Šta videti u Milanu?


Šta videti u Milanu? Putovanje

Šta videti u Milanu? Poseta

Zašto treba posetiti Milano?


Milano je čaroban grad, koji je dom jedne od najvećih i najlepših  katedrala na svetu i    impresivne umetničke zbirke najvećih svetskih slikara. U Milano najpre dolaze poštovaoce opere, slikarstva i  arhitekture, ali on mnogo nudi i ljubiteljima novog i urbanog. Milano je dom drugog najvećeg stadiona u Evropi, jedan od gastronomskih centara Italije i smatra se jednom od modnih prestonica Evrope. Bilo da ste pošli u šoping, na fudbalsku utakmicu, da vidite dela Karavađa i Tintoreta, ili želite fotografiju ispred neke od predivnih građevina iz srednjeg veka, naći ćete u Milanu gotovo sve što poželite.


Istorija Milana

Milano je jedan od najvećih gradova u Italiji i glavni grad regije Lombardija. Ima bogatu i dugu istoriju koja seže još u drevno doba. Ovaj grad je osnovan kao keltsko naselje, ali je kasnije postao važan rimski grad poznat kao Mediolanum. U 3. veku, postao je administrativni centar jedne rimske provincije i važno trgovačko čvorište.


U srednjem veku Milano je bio nezavisan grad-država pod vođstvom feudalnih gospodara. Grad je procvetao kao centar trgovine i bankarstva. U 14. veku, porodica Viskonti preuzela je vlast nad Milanom i uspostavila vladavinu koja je trajala skoro dva veka.


U 15. veku, moćni porodica Sforca preuzela je kontrolu nad Milanom i postala jedna od najuticajnijih italijanskih porodica tog doba. Pod njihovom vlašću, Milano je postao kulturni i umetnički centar, privlačeći brojne umetnike i intelektualce. Leonarda da Vinči, jednog od najpoznatijih renesansnih umetnika, patronirala je porodica Sforca.


U 18. veku, Milano je prešao pod vlast Habzburške monarhije. Austrijanci su ostali vladari Milana sve do 19. veka. Nakon toga Milano je postao epicentar nacionalnih borbi za nezavisnost Italije od strane austrijske vlasti.


Godine 1848. izbio je Petodnevni milanski ustanak u kojem su se građani pobunili protiv austrijske vlasti. Ipak, austrijska vlast je kasnije ponovno uspostavljena. Nakon dugotrajne borbe za nezavisnost, Italija je konačno postala ujedinjena 1861. godine, a Milano je postao deo nove Kraljevine Italije. Grad je brzo postao industrijski centar i važno čvorište železnice.


Tokom dvadesetog veka Milano je bio jedno od glavnih industrijskih i finansijskih središta Italije. Grad je pretrpeo znatna oštećenja tokom Drugog svetskog rata, ali je brzo obnovljen. Kasnije je postao poznat po modnoj industriji, dizajnu, umetnosti i fudbalu.


Milano je danas jedan od najvažnijih svetskih modnih i dizajnerskih centara. Takođe je finansijsko središte Italije i domaćin mnogih međunarodnih sajmova i događaja. Grad je poznat po svojim prelepim spomenicima, uključujući katedralu Duomo di Milano, operu La Skala i zamak Sforca. Milano je takođe domaćin poznatih fudbalskih kluova Milan i Inter.


Šta morate posetiti u Milanu?

Milano je grad bogate kulturne baštine i nudi mnogo zanimljivih atrakcija koje turisti treba da posete. On je dom nekih od najznačajnjijih muzeja sa bogatim umetničkim zbirkama, pa u njemu mogu uživati pravi poštovaoci umetnosti.


Duomo di Milano ili Milanska katedrala je jedna od najpoznatijih građevina u Milanu i simbol grada. Ovo je impresivna gotička katedrala sa mermernim fasadama i prelepim pogledom s krova. Rad na izgradnji milanskog Duoma je započet 1386. godine i trebalo je skoro šest vekova da se potpuno završi. Građani bi rekli da rad na Duomu nikada nije ni prestao, što je i istina jer su delovi katedrale konstantno pod rekonstrukcijom zbog održavanja i restauracije.


Ako ste ljubitelj opere i baleta, poseta Skali će vam biti nezaboravno iskustvo. Skala je jedna od napoznatijih i najprestižnijih operskih kuća na svetu. Kada je prethodna zgrada pozorišta izgorela u požaru 1776, grupa bogatih građana je pokrenula inicijativu za izgradnju nove građevine. Kako je izgrađena na mestu crkve Santa Maria de Skala, zgrada nove opere ponosno nosi njeno ime.


Zamak Sforca je impresivna građevina koja je nekada bila dom moćne porodice Sforca. Danas je on muzej koji čuva umetničke kolekcije i istorijske artefakte. Nastao je u 15. veku i tokom srednjeg veka je bio jedna od najvećih citadela na svetu.


U prelepoj palati Brera smešten je umetnički muzej u kome možete videti radove italijanskih majstora kao što su Karavađo, Tintoreto i Rafaelo. U crkvi Santa Marija dela Gracije se nalazi čuvena freska Leonarda da Vinčija, Poslednja večera. Moderni muzej je dom impresivne zbirke evropskih modernih umetnika, pa ovde možete videti dela Pikasa i  Van Goga.
Za one koji su ljubitelji urbanog života, u Milanu se nalazi Galerija Vitorija Emanuela. U pitanju je luksuzna trgovačka galerija koja se smatra jednom od najstarijih i najlepših trgovačkih galerija na svetu. Ovde možete uživati u šopingu, kafićima i restoranima, dok posmatrate prelepu arhitekturu. Naviljo je kvart u Milanu poznat po svojim kanalima. Šetnja duž kanala Naviljo je predivno i nezaboravno iskustvo, a tu su i brojni restorani, barovi i prodavnice. Stadion Đuzepe Meaca je domaćin dva poznata evropska kluba i dva rivala-Milana i Intera. Ovo je drugi najveći stadion u Evropi.


Koji su poznati specijaliteti u Milanu?

Grad nudi širok izbor restorana i lokalnih tratorija gde možete istražiti bogatu kulinarsku ponudu Lombardije i uživati u autentičnoj italijanskoj hrani.
Počnite sa milaneze rižotom, kremastim jelom sa šafranom, koji ovom jednostavnom jelu daje gotovo luksuznu notu. Za glavno jelo se preporučuje milaneze kotlet, izlupana i pohovana šnicla, servirana sa kriškom limuna. Ili osobuko, teleće pečenje serirano u sočnom umaku od vina i povrća i uz gremolatu, sitno seckanu limunovu koru, beli luk i peršun. U Milanu je za dezert popularan osvežavajući dezert đelato i torta kapreze, nastala na ostrvu Kapri.


Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite