Šta videti u Đenovi?


Šta videti  u Đenovi

Šta videti u Đenovi? Posetiti

Zašto treba da posetite Đenovu?


Luka Đenova je najprometnija morska luka u Italiji, pa je i sam grad živ i prometan.  Ovde je rođen Kristifor Kolumbo i  nalaze se zanimljivi muzeji.  Krenite u posetu od Starog grada koji svedoči o bogatoj istoriji i  obiđite palate i katedrale, pa  prošetajte čarobnom lukom. Za kraj ostavite uživanje u nekom od predivnih restorana uz čašu vina, krišku aromatične fokače i tanjir svežih morskih plodova.


Istorija Đenove


Đenova je grad u severozapadnoj Italiji koji se nalazi na Ligurskom moru. Ima bogatu i zanimljivu istoriju koja seže unazad hiljadama godina.


Prema legendi, grad je osnovao herojski vođa Janus, koji je bio jedan od Argonauta i sin boga Apolona. Prvi istorijski zapisi o Đenovi potiču iz 6. veka pre nove ere, kada su Feničani osnovali naselje na tom području. Feničani su koristili Đenovu kao bazu za trgovinu sa celim Mediteranom.


U 2. veku pre nove ere Rimljani su osvojili Đenovu i uključili je u Rimsku Republiku. Grad je tada postao važno pomorsko središte i baza za rimsku flotu. Đenova je tokom rimske vladavine procvetala kao trgovinski centar i postala je poznata po proizvodnji stakla.


Nakon pada Rimskog Carstva, Đenova je prošla kroz različite vladare i dominacije. U srednjem veku je  postala nezavisna pomorska republika pod vlašću bogatih trgovačkih porodica. Đenovska Republika je bila jedna od najmoćnijih i najbogatijih pomorskih sila u Mediteranu. Grad je bio ključan u razvoju evropske trgovine i igrao je važnu ulogu u morskim osvajanjima i kolonizaciji.


Đenova je bila domaćin prvog Evropskog parlamenta 1096. godine, koji je okupio predstavnike hrišćanskih sila u pripremi za Prvi krstaški rat.


U kasnijim vekovima, Đenova je izgubila svoju političku nezavisnost i podložna je bila invazijama i okupacijama. U 19. veku, postala je deo Kraljevine Sardinije, koja je kasnije postala deo Kraljevine Italije.


Tokom Drugog svetskog rata, Đenova je pretrpela teška oštećenja zbog bombardovanja savezničkih snaga. Međutim, grad se brzo obnovio nakon rata i ponovno postao važan privredni i trgovački centar.


Danas je Đenova poznata po svojoj prelepom starom gradu, dom je brojnih muzeja, galerija i istorijskih spomenika koji svedoče o njegovoj bogatoj istoriji. Đenova je takođe jedan od najvažnijih lučkih gradova Italije i ima značajnu ulogu u mediteranskoj trgovini i turizmu.


Šta treba videti u Đenovi?


Prošetajte uskim uličicama Starog grada! Ovo je najstariji deo grada i pod zaštitom je Uneska. Otkrivajte njegove prelepe trgove, palate i crkve i uživajte u bogatoj istoriji Đenove o kojoj vam one pripovedaju. Impozantna  katedrala sv. Lorenca datira iz 12. veka i predstavlja jedno od najvažnijih verskih zdanja. Njena  je unutrašnjost bogato ukrašena i vredi je posetiti. Obavezno prođite ulicom Via Garibaldi, poznatoj po prelepim palatam koje su sada pretvorene u muzeje i galerije, a postoje još od 16. veka.


Duždeva palata se nalazi u srcu grada i nekada je predstavljala sedište Đenovske republike. Danas je otvorena za javnost i organizuje različite kulturne događaje, izložbe i koncerte. Sa njenom gradnjom se počelo u dalekom 13. veku, često je renovirana, a danas je jedno od najlepših zdanja koje možete videti u Đenovi.


Luka Đenove je jedna od najvećih luka u Mediteranu. Možete prošetati duž luke, uživati u pogledu na brodove i posetiti neke od muzeja koji se nalaze u blizini, kao što su Muzej mora i Pomorski muzej. Ovde se nalazi najveća italijanska podmornica.


Jedan od najvećih akvarijuma u Evropi se nalazi baš u Đenovi i nudi fascinantan pogled na raznoliki podvodni svet. Možete videti razne vrste riba, morskih sisavaca i ptica. Posebno je impresivna atrakcija pod nazivom Nave Blu, koja vam omogućava da prođete kroz tunel okružen morskim stvorenjima.


Spomenik Kristoforu Kolumbu posvećen je ovom poznatom istraživaču, koji je rođen u Đenovi. Spomenik se nalazi na kraju šetališta koji vodi do mora i pruža spektakularan pogled na obalu.


Ako ste u mogućnosti, posetite Činkve Tere. Na sat vremena vožnje od Đenove, nalazi se ova turistička destinacija popularna zbog svoje netaknute prirode, prelepih plaža, staza za pešačenje i lokalne kulture. Ovde možete  istraživati pitoreskna sela, uživati u lokalnoj hrani i vinu, pešačiti između sela duž poznate ljubavne staze i istraživati nacionalni park. Svako od ovih sela ima svoj jedinstveni šarm i karakterističnu arhitekturu. Kuće su tradicionalno obojene u jarke boje, a vijugave staze i terase pružaju prelep pogled na more.


Šta jesti u Đenovi?


Đenova je domaćin jednog od najpoznatijih italijanskih umaka - pesta. Pesto Genovese se pravi od svežeg bosiljka, pinjola, maslinovog ulja, parmezana, belog luka i soli. Možete ga konzumirati kao sos za pastu ili premazati njime fokaču. Fokača je tradicionalni italijanski hleb koji je posebno popularan u Liguriji. Ona je tanka i meka, sa maslinovim uljem i solju na vrhu. Morski plodovi su ovde izuzetno popularni, budući da je đenovska luka ogromna i onda su oni uvek sveži. Probajte lignje, škampe i ribu na grilu ili u mešavini koja se ovde zove fritto misto. Za dezert se u Đenovi jede pandolče, tradicionalni kolač koji se pravi od suvog voća, orašastih plodova, meda i limunove korice. Ovaj slatkiš je savršen uz šolju kafe.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite