Alzas i Švarcvald Putovanje 2022

Obilazak Nemačke i Francuske / autobuski prevoz 

 sa fakultativnom posetom HEIDELBERGA, BADEN BADENA, RIQUEWIHRA, COLMARA, FREIBURGA

/ €

Regija Alzas se nalazi na istoku Francuske. Istorija, pejzaž i kultura ovog dela Francuske plene svojom lepotom i raznolikošću. Gravni grad regije Alzas jeste Strazbur koji je jedan od najznačanijih centara Evropske Unije, sa Evropskim parlamentom i Međunarodnim sudom za ljudska prava.
Švarcvald (nem. Schwarzwald, Crna šuma) je šumovita planinska oblast u jugozapadnoj Nemačkoj, u saveznoj državi Baden-Virtemberg. Sa zapada i juga okružena je dolinom reke Rajne. Ime „Crna šuma“ potiče od tamne boje četinarskih šuma, koje rastu u ovoj oblasti. U oblasti Švarcvalda nalazi se izvor reke Dunav.


Da malo zasladimo priču podsetićemo Vas na čuvenu tortu (ako je niste do sada probali, probajte je obavezno), Švarcvald ili u originalu Schwarzwälder Kirschtorte. I ta torta ima svoju priču, Iako u nazivu nosi reč Švarcvald, ova torta nije dobila ime po čuvenim Švarcvald planinama, već po čivenoj višnjevači koja je ponos tog područja (Schwarzwälder kirsch (wasser)). Ovim finim likerom se natapaju kore koje tako dobijaju karakterističnu aromu. Torta se sastoji od čokoladnih biskvitnih kora, višanja i slatke pavlake.


Heidelberg, grad u Nemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, koji je smešten na reci Neckar. Grad danas ima oko 150.000 stanovnika od čega su gotovo četvrtina studenti. Zašto je u gradu toliki broj studenata? U Heidelbergu se nalazi najstariji nemački univerzitet, i jedan od najprestižnijih u Europi. Univerzitet je osnovan 1386. godine.Osim po univerzitetu Heidelberg je poznat i po svome dvorcu, bez sumnje ovo je gradska atrakcija broj jedan. Heidelberger Schloss je u toku svoje istorije više puta bio meta napada , bio je paljen, miniran i rušen.I na sve to treba dodati i dva velika požara koje je izazvao udar groma. Iako je od dvorca danas ostala samo ruševina njegovi ostaci i dalje dominiraju nad gradom i zbog svog romantičnog izgleda i istorije privlači brojne turiste (godišnje oko 3.000.000 ) sa svih strana sveta.

 

 https://www.etaturs.rs/vest/carolija-alzasa-i-svarcvalda.html

 

 

Kolmar putovanje 2022

Hajdelberg putovanje 2022

Freiburg putovanje 2022

Baden Baden  banja putovanje 2022

 

 

 

 

 

Pozovite