Šta videti u Istanbulu?


Šta videti u Istanbulu

Šta videti posetiti u Istanbulu?

Zašto treba da posetite Istanbul?


Istanbul ima bogatu i slojevitu istoriju koja seže hiljadama godina unazad. Grad je bio dom različitih civilizacija, imperija i kultura tokom svog postojanja. Njegova jedinstvena pozicija između Evrope i Azije, kao i bogatstvo kulturne baštine, čine ga jednim od najfascinantnijih gradova na svetu. Uživajte u ovom čarobnom spoju različitih kultura i aromatičnim ukusima i mirisima, koji se osećaju na svakom koraku.


Šta treba da vidite u Istanbulu?


Istanbul je jedan od najpopularnijih turističkih odredišta u Turskoj i nudi mnogo zanimljivih atrakcija koje morate posetiti.


Aja Sofija je  kultni spomenik Istanbula koji kombinuje elemente hrišćanske i islamske arhitekture. Izgrađena je u 6. veku kao hrišćanska crkva tokom Vizantijskog carstva. Unutrašnjost Aja Sofije je posebno zadivljujuća, sa ogromnom kupolom koja se uzdiže visoko iznad centralnog prostora. Kupola je ukrašena prelepim mozaicima, koji prikazuju scene iz biblijske i hrišćanske istorije.


Tokom vekova, Aja Sofija je imala različite uloge i transformacije. Nakon pada Konstantinopolja 1453. godine, Osmanlije su preimenovale crkvu u džamiju, dodajući minarete i uklanjajući hrišćanske simbole. Međutim, tokom 20. veka, Aja Sofija je postala muzej kako bi se sačuvao njen kulturni značaj i otvorena je za javnost.


Godine 2020, turske vlasti su odlučile da Aja Sofiju ponovo pretvore u aktivnu džamiju, što je izazvalo kontroverze. Unutrašnjost Aja Sofije je delimično prilagođena za islamsko bogosluženje, uključujući uklanjanje slika i pokrivanje mozaika.


Plava džamija je izvana prepoznatljiva po svojim šest minareta, dok je unutrašnjost ukrašena prelepim plavim keramičkim pločicama, odakle potiče i njen naziv. Poznata je i kao Sultan Ahmedova džamija, jer je izgrađena je u 17. veku za vreme vladavine sultana Ahmeda. Arhitektura džamije kombinuje elemente osmanlijske, vizantijske i islamske tradicije, stvarajući jedinstvenu estetiku.


Poseta Topkapi palati pruža uvid u bogatu istoriju Osmanskog carstva i predstavlja jedno od najupečatljivijih iskustava u Istanbulu. Ovo  je nekad bila rezidencija osmanskih sultana, a  danas je muzej i nudi posetiocima priliku da istraže bogatu istoriju Osmanskog carstva. Izgrađena je u 15. veku kao rezidencija osmanskih sultana i služila je kao politički i administrativni centar Osmanskog carstva tokom više od četiri veka.


Topkapi palata se sastoji se od kompleksa dvorova, paviljona, harema, muzeja i bašti. Sama palata je ogromna, sa velikim brojem prostorija i bogato ukrašenih unutrašnjih dvorana. Veliku pažnju privlači harem u sklopu palate. Harem je bio privatni deo palata gde su živeli sultan, njegove žene, konkubine i deca. Posetite haremske odaje kako biste  dobiti uvid u život unutar ovog zatvorenog dela palate. U okviru palate nalazi se i muzej koji prikazuje bogatu kolekciju artefakata iz Osmanskog carstva. Ovde možete videti dragulje, oružje, kostime, keramiku i mnoge druge predmete od istorijskog i umetničkog značaja. Topkapi palata ima i prelepo uređene bašte sa fontanama, cvećem i zelenilom.


Veliki bazar je  jedan od najvećih i najstarijih pokrivenih bazara na svetu. U preko 4000 prodavnica možete pronaći razne predmete, od nakita i tepiha do suvenira i začina. Ova pijaca datira još iz 15. veka i jedno je od najživopisnijih mesta u gradu. Možete se izgubiti u lavirintu uskih ulica i prolaza koji su ispunjeni šarenim radnjama i prodavcima.


Bazar je poznat po svojoj autentičnoj atmosferi i bogatoj kulturnoj baštini. Pored kupovine, možete se prepustiti tradicionalnom iskustvu pregovaranja sa prodavcima i uživati u turskoj gostoljubivosti. Takođe, bazar je odlično mesto u kome treba da probate tursku hranu, kao što su kebab, baklava, turska kafa i još mnogo toga, jer se unutar bazar nalaze i brojni kafići i restorani. Kako biste u potpunosti iskusili Veliki bazar, preporučljivo je da imate dovoljno vremena za istraživanje i pregledanje različitih prodavnica. Budite spremni na živahnu atmosferu, gužve i veliki broj posetilaca.


Kapali čaršija je još jedno popularno mesto za šoping u Istanbulu. Ovde možete naći razne proizvode, kao što su odeća, obuća, tkanine i začini. Kapali čaršija je mesto koje je omiljeno među gurmanima jer ovde možete probati tradicionalne turske specijalitete.


Galata kula pruža prelep panoramski pogled na Istanbul. Popnite se  na vrh kule i uživajte u spektakularnom pogledu na grad i  Bosfor.


Krstarenje Bosforom je poseban doživljaj. Uživajte u prelepim pejzažima Istanbula sa vode!


Šta jesti u Istanbulu?


Istanbul je poznat po svojoj bogatoj i raznovrsnoj kuhinji koja će zadovoljiti različite ukuse. Krenite od onoga što je uvod u jelo i zove se meze. Služi se uz alkoholno piće i može biti humus, salata od patlidžana ili ukusna kombinacija sireva, povrća i umaka. Kebab je jedno od najpoznatijih turskih jela. Možete ga probati u varijanti začinjenog mlevenog mesa na ražnju ili pečenog mesa isečenog u tankim slojevima. Lahmakun je vrsta turske pice napravljene od tankog testa i  prekrivene začinjenim mlevenim mesom, povrćem i začinima. U Istanbulu su pite jako popularne i mogu biti sa mesom, sirom,  povrćem ili u slatkim varijantama.


Poslastice su u Turskoj posebna tema. Baklava je slatkiš od tankih slojeva testa prelivenih puterom i sirupom od meda i oraha. Ovo je jedan od najpoznatijih turskih dezerta i morate ga probati. Turski čaj je nezaobilazni deo turske kulture. Poslužuje se u malim čašama i obično se pije tokom celog dana. Uživajte u šoljici turskog čaja dok istražujete grad.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite