano – Marakeš

 

Sastanak grupe na dogovorenom mestu. Transfer do obližnjeg aerodroma. Let za Marakeš. Po sletanju u Marakeš, transfer do riada/hotela. Slobodno vreme za odmor i pripreme za prvi dodir sa gradom. U večernjim satima odlazak do trga Jemaa-El -Fnaa, najvećeg trga Afrike, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Mogućnost organizovanja zajedničke večere u nekom od brojnih lokalnih štandova sa hranom (po kojima je trg poznat) – svi ukusi Maroka na jednom mestu… Noćenje.

 

 

2.dan: Marakeš

 

Nakon doručka krećemo u fakultativni obilazak znamenitosti starog grada – medine: džamija Kutubija, iz XII veka, poznata kao arhitektonski uzor za sve džamije građene u Maroku; Saadinske grobnice sakrivene iza Mulaj Jazidove džamije, poznate po fantastičnom enterijeru urađenom u otmenom kararskom mermeru; Baadi palata – građena po uzoru na Alhambru, nekada najraskošnija, danas gotovo u ruševinama, dočaraće vam moć i sjaj Saadinske sultanske dinastije; palata Bahia – najlepše sačuvano marakeško zdanje iz doba marokanskog sultanata, u kome neretko rođendane slave zvezde iz sveta šuobiza, poput Šon Kombsa aka Paf Dedija; Medresa Ben Jusef, nekada najpoznatija verska škola u Marakešu, koja datira iz XII veka… sve vreme prolazimo uličicama i sukovima (tržnice) medine, istražujemo berberske rukotvorine, tekistil, začine, zanatlijske radnje… pauza za ručak i predah. U popodnevnim satima odlazimo u skriveni raj u novom delu grada (Gueliz)– Majorel bašte, čudesno delo pejzažne arhitekture u kojem je živeo i stvarao čuveni Iv Sen Loran. Slobodno vreme. Noćenje.

 

 

 

3. dan : Marakeš – Atlas

 

Slobodan dan u Marakešu ili fakultativni odlazak do Atlasa. Krećemo u novu avanturu, naša prva stanica su uljare Argana i prirodne apoteke. Imaćemo prilike da se upoznamo sa biljkama koje su karakteristične za ovo podneblje, kao i sa njihovim svojstvima. Videćemo kako se pravi kozmetičko i jestivo ulje Argana. Nakon toga nastavljamo put dalje i odlazimo do potoka, odakle krećemo pešaka u laganu šetnju. Uživamo u prelepoj prirodi i pravimo nezaboravne fotografije. Dolazimo do vodopada gde ćemo napraviti pauzu kratku pauzu. U određeno vreme odlazimo do restorana gde ćemo uživati u egzotičnim ukusima marokanske kuhinje. Slobodno vreme. U dogovoreno vreme polazak za Marakeš. Slobodno vreme u Marakešu. Noćenje

 

maroko-1.jpg

 

 

 

4. dan : Marakeš – Esauira

 

Nakon doručka, pakovanje i polazak za Esauiru. „Biser Maroka“ , beli grad i luka na obalama Atlantika očaraće nas posebnim šarmom i opuštajućom atmosferom. Smeštaj u riad/hotel. Odlazimo na plažu i uživamo, a u popodnevnim satima šetamo unutar zidina starog grada. Jedinstvenost Esauire je ta da se obala, usled čudnog delovanja struja tokom noći menja, pa plaža svakog dana izgleda drugačije, a tu je i čuveni vetar, alize, koji privlači veliki broj kajt i vindsurfera! Slobodno vreme za obilazak medine, galerija i umetničkih radnji, po kojima je grad nadaleko poznat. Noćenje.

 

 

 

5. dan : Esauira

 

Slobodan dan za uživanje na plaži, prvi čas kajt surfinga, fantastičan ručak u nekom od mnogobrojnh ribljih restorana, pravi low budget šoping i sve ostalo u čemu su između ostalih uživali: Vinston Čerčil, Džimi Hendriks i mnogi drugi, u gradu čuvenom po Gnaua festivalu svetske muzike “Marokanskom Wudstoku”. Moguć je odlazak do Sidi Kauki plaže. Kuliramo na plaži, surfujemo (opciono), uživamo u Atlantiku. Poseta i selu Diabat, u kome je navodno 60ih godina boravio Džimi Hendriks, očaran magijom Esauire. Noćenje.

 

 

6. dan : Esauira – Rabat

 

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme za istraživanje grada. U dogovoreno vreme krećemo ka Rabatu. Transfer do Rabata. Rabat je prestonica Maroka, grad koji predstavlja mešavinu starog i novog. Smeštamo se u sobe. U dogovoru sa vodičem prošetaćemo gradom. Slobodno vreme. Noćenje

 

 

 

7. dan : Rabat

 

Krećemo u obilazak Rabata- grad koji nam nudi potpuno uživanje : Bab Oudaia uvodi nas karakteričnu četvrt Kasbah koju nikada nećete zaboraviti, videćemo Andaluzijsku baštu iz perioda Francuske kolonizacije. Obilazimo blistavi mauzoleja Kralja Muhameda V, upravo na ovom mestu se na hiljade Marokanaca zahvaljivalo za nezavisnost Maroka, Hasan toranj i naravno medinu izgrađenu u Andaluzijskom stilu. Slobodno vreme. Noćenje.

 

 

8. dan : Rabat – Kazablanka

 

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme ili fakultativni obilazak Kazablanke. Kazablanka je kosmopolitsko srce Maroka i njegov glavni atlatski centar, kao i najveći grad države. Elegantne prodavnice i živahni kafići zajedno sa Art Deko vilama i tradicionalnim sukovim (tržnicama) čine Kazablanku izuzetno zanimljivim gradom. Moderna Kazablanka je mesto gde se Zapad sastaje i koegzistira sa arapskim tradicijama. Obilazimo grad, kupujemo suvenire, pravimo fantastične fotografije… Slobodno vreme do polaska za Rabat. Dolazak u Rabat. Noćenje

 

 

 

9. dan : Rabat – Marakeš

 

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme do polaska za Marakeš. U dogovoreno vreme krećemo ka Marakešu. Dolazak i smeštanje u sobe. Slobodno vreme. Noćenje

 

 

10. dan : Marakeš – Sahara

 

Slobodan dan. Vreme za šoping, gubljenje po sukovima, bazarima, nabavljanje začina, uživanje u hamamu, istraživanje Gueliza i medine. Mogućnost fakultativnog odlaska na dvodnevni fakultativni izlet – jahanje kamila u Sahari i obilazak Visokog Atlasa – prolaz kroz magični Visoki Atlas i najvišu putnu tačku u Maroku – Tizi n’Tička. Jahanje kamila do berberskog pustinjskog kampa, noćenje u šatorima…

 

 

 

11. dan : Sahara – Ait Benhadu – Marakeš

 

Neverovatna priroda, mesto spajanja pustinje i afričkih Alpa, u svakome će probuditi avanturistički duh. Posetićemo neke od starih gradova (ksarovi) i proći kroz mnogobrojna berberska sela. Vozimo se i kroz najdužu rečnu dolinu Maroka, koju pravi reka Draa – u mestu Agdez ćemo probati najbolje urme na svetu, koje dolaze baš iz ovog kraja. Posetićemo i ksar Ait Benhadu, jedan od najpoznatijih na startrans-saharskom karavanskom putu, koji je bio i mesto snimanja čuvenih filmova poput Lorens od Arabije, Isus Nazarećanin, Gladijator itd… živopisni krajolici smenjivaće se munjevitom brzinom pred našim očima. Povratak u Marakeš u večernjim satima. Noćenje.

 

 

12. dan : Marakeš – Milano – Temišvar – Beograd

 

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme za finalni šoping i individualne aktivnosti. Transfer do aerodroma. Let za Milano, konekcija avionom iz Milana do Temišvara…Transfer do Beograda.

 

 

13. dan : Beograd

 

Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima. Kraj programa. Sa osmehom na licu planiramo novo putovanje.

 

 

maroko-3.jpg

 

 

SMEŠTAJ:

 

Marakeš: Riad Kasbah nalazi se u širem centru Marakeša, na 15 min pešice od centra grada (800m). Sobe su jednostavne ukrašene tradicionalnim marokanskim detaljima- 1/2, 1/3, 1/4 i 1/5, svaka sa sopstvenim kupatilom. Smeštaj se nalazi u blizini šoping zone grada kao i sa mnoštvom restorana i kafića.

 

Agadir: Hotel Sindibad 2* nalazi se u širem centru Agadira na 1 km od centra grada. Poseduje komforne sobe 1/2, 1/3 i 1/4 svaka sa sopstvenim kupatilom. Na pešačkoj udaljenosti je od svih gradskih znamenitosti i u blizini restorana i kafića.

 

Esauira: Riad Wind Palace nalazi se u širem centru Esauire, na 10 minuta pešaka (800m) od plaže i boemskog centra grada. Poseduje 1/2, 1/3 i 1/4 krevetne sobe, svaka sa kupatilom. U neposrednoj blizini nalaze se kafići i restorani u kojima možete uživati.

 

 

(Avio prevoz sa taksama + smeštaj + transferi + vodič)

849€

 

  

NAPOMENE:

 

Zbog specifičnih uslova organizacije putovanja i komfora grupe,  broj putnika po terminu je ograničen.

Kako biste osigurali vaše mesto u željenom terminu po promo uslovima potrebno je da:

– uplatom avansa od min. 50€ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu banke Intesa za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine (okvirno 2 meseca pred put), o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;

– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;

– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla,  ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

 

 

Aranžman obuhvata :

 

-Avio prevoz sa taksama (Temišvar / Budimpešta – Milan – Temišvar / Budimpešta)

 -6 noćenja u Marakešu u 1/2 ili 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom

 -2 noćenja u Esauiri u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom

 -3 noćenja u Rabatu 1/2 ili 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom

 -transfere po programu

 -usluge vodiča

 

 

Aranžman ne obuhvata :

 

-vizu za Maroko – 25eur (podložno promeni)

 -hranu

 -fakultativne izlete

 -doplatu za prtljag (oko 80€)

 -individualne troškove

 

 

Fakultativni izleti:

Bahia palata – Badi palata – Sadianove grobnice – Majorel bašte

Ovom celodnevnom pešačkom turom upoznaćemo Marakeš i njegove tajne na najbolji mogući način. Šetaćemo uskim ulicama Medine, preko mirisnih trgova do velelepnih zdanja, iz jedne epohe u drugu, iz bajkovitih ruševina do nestvarno lepih palata mavarske arhitekture. Posle pauze za ručak posetićemo magične Majorel bašte i upoznati se sa životom i delom modnog maga Iv Sen Lorana.

Atlas i Toubkal nacionalni park

Izlet za prave avanturiste i ljubitelje prirode. Prilika da se vide netaknuti predeli, prirodne retkosti i jedinstveni gradovi na obroncima prelepog Atlasa. Iz daleka ćemo posmatrati najviši vrh severne Afrike Jbel Toubkal 4167m i biti u prilici da se pokvasimo u jednom od 7 vodopada Setti Fatme. Bićemo u prilici da pazarimo šafran i druge začine ili cenjeno arganovo ulje.

Arganska tura

Poseta jednoj od mnogobrojnih lokalnih kooperativa koje proizvode arganovo ulje, u kojoj ćete imati prilike da se upoznate sa posebnim procesima obrade argana, da oprobate jestivo arganovo ulje, kupite lokalne proizvode, i vidite kako lokalno stanovništvo prerađuje biljku. Odlazimo i do surferskog sela: Sidi Kauki, u kome kuliramo pored obale, odlazimo do nekog od surferskih barova, uživamo u suncu, fotografišemo malu ribarsku citadelu… u povratku se zaustavljamo na šoljicu čaja u cafeu koji je bio omiljeno mesto Džimija Hendriksa tokom njegovog boravka u Esauiri.

Plaže Agadira – Tagazut

Prilika da se upoznamo sa nekim od najlepših plaža Maroka i uživamo u mirnom i prijatnom okruženju gradića na obali Atlantika u okolini Agadira – Tagazut je poznati surferski raj, u kome možemo provesti opušteni dan, uživati u plaži, jahati kamile pored vode, sedeti u nekom od lokalnih barova, pazariti na lokalnom marketu.

 

NAPOMENE:

U slučaju promene cene avio prevoza od strane Avio kompanije, agencija zadržava pravo da promeni cenu aranžmana.

Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte.

Moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od raspoloživosti mesta na letovima.

Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.

 

 Uz ovaj program važe opšti uslovi agencije organizatora licenca otp 615/2010.

 

engleski prevod  nemacka prevod


info-rez.png 

first-minute 

 last minute

Ukoliko želite prvi da saznate
sve o našim ponudama i akcijama
ostavite Vaš mail
 
 
 
facebook.png

Sava osiguranje

milenijum osiguranje

 

 

procreditbank.jpg
Kursna lista za današnji dan

 

komercijalna-banka-banner.jpg