Šta videti u Amterdamu?


Šta videti u Amterdamu

Šta videti posetiti u Amterdamu?

Zašto treba da posetite Amsterdam?

Amsterdam kombinuje istorijski šarm sa modernim vibracijama i nudi nešto za svakog posetioca. Bez obzira da li ste ljubitelj umetnosti, prirode, kulture ili noćnog provoda, Amsterdam će vas očarati svojom jedinstvenom atmosferom i raznolikim sadržajima. Sa preko 50 muzeja, uključujući svetski poznate Muzej Van Gog i Rijks muzej, Amsterdam je pravi raj za ljubitelje umetnosti. Široke avenije, uske uličice, prelepe kuće sa stepeništem i karakteristične fasade stvaraju prepoznatljiv izgled grada. Amsterdam je poznat kao grad kanala i grad bicikala, a tolerancija i otvorenost ga čine kosmopolitskim i prijateljskim mestom. Uživajte u brojnim kafićima, restoranima, barovima, klubovima, pozorištima i koncertnim prostorima. Bilo da želite da se opustite u parku, istražujete pijace ili se upustite u noćni provod, Amsterdam ima nešto za svakoga.


Istorija Amsterdama

Amsterdam ima bogatu istoriju koja seže unazad skoro sedam vekova. Grad je osnovan negde u 13. veku kao malo ribarsko naselje na reci Amstel, odakle je dobio ime. Tokom godina, Amsterdam je procvetao kao trgovački centar i postao jedan od najvažnijih gradova Evrope.


U 17. veku, Amsterdam je doživeo zlatno doba. On je postao centar svetske trgovine, ali je privlačio i umetnike, naučnike i intelektualce iz cele Evrope. Taj period je takođe obeležen umetničkim procvatom, a poznati slikari poput Rembranta i Vermera živeli su i stvarali svoja remek-dela u Amsterdamu.


Tokom 19. i 20. veka, Amsterdam je prošao kroz proces modernizacije i urbani razvoj. Kanali su prošireni, a grad je dobio karakterističan izgled sa prepoznatljivim kućama sa uskim fasadama.
Tokom Drugog svetskog rata, Amsterdam je bio okupiran od strane nacističke Nemačke. Ana Frank, poznata jevrejska devojčica koja je pisala svoj dnevnik tokom vremena provedenog u skrivenom prostoru u Amsterdamu, postala je simbol stradanja i nade u vreme rata. Njen dnevnik je kasnije postao jedno od najčuvenijih dela svetske književnosti.


Šta treba videti u Amsterdamu?

Amsterdam je pravi boemski i umetnički grad, dom je mnogobrojnih muzeja u kojima možete naći neke od najznačajnjijih umetničkih relikata u svetu.


Muzej Van Gog je jedno od najpoznatijih umetničkih mesta u gradu. On sadrži impresivnu kolekciju od preko 200 slika Van Goga, pa ovde možete videti čuvene Suncokrete i Zvezdanu noć. Muzej je smešten u modernoj zgradi koja je dizajnirana da se harmonizuje sa umetničkom atmosferom.


Rijks muzej je nacionalni muzej Holandije smešten u Amsterdamu i jedan je od najznačajnijih umetničkih muzeja na svetu. Ova monumentalna građevina u neogotičkom stilu datira iz 19. veka i predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Amsterdama. Rijks muzej sadrži izvanrednu kolekciju umetnosti koja obuhvata period od srednjeg veka do 20. veka. U ovom muzeju možete videti Noćnu stražu Rembranta, Devojku sa bisernom minđušom Vermera i Samoportret Van Goga.


Trg Dam je centar Amsterdama i domaćin nekoliko važnih znamenitosti kao što su Kraljevska palata, Nacionalni spomenik i Nova crkva. Ovo je živo mesto puno aktivnosti, uličnih izvođača i prodavnica.


Gradska većnica u Amsterdamu, poznata i kao Kraljevska palata, izgrađena je u 17. veku. Ona  je remek-delo holandskog klasicizma i jedna od najimpresivnijih građevina u Amsterdamu. Ona prosto očarava svojim eksterijerom i bogatim enterijerom. Unutar palate možete razgledati predivne prostorije koje su uređene u stilu luksuznog kraljevskog dvorca. Tu su Velika dvorana, Prijemna dvorana, te nekoliko manjih sala i Kraljevski balkon, koji pruža impresivan pogled na Trg Dam.


Posetite kuću u kojoj je Ana Frank sakrivala tokom Drugog svetskog rata i napisala svoj čuveni dnevnik. Ovo je dirljivo mesto koje svedoči o stradanju Jevreja tokom Holokausta i pruža dublji uvid u njeno iskustvo tokom skrivanja. Nalazi se u četvrti Jordan, šarmantnom kraju grada prožetom uskim ulicama, galerijama, restoranima i kafićima.


Uzmite brodić ili jednostavno prošetajte uz kanale Amsterdama i uživajte u prelepim pogledima na karakteristične fasade, mostove i arhitekturu grada. Kanali su pod zaštitom Uneska.


Lale, po kojima je Holandija nadaleko poznata, u svoj svojoj lepoti pogledajte u vrtu Kekenhof. U pitanju je jedan od najlepših vrtova na svetu. Odmorite se u prelepom gradskom parku Vondelparku, gde možete šetati, biciklirati, piknikovati ili jednostavno uživati u prirodi. Park je omiljen među lokalnim stanovništvom i turistima.


Šta jesti u Amsterdamu?

Holandija je poznata po proizvodnji kvalitetnih sireva, a gauda je jedan od najboljih. Ovaj polutvrdi sir ima blagu i kremastu teksturu i odličan je za degustaciju ili kao dodatak sendvičima.


Haringa je izuzetno popularna riba u Holandiji i  servira se sa sitno seckanim lukom i kiselim krastavcima. Kroketi su jelo koje se sastoji od mesnog ragua umotanog u prezle i prženog. Kroketi su često servirani sa senfom i mogu se naći na mnogim mestima širom grada kao bar grickalice. Tradicionalna holandska poslastica se sastoji od dva tanka sloja kolačića sa karamelom između. Ovi topli i lepljivi kolačići su izuzetno ukusni i mogu se naći na pijacama i pekarama. Palačinke se ovde malene i mekane i tradicionalno se posipaju prah šećerom i služe sa puterom.


Amsterdam ima snažan indonežanski uticaj, tako da je indonežanska kuhinja vrlo popularna. Rištafel je posebno poznat obrok koji se sastoji od različitih indonežanskih jela, poput mesa, povrća, pirinča i umaka.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite