Šta videti u Andaluziji?


Šta videti u Andaluziji

Šta videti posetiti u Andaluziji?

Zašto treba da posetite Andaluziju?


Andaluzija, regija u južnoj Španiji, nudi bogatstvo kulturnog nasleđa, prelepe pejzaže, spektakularne plaže i ukusnu hranu.


Kako je Andaluzija bila dom različitim civilizacijama kroz istoriju, ovde su uticaji Rimljana, Vizigota i arapske kultura  vidljivi na svakom koraku. Andaluzija obuhvata planine Sijera Nevade sa spektakularnim planinskim vrhovima, impresivne parkove prirode i pitoreskne plaže Kosta del Sol i Kosta de la Luz. Ona je kolevka strastvenog flamenka i vrlo ukusne i pikantne hrane. Uživajte svim čulima u svemu što ova zanimljiva regija Španije nudi!


Istorija Andaluzije


Andaluzija je imala bogatu istoriju u antičkom dobu. Feničani su osnovali kolonije na obali, a potom su Rimljani preuzeli kontrolu nad regionom u 2. veku pre nove ere. Nakon pada Zapadnog Rimskog carstva, Vizigoti su preuzeli kontrolu nad Andaluzijom u 5. veku. Andaluzija je bila deo Vizigotskog kraljevstva sve do invazije arapskih osvajača.


U 8. veku, Arapi iz severne Afrike, poznati kao Mavari, započeli su osvajanje Iberijskog poluostrva. Brzo su osvojili veći deo Andaluzije i osnovali kalifate. Najpoznatiji među njima bio je Kalifat Kordobe, koji je postao jedan od najrazvijenijih centara kulture i nauke u Evropi tog vremena. U 13. veku, hrišćanske snage pokrenule su kampanju za povratak teritorija pod hrišćansku vlast. Kraljevina Kastilja postepeno je osvajala teritorije, uključujući Granadu, poslednji preostali arapski bastion, koji je pao 1492. godine. Andaluzija je postala važan centar za ekspedicije i trgovinu prema Amerikama. Gradovi kao što su Sevilja i Kadiz postali su ključne luke za španske kolonijalne aktivnosti.


Šta morate videti u Andaluziji?


Sevilja je glavni grad Andaluzije i jedan od najposećenijih gradova u Španiji. U njoj je obilje predivnih znamenitosti koje treba videti. Katedrala u Sevilji je jedna od najvećih gotičkih katedrala na svetu i pod zaštitom je Uneska. Unutar katedrale se nalazi grob Kristofora Kolumba. Giralda, nekadašnji minaret pretvoren u zvonik, nudi prelep panoramski pogled na grad.  Obavezno obiđite Real Alkazar, prelepi kraljevski dvorac sa prelepim vrtovima. Arhitektura je kombinacija muslimanskog i hrišćanskog stila, a unutar kompleksa možete istražiti impresivne dvorane, dvorišta i vrtove.


Čuveni Španski trg  je atrakcija u Sevilji. Građen za izložbu 1929. godine, on je okružen prelepim zgradama, kanalima i mostovima. Možete prošetati oko trga, iznajmiti čamac ili se jednostavno opustiti uživajući u arhitekturi. Obiđite Bario de Santa Kruz, slikovitu jevrejsku četvrt poznatu po uskim ulicama, šarenim kućama i mnoštvu restorana i suvenirnica.


Sevilja je mesto u kome treba da osetite čari flamenka, neverovatnog spoja strastvene muzike i plesa. Posetite neku od flamenko predstava u ovom gradu kao biste razumeli zašto je flamenko toliko cenjen u svetu.


Za ljubitelje kulture i umetnosti, Sevilja ima nekoliko značajnih muzeja, uključujući Muzej lepih umetnosti, Arheološki muzej i Muzej flamenga. Ovaj grad je poznat po svojim živopisnim festivalima, tokom kojih Sevilja postaje puna života i autentičnih iskustava, pa proverite u kalendaru šta možete očekivati tokom svoje posete. Sveta nedelja je najvažniji verski festival u gradu, tokom kojeg se održavaju impresivne procesije. Aprilski festival slavi andaluzijsku kulturu, a karakterišu ga konji, tradicionalne nošnje, flamenko i veselje.


Granada nudi Alhambru i Albacin kao svoje znamenitosti. Alhambra je jedna od najpoznatijih atrakcija u Španiji. Ovaj kompleks palata i vrtova datira iz arapske ere. Prošetajte slikovitim kvartom Albaicinom, koji pruža predivan pogled na Alhambru. Tu je i kraljevska kapela koja čuva grobnice iz vremena katoličkih kraljeva.


Velika džamija u Kordobi kombinuje elemente islamske i hrišćanske arhitekture. Unutar kompleksa nalazi se impresivna Velika sala molitve sa prepoznatljivim dvostrukim lukovima.


Ronda je slikoviti gradić smešten na litici i poznat po impresivnom mostu Puente Nuevo. Takođe, možete posetiti Stari grad, arapsku kupolu, teatrо i mnoge druge znamenitosti.


Donana je jedan od najvećih i najvažnijih prirodnih parkova u Evropi. Nudi raznolike ekosisteme, močvare, peščane dine i šumske oblasti i dom je brojnim vrstama ptica i drugim životinjama.
Marbelja je popularno letovalište smešteno na Kosta del Sol, u provinciji Malaga. Ova destinacija privlači posetioce iz celog sveta zbog svog prelepog mediteranskog ambijenta, blage klime, prelepih plaža, ekskluzivnih hotela, bogate kulturne scene i uzbudljivog noćnog života. Ovaj glamurozni grad je popularan zbog svojih prelepih plaža i čistog tirkiznog mora, znamenitosti u Starom gradu i luksuzne marine. Osim toga, Marbelja je jedan od najboljih golf destinacija u svetu jer poseduju terene izuzetnog kvaliteta.


Šta jesti u Andaluziji?

Andaluzija je poznata po ukusnoj hrani. Ova regija nudi bogatu kulinarsku tradiciju koja kombinuje lokalne sastojke, arapske uticaje i mediteransku kuhinju. Možete uživati u tapasima, tradicionalnim španskim jelima poput gaspača, paelje i šunke. Gaspačo je hladna supa od povrća, paradajza, krastavaca, paprike, luka, belog luka i maslinovog ulja. To je osvežavajuće jelo koje se često služi tokom toplih letnjih meseci. Paelja je jelo od pirinča sa divnom kombinacijom različitih vrsta mesa i morskih plodova, začinjeno prefinjenim začinom šafranom. Rabo de Toro je specijalitet od goveđeg repa koji se duže vreme kuva sa povrćem, vinom i začinima kako bi se postigla meka i sočna tekstura. Ovo jelo je izdašno, bogato i punog ukusa.Takođe, regija je poznata po proizvodnji vina, a Šeri vino iz grada Žerez de la Frontera je posebno popularno.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite