Salzburg – grad mocarta I baroka


Salzburg grad mocarta baroka

Salzburg – grad mocarta I baroka

Čarobni Salzburg je austrijski grad koji se već više od dve hiljade godina nalazi duž obale reke Salcah i koji zbog svoje neopisive lepote nikada nije bio u senci Beča ili Minhena. Svojim slikovitim ulicama, prelepo uredjenim parkovima i kitnjastim baroknim tornjevima oduvek je privlačio pažnju putnika iz svih delova sveta.


Danas grad Salzburg ima oko 150 hiljada stanovnika i predstavlja politički, kulturni i privredni centar istomene austrijske pokrajine. Putnici turističke agencije Eta tours iz Beograda tokom cele godine imaju priliku da upoznaju ovaj jedinstveni grad koji potpuno opravdano nosi nadimak „Rim severa“. Zbog svog ogromnog umetničkog i arhitektonskog blaga istorijski centar grada se od 1996.godine nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.


Priča o Salzburgu počinje još 15. godine stare ere kada su rimljani osnovali svoj vojnički logor i dali mu naziv Juvavum. Grad se vrlo brzo razvijao i već 45.godine nove ere dobija status municipijuma kao i središta bogate rimske provincije Norikum.


Nakon što je devastiran tokom čestih upada varvarskih plemena u 6. veku, grad je 696. godine obnovio Sveti Rupert iz Vormsa. On je sagradio opatiju Stift Sankt Peter koja je ujedno i najstariji benediktinski samostan u čitavom germanskom govornom području.


Sveti Ruper je kasnije proglašen za sveca zaštitnika grada, a njegov dan se proslavlja sa velikom procesijom 27.marta svake godine.


Nakon sukoba dinastija Habsburg i Wittelsbach  oko naslednika prestola Svetog Rimskog Carstva, nadbiskup Salzburga Fridrih III Lajbnic je 1328.godine uspeo da od tadašnjeg avinjonskog Pape Žana XXII dobije zvanje prica, a Salzburg tada postaje polunezavisni Nadbiskupski Principat. Narednih 475 godina na tronu su se smenila čak 33 princa nadbiskupa a svakako je medju njima najznačajniji Paris Lodron, koji je živeo u 17.veku. Svojim veštim političkim manervima uspeo je da sačuva grad od razaranja tokom tridesetogodišnjeg rata, a takodje će ostati upamćen i kao osnivač renomiranog Univerziteta 1622.godine. Nabiskupski Principat je ukinut u vreme Napoleonovih pohoda 1803.godine, kada dolazi do opšte sekularizacije. Nakom što je nekoliko godina bio u sastavu Kraljevine Bavarske, grad je konačno Minhenskim sporazumom iz 1816.godine ušao u sastav tadašnjeg Austrijskog carstva. Tokom vladavine Habsburga grad je puno puta bio domaćin caru Francu Jozefu i carici Elizabeti Sisi koji su imali svoju vilu za odmor u obližnjem mondenskom Bad Išlu.


Tokom II svetskog rata grad je više puta bombardovan, tom prilikom je u novembru 1944.godine oštećena i velelepna barokna katedrala iz 1628.godine. U posleratnim godinama dolazi do brze obnove infrastrukture i Salzburg ponovo postaje glavni centar ovog dela današnje Austrije.


Salzbur ima čak 27 crkava uglavnom radjenih u periodu baroka tokom 17. i 18.veka. Medju njima su najvažnije Andreaske kirche iz 1892.godine, St.Sebastian kirche iz 1754.godine, Dreifaltigkeit kirche – crkva Svetog trojstva koju je 1702. godine projektovao čuveni arhitekta Johan fon Erlah. Pomenuti arhitekta je takodje i tvorac crkve Kollegien iz 1707.godine, koja predstavlja jedan od najlepših bisera umetničkog stila baroka.


Putnici turističke agencije Eta tours svoje razgledanje Salzburga započinju posetom prelepoj Mirabel palati koju je za sebe i svoju ljubavnicu Salomu Alt, sagradio poznati princ nadbiskup Wolf Dietrich Raitenau 1606.godine. Palata je bila svedok brojnih istoriskih dogadjaja i afera, a danas predstavlja izložbeni prostor, kao i mesto na kome se organizuju brojni koncerti klasične muzike.


Vrtovi i fontane Mirabel palate su radjeni po uzoru na Versajske, krajem 17.veka.


Jedna od najznačajnijih gradjevina u gradu je moćna tvrdjava HochenSalzburg koja je sagradjena na uzvišenju iznad katedrale 1077.godine, od strane nadbiskupa Gerharda.


Tvrdjava nikada nije bila napadnuta, tako da je odlično sačuvana i predstavlja jednu od najvećih fortifikacija u čitavoj Evropi.


Salzburg ima četiri prekrasna trga Alter markt, Residenz platz, Dom platz i Kapitel platz, svaki od njih je ukrašen reprezentativnim baroknim zdanjima, spomenicima i fontanama.


U Salzburgu su rodjene i živele brojne poznate ličnosti. Vredi pomenuti naučnika matematičara i fizičara Kristijana Doplera, dirigenta Herberta fon Karajana i naravno jednog od najvećih kompozitora svih vremena Wolfganga Amadeusa Mocarta. Ovaj veliki kompozitor je rodjen 1756.godine, a njegova rodna kuča koja je danas muzej Mozartgeburtshaus se nalazi u glavnoj pešačkoj ulici Getriedegasse. Mocart je u toku svog kratkog života komponovao brojne opere od kojih su najpoznatije: Figarova ženidba, Don Djovani i Čarobna Frula. Iako je zbog pritiska tadašnjeg princa nadbiskupa Hijeronimusa Coloreda morao da se preseli u Beč, ostao je zauvek vezan za svoj rodni grad Salzburg. U čast ovog izuzetnog čoveka 1984.godine snimljen je film „Amadeus“ koji je režirao Miloš Forman. Takodje, slavu ovog grada godinama nadaleko pronosi čuvena poslastica i dezert „Mocart kugla“ koja je 1890.godine nastala kao produkt mašte  lokalnog poslastičara Paula Firsta.


U okolini grada Salzburga postoji nekoliko mesta koje svakako treba videti, prvenstveno glečersko alpsko jezero Halštat sa istoimenim bajkovitim gradićem, zatim banju i carsko odmaralište Bad Išl, kao i gradiće duž obala prelepog jezera Wolfgangsee. Za sva navedena mesta turistička agencija Eta tours iz Beograda stalno organizuje celodnevne izlete.


Salzburg je jedan od onih gradova koje je veoma teško i gotovo nemoguće opisati rečima. Kada prvi put prodjete njegovim koloritnim ulicama dobićete veliku i neodoljivu želju da mu se iznova vraćate. Grad Mocarta i baroka jednostavno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.


Putujući sa turističkom agencijom Eta tours imaćete jedinstvenu priliku da upoznate ovaj grad na obalama reke Salcah na najbolji i najlepši mogući način.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite