Šta videti u Kolmaru?


Šta videti u Kolmaru

Šta videti posetiti u Kolmaru?


Zašto treba da posetite Kolmar?


Kolmar je šarmantni gradić smešten u alzaškoj regiji u istočnoj Francuskoj. Kolmar je poznat po svojoj lepoti, sačuvanom starom gradskom jezgru, čarobnim kućama u stilu alzaške arhitekture i prekrasnim kanalima. Saznajte zašto ovaj grad nosi naziv Mala Venecija! Kolmar privlači veliku pažnju među ljubiteljima kvalitetnog vina, zabavnih festivala i božićnih sajmova. Uživajte u šetnji uskim ulicama Starog grada, pogledajte predivnu arhitekturu, istražite lokalne trgovine i uživajte u atmosferi jedinstvenog Kolmara.


Istorija Kolmara


Područje Kolmara naseljavali su Rimljani u 2. veku pre nove ere. Tokom srednjeg veka, Kolmar je bio deo Svetog Rimskog Carstva. Grad je razvio svoju autonomiju i postao je središte trgovine. Izgrađeni su mnogi prekrasni gotički i renesansni spomenici koji i danas krase grad. Tokom 17. veka grad je bio pod različitim vladarima, pa je trpeo različite uticaje. Posle Francuske revolucije, Kolmar postaje deo Francuske Republike.


Tokom Prvog svetskog rata, Kolmar se nalazio na liniji boja između Francuske i Nemačke, te je bio teško pogođen.


Šta morate videti u Kolmaru?


Stari grad je najpoznatiji i najlepši deo Kolmara. Ovo pitoreskno područje krase rečni kanali, šarene drvene kuće, cvetni balkoni i uske pešačke uličice. Možete prošetati duž kanala, diviti se prekrasnim kućama koje se ogledaju u vodi, dok imate osećaj kao da ste u bajci! Ovaj slikoviti krajolik je popularan za gotografisanje.


Vijugavi rečni kanali su ono što daje ovom gradu nadimak Mala Venecija. Pelegrin kanal je veći i glavni rečni kanal u Kolmaru. Proteže se kroz centralni deo grada i obuhvata njegove najpoznatije delove i čuvenu pijacu sa svežom ribom. Kanal je okružen prelepim tradicionalnim zgradama i šarmantnim mostovima, čineći ga jednim od najpopularnijih turističkih atrakcija u gradu.


Lauš kanal, manji od dva kanala, takođe prolazi kroz centar grada. On se pruža od Pelegrin kanala i protiče kroz Kvart kožara i Kvart ribara. Lauš kanal je takođe okružen prelepim starim zgradama i ima šarmantne mostove duž svog toka. Ovi rečni kanali dodaju posebnu lepotu Kolmaru i pružaju mogućnost za uživanje u šetnji pored vode, vožnji brodićem ili fotografisanju prelepih pejzaža.


Prekrasna kuća iz 16. veka jedan je od simbola Kolmara. Ima karakterističnu drvenu fasadu i predivne ukrase. Unutrašnjost kuće je pretvorena u muzej koji prikazuje tradicionalni alzaški život. Ru de Maršands je jedna od najpoznatijih ulica u starom delu grada. Nalazi se u blizini glavnog trga i prepuna je tradicionalnih kuća s drvenim fasadama. Posetite brojne trgovine, butike, restorane i suvenirnice, koji se ovde nalaze, kako biste osetili izvorni duh Kolmara. Nekada impozantna renesansna kuća s ukrašenom fasadom sada je jedanod ikoničnih simbola Kolmara i hotel. Na fasadi se nalazi više od 100 skulptura, uključujući groteskne glave, anđele i mitološka stvorenja. U blizini Starog grada nalazi se pijaca, koju morate posetiti, ako želite da upoznate gostoljubive alzaške domaćine i probate autentičnu alzašku hranu, naročito čuvene sireve.


Sveti Martin je crkva iz 13. veka i jedan je od najvažnijih sakralnih spomenika u alzaškoj regiji. Eksterijer crkve je remek-delo gotičke arhitekture, dok se unutra nalazi bogato ukrašen oltar i vitraži. Ova crkva se nalazi u blizini Starog grada.


Smešten u nekadašnjem dominikanskom samostanu, Uterlinden muzej ima impresivnu zbirku umetnosti koja seže od srednjovekovne do moderne umetnosti. Njegova najpoznatija atrakcija je Isusovo rođenje, slika Martina Šongauera.


Bartholdi muzej posvećen je poznatom francuskom kiparu Avgustu Bartholdiju, koji je rođen u Kolmaru. Možete videti neka od njegovih najpoznatijih dela, uključujući repliku Kipa slobode, čiji je on tvorac.


Kožarski trg je šarmantan deo Kolmara, okružen tradicionalnim alzaškim kućama. Tu se nalazi i staro središte kožarske industrije, koja je bila važna u istoriji Kolmara. Ako vas zanima kožarstvo, možete posetiti ovaj muzej koji pruža uvid u industriju kože i kožarske zanate u Kolmaru kroz različite eksponate i artefakte.


Šta jesti u Kolmaru?

Tradicionalni alzaški specijalitet se sastoji od kiselog kupusa koji se kuva s različitim vrstama kobasica, dimljenog mesa i krompira. Ovo izdašno jelo je popularno među  ljubiteljim mesa. Foa gra, jetrena pašteta od guske ili patke, jedno je od najpoznatijih francuskih jela. Služi se na tostu i vrhunski je gastronomski užitak u Kolmaru.


Tart flambe je  alzaška pita s tankim testom koja se premaže pavlakom i nadopunjuje slaninom i lukom. Može biti i slatka verzija s voćem.


Kuglof se obično poslužuje za doručak ili kao dezert. Ima karakterističan oblik s rupom u sredini i može biti obogaćen suvim voćem ili bademima.


Munster je karakterističan alzaški sir snažnog mirisa i okusa. Pravi se od kravljeg mleka, ima meku i kremastu teksturu te je odličan za degustaciju uz lokalni hleb i vino.


Alzaška regija je poznata po proizvodnji vrhunskih vina, pa ih neizostavno morate probati i posetiti lokalne vinograde. Alzaška vinska ruta obuhvata preko 170 km i ima stotine vinograda i proizvođača vina koje možete posetiti. Lokalni vinogradi su specijalizovani za grožđe rizling i sorte od kojih se pravi belo vino.


Ne zaboravite probati i druge lokalne specijalitete poput tartova, pogača, poslastica od šljiva te posetiti tržnice kako biste pronašli sveže lokalne namirnice. Uživajte u raznolikoj i ukusnoj alzaškoj kuhinji dok istražujete Kolmar.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite