Atina putovanje


Atina putovanje

Atina putovanje

 

Atina

Atina putovanje


Istorijski grad modernog duha

Poznata po neverovatno dugoj, bogatoj istoriji, inspirativnoj kulturi, očuvanoj tradiciji, izvanrednoj hrani, ukrašenim trgovima i toploj klimi - Atina je idealan grad za novogodišnje želje i praznično slavlje. Na prvi pogled će vas osvojiti svojom jedinstvenom dušom i neodovoljivom harizmom, a zatim ćete se zaljubiti u njene šarmantne ulice, melodičnu atmosferu i zanosni duh.

Istorija Atine kao moćnog grada sa značajnim statusom počela je hiljadama godinama unazad. Ona poseduje istorijske atrakcije koje privlače milione posetilaca godišnje i mnoge znamenitosti iz V veka koje će vas vratiti u rimsko doba, kada je stara Grčka bila moćno svetsko carstvo. Mi ćemo vam na putovanju otkriti sve detalje kako bismo zajedno doživeli grad koji se naziva kolevkom evropske civilizacije.

Akropolj

Sa dokazima da je ova oblast bila naseljena još od IV milenijuma pre nove ere, Akropolj je jedna od najstarijih citadela na svetu. Izgrađena je na uzvišenju izabranom u svrhe odbrane ali ima funkciju religioznog svetilišta sa blagoslovenim izvorima koji označavaju njenu religijsku važnost. U VIII veku pre nove ere, Akropolj je stekao svoj religiozni karakter sa uspostavljanjem kulta boginje mudrosti, nauke, umetnosti i grada - Atine. Atinjani, ohrabreni pobedom nad Persijancima, u V veku pre nove ere ostvarili su ambiciozni program izgradnje, pod vođstvom državnika Perikla. Tako je oživeo ovaj izraz prilagođavanja arhitekture prirodnoj lokaciji. Grandiozna kompozicija savršeno izbalansiranih masivnih struktura i stubova stvara prizor simetrije i monumentalne lepote. Sastoji se od remek dela koja potiču iz V veka pre nove ere. To su: Partenon, Erehtejon, Propileji i hram boginje Nike.

Na ovom uzvišenju rođeni su demokratija, filozofija, pozorište, sloboda mišljenja i govora koji čime intelektualni i duhovni temelj savremenog sveta. Akropolj se smatra krunom grčke klasične umetnosti i arhitekture.

Nafplio

Nafplio

Primorski grad na istočnom Peloponezu poznat je kao najromantičniji grad u Grčkoj. Prema legendi, osnovao ga Nafplije, sin boga Posejdona i Amimone. Prva prestonica Grčke nalazi se na dva sata vožnje od Atine i odiše venecijanskim šarmom zahvaljujući italijanskom stilu gradnje. Duge pešačke ulice u starom gradu nude beskrajne mogućnosti za šoping, od autentičnih grčkih proizvoda do nakita. Mali grad sa velikom energijom pravi je izbor za uživanje u hrani. Lokalni kulinarski specijaliteti su: bogana - jagnjetina u mleku sa sočnim krompirom i goges - pasta koja se ručno pravi na Peloponezu.

Nafplio je savršeno polazište za istraživanje Epidaurusa i Mikene. Ako pođete u ovu avanturu sa nama, videćete kako grad oživljava uz priče iz prošlosti. Uz pomoć naših stručnih vodiča, saznaćete zanimljivosti o civilizaciji koja je jedna od prvih u svetu dok se zajedno divimo spomenicima koji odolevaju vremenu kao što su tvrđave Akronafplion, Burđi i Palamidi. U srcu Nafplija nalazi se čuveni trg Sintagma gde veliki broj ljudi proslavlja Novu godinu kraj velike, okićene jelke i gomile sjajnih lampica.

Epidaurus

Epidaurus

Mesto na Peloponezu koje je poznato po najbolje očuvenom primeru klasičnog grčkog pozorišta. Kroz prilagođenost okolnom pejzažu, savršene proporcije i neverovatnu akustiku, Epidaurus je unikatno umetničko delo. Bilo koji zvuk na bini, bilo da se radi o uzviku ili šapatu, dubokom uzdahu ili zvuku paljenja šibice, može se čuti u celom pozorištu, čak i u poslednjim redovima. Smatra se da raspored sedišta zapravo predstavlja akustični filter koji omogućava prigušavanje pozadinske buke kao što je žamor publike, dok naglašava zvuke više frekvencije koji dolaze sa bine. Najveće grčko pozorište, visine 114 metara, izgrađeno je u IV veku pre nove ere. Teatar može da primi 12 do 13 hiljada ljudi. Svakog leta se održava Epidaurus festival gde publika ima priliku da posmatra poznate predstave.

Povezanost grada Epidaurusa sa grčkom mitologijom potiče iz verovanja da je tu rođen Asklepios, sin Apolona i grčki bog izlečenja. U davna vremena, Epidaurus je bio svetilište sa isceliteljskom moci. Nalazi se pod zaštitom UNESCO svetske baštine od 1988. godine.
Teatar odiše harmonijom, grandioznošću, spokojem i najvažnijom grčkom vrednošću - skladom. Stajati na mestu starom 24 vekova znači osetiti duh svojih predaka i upoznati se sa kulturom od koje je sve počelo.

A for Athens koktel bar

Kada ste u Atini, ne smete propusiti odlazak u ovaj bar i restoran sa najboljim pogledom u čitavom gradu. Danju možete uživati u piću dok posmatrate ljude koji koračaju trgom i iskoristiti priliku da napravite izvanredne fotografije. Specijalni kuvari koriste sveže grčke sastojke kako bi vam ponudili kreativna jela koja oslikavaju grčku atmosferu i kulinarsku tradiciju. Kokteli imaju imena koja su povezana sa Grčkom i mogu biti napravljeni potpuno po vašem ukusu. Kada padne mrak, spokojni atinski pejzaž pretvara se u spektakl. Nad malim gradskim ulicama i osvetljenim zgradama nalazi se Akropolj, zlatna kruna Grčke i ovog potpuno inspirativnog pogleda. Osvetljenje čini da ova antička citadela izgleda zlatno, dok su njene građevine obasjane neverovatnim sjajem. Kada se na novogodišnju noć vatromet rasplamsa nebom, savršeni pogled postaje nezaboravni početak godine.

Istraživanje grada koji u sebi nosi veliko bogatstvo ne završava se posetom navedenih lokacija. Upoznavanje bisera Grčke samo je početak čitavog niza priča koje ova prestonica ima da ispriča. Istinsko otkriće dolazi onda kada svaki putnik shvati njene dragocenosti jer je ovo grad koji sa svakim svojim posetiocem gradi jedinstvenu i neraskidivu vezu.

 https://www.etaturs.rs/dan-zaljubljenih-atina.html

https://www.etaturs.rs/putovanje-atina.html

https://www.etaturs.rs/putovanje-atina-loutraki.html

https://www.etaturs.rs/letovanje-grcka-loutraki.html

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite