Šta videti u Barseloni?


Šta videti u Barseloni

Šta videti posetiti u Barseloni?

Zašto treba posetiti Barselonu?


Šetanje ulicama Barselone otkriva šarenilo boja, živahnost i atmosferu koja je teško prevideti. Posebno je zanimljivo istraživati gradske živopisne četvrti, gde se može osetiti autentična katalonska kultura i uživati u brojnim restoranima, kafićima i prodavnicama. Barselona je poznata po svojoj umetničkoj sceni i kulturnom nasleđu, ali i po svojoj živahnoj noćnoj sceni. Grad nudi širok izbor klubova, barova, muzičkih i plesnih događaja, u  kojima zabava traje do ranih jutarnjih sati. Bez obzira da li volite elektronsku muziku ili  flamenko, Barselona ima nešto za svakoga.


Barselona je smeštena na obali Sredozemnog mora, što znači da ima prelepe peščane plaže. Opustite se i uživajte na toplom pesku uz osvežavajuće koktele ili se prepustite sportskim aktivnostima na plažama.


Istorija Barselone


Barselona je osnovana kao rimski grad po imenu Barcino oko 15. godine pre nove ere. Tokom rimskog perioda, grad je postao važno trgovačko središte i vojna baza.


Period u 9 .veku je označio početak katalonske nezavisnosti od muslimanske vlasti, pod koju su potpali vek ranije, a Barselona je postala prestonica Katalonije. Tokom srednjeg veka, grad je doživeo procvat, razvio je trgovačke veze s drugim evropskim gradovima i dobio veliki uticaj. U 15. veku, Barselona je doživela period ekonomskog uspona, posebno zahvaljujući trgovini i pomorstvu. U to vreme, Katalonija je imala široku mrežu trgovačkih ruta, a Barselona je postala jedna od najvažnijih mediteranskih luka.


Tokom 19. i 20. veka, Barselona je prošla kroz značajne promene. Grad je bio industrijski centar i centar političkih previranja. Katalonija je stekla autonomiju, a Barselona je postala administrativni i kulturni centar Katalonije.


Šta treba videti u Barseloni?


Sagrada Familija je impresivna građevina koja privlači milione posetilaca svake godine. Njen jedinstveni dizajn, grandioznost i spiritualna atmosfera čine je nezaobilaznom destinacijom prilikom posete Barseloni. Sagrada Familija je neverovatna zbog svoje arhitektonske složenosti i detalja. Fuzija gotičkih, modernističkih i organskih elemenata čini je jedinstvenom. Impresivni toranj sa svojih 18 vitica predstavlja Isusa Hrista. Crkva ima tri glavne fasade: Fasada Rođenja, Fasada Smrti i Fasada Uskrsnuća. Svaka fasada ima svoju simboliku, skulpture i priče koje predstavljaju biblijske scene i verske motive.


Gradnja Sagrade Familije započeta je 1882. godine, a Gaudi je preuzeo projekat godinu dana kasnije. Međutim, zbog kompleksnosti i veličine projekta, gradnja je još uvek u toku. Gaudi je posvetio veliki deo svog života ovom projektu i umro je pre nego što je završen. Procenjuje se da će crkva biti potpuno završena do 2026. godine. U sklopu kompleksa Sagrade Familije nalazi se i muzej koji pruža uvid u istoriju, dizajn i proces izgradnje crkve. Posetioci mogu videti Gaudijeve originalne nacrte, makete, fotografije i druge artefakte.Park Guelj je još jedno od veličanstvenih dela arhitekte Antonija Gaudija u Barseloni. Poseta njemu je jedinstvena prilika da uronite u njegov neobični svet i doživite jedisntvenu kombinaciju prirode, arhitekture i umetnosti. Ovaj prelepi javni park kombinuje prirodne elemente i keramiku, pružajući fantastično iskustvo posetiocima. Gaudi je koristio svoj prepoznatljivi stil u dizajniranju parka. Možete videti neobične građevine, prekrasne keramičke pločice, šarene mozaike i zakrivljene forme koje su postale zaštitni znak Gaudijeve arhitekture. Najpoznatija atrakcija u parku je prepoznatljiva terasa sa zakrivljenom klupom ukrašenom mozaicima, koja pruža prelep pogled na grad. Park je pod zaštitom Uneska jer je prepoznat kao delo od izuzetne vrednosti i značaja. Posetite i druge primere njegove arhitekture, raštrkane po Barseloni, preoznatljive po neobičnoj strukturi i šarenim fasadama.


U parku se  nalazi se kuća u kojoj je Gaudi živeo nekoliko godina. Danas je to muzej posvećen arhitektu i njegovom radu. Možete posetiti unutrašnjost kuće, videti originalne predmete, fotografije i nacrte koji prikazuju Gaudijev stvaralački proces.


Gotska četvrt je stari deo grada s uskim ulicama, srednjovekovnim građevinama i živopisnom atmosferom. Možete posetiti Katedralu Barselone, istraživati trgove i otkrivati skrivene kutke ovog istorijskog kvarta. Rambla je poznata avenija koja se proteže kroz centar grada. Duž nje možete šetati, uživati u uličnim izvođačima, posetiti njenu čuvenu pijacu i istraživati brojne prodavnice, kafiće i restorane.


Brdo koje se uzdiže iznad grada nudi prelepe poglede na Barselonu. Ovde se nalazi prelep dvorac i Olimpijski stadion. Prošetajte prelepim parkovima i posetite predivne muzeje  katalonske umetnosti.


Šta jesti u Barseloni?

Tapasi su mali zalogaji ili grickalice koji se tradicionalno služe uz piće. Iako je paelja tradicionalno jelo s obale Valencije, veoma je popularno i u Barseloni. To je jelo od pirinča s različitim morskim plodovima kao što su škampi, lignje, školjke i može biti i verzija s piletinom ili povrćem.


Španija je poznata po svom vrhunskom pršutu, a onaj koji je napravljen od iberske svinje ima bogat ukus i mekanu teksturu.


Od dezerta u Barseloni možete probati katalonsku verziju krema brulea. Napravljena je od jaja, mleka, šećera i aromatične kore od limuna. Gornji sloj se karamelizuje šećerom i rezultat je savršen spoj kremaste teksture i hrskavog karamela. Čurosi su prženi štapići od testa koji se tradicionalno jedu za doručak ili posle noćnog izlaska. Uz njih se obično služi gusti topli čokoladni sos za umakanje.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite