Šta videti u Parizu?


Šta videti u Parizu

Šta videti posetiti u Parizu?

Zašto treba da posetite Pariz?


Pariz je grad svetlosti, romantike, prvoklasne umetnosti i fenomenalne hrane. Nemoguće je obići sve njegove atrakcije, ali je dovoljno prošetati njegovim uskim uličicama, pojesti kroasan i čuti melodičan jezik njegovih sugrađana kako biste upoznali njegov šarm. Pogledajte njegove impresivne ikonične građevine, obiđite bogate muzeje, ali ne zaboravite da na obali Sene popijete čašu vina, udahnete duboko i upijete njegov slobodni i boemski duh.


Šta posetiti u Parizu?


Pariz obiluje brojnim znamenitostima i atrakcijama koje posetiocima pružaju bogat kulturni i istorijski doživljaj.


Ajfelov toranj je jedna od najpoznatijih građevina u svetu i simbol Pariza. Ova čelična konstrukcija visoka je 330 metara i bila je prvobitno izgrađena za Svetsku izložbu 1889. godine. Toranj ima tri nivoa posmatranja koji su otvoreni za javnost. Prvi i drugi nivo pružaju panoramski pogled na grad, dok se na trećem nivou nalazi najviša posmatračka platforma dostupna posetiocima. Na drugom spratu se nalazi prefinjeni restoran Žil Vern, koji nudi luksuzno iskustvo. Sa vrha tornja pruža se spektakularan pogled na Pariz. Ajfelov toranj je posebno impresivan noću kada je osvetljen hiljadama svetala. Svakog sata, od zalaska sunca do ponoći, svetla trepere tokom nekoliko minuta, pružajući magičan prizor. Oko tornja se prostire prostrani park, gde Parižani provode vreme u pikniku, pa je to predivno mesto za uživanje u prirodi i ovom ikoničnom spomeniku Pariza.


Ajfelov toranj je dizajnirao Gustav Ajfel i bio je prvobitno kritikovan od strane nekih umetnika i intelektualaca. Međutim, postao je izuzetno popularan među Parižanima i posetiocima i danas je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u svetu.


Luvr je jedan od najvećih muzeja na svetu jer je dom za veliku kolekciju umetničkih dela koja obuhvata period od antike do 19. veka. U muzeju možete videti dela  Rembranta, Mikelanđela, Pikasa, kao i jednu od najpoznatijih slika svih vremena Mona Lizu Da Vinčija. Muzej je smešten u prelepom zdanju koje je nekada bila kraljevska palata. Palata Luvr sama po sebi je umetničko remek-delo, sa prelepom arhitekturom i impresivnim  dvorištem. Luvr ima dugu istoriju koja seže do 12. veka kada je palata prvobitno izgrađena. Nakon Francuske revolucije, palata je postala muzej 1793. godine. Od tada je kontinuirano bogaćena  njegova umetnička zbirka.


Iako je Katedrala Notr Dam pretrpela značajna oštećenja u požaru 2019. godine, i dalje oduzima dah svojom lepotom. Notr Dam je jedan od najprepoznatljivijih simbola Pariza i jedan od najvažnijih verskih spomenika u Francuskoj. Ovo je izvanredno arhitektonsko dostignuće gotičke arhitekture. Izgrađena je u periodu od 12. do 14. veka, a posebno je impresivan njen fasadni deo sa svojim karakterističnim vitražima, skulpturama i velikim rozetnim prozorima. Katedrala ima dva zvonika i centralni toranj sa čuvenim zvonikom Emanuel, najvećim zvonom u katedrali. Unutar Notr Dama nalazi se impozantno svetilište sa oltarom i brojnim kapelama.


Monmartr je  pitoreskno umetničko naselje poznato je po svojoj boemskoj atmosferi Prošetajte kroz njegove šarmantne uličice, posetite umetničke galerije i uživajte u prelepom pogledu na grad. Glavni trg je mesto gde se okupljaju umetnici  i prodaju svoje slike, a uske uličice vam omogućavaju da se izgubite u autentičnom pariskom okruženju. Monmartr je bio dom za mnoge poznate umetnike tokom 19. i 20. veka, kao što su Pikaso, Van Gog i Renoar. Ovo naselje je bilo epicentar umetničke avangarde, što je ostavilo dubok trag u kulturnoj istoriji Pariza.


Kabare Mulen Ruž je lokal koji se nalazi u blizini Monmartra. To je čuveno pozorište poznato po senzualnim plesnim nastupima, čudesnim  kostimima i spektakularnoj atmosferi.


Jelisejska polja su dom mnogim luksuznim prodavnicama, restoranima i kafeima i to je jedna od najpoznatijih avenija na svetu. Ovde možete uživati u šetnji, poseti muzeja ili probati tradicionalne francuske poslastice.


Romantična reka koja teče kroz Pariz, Sena, nudi mogućnost za opuštajuću vožnju brodom. Uživajte u panoramskom pogledu na znamenitosti Pariza dok plovite rekom.


Šta jesti u Parizu?


Pariz je poznat kao gastronomski raj, koji nudi širok spektar ukusne hrane i specijaliteta. Istražite lokalne restorane, bistroe i pijace kako biste otkrili autentične pariske ukuse i specijalitete.
Baget je čuveni francuski hleb koji je hrskav spolja, a mekan iznutra. Probajte svež baget iz lokalne pekare kako biste se uverili u to da on nigde nema takav ukus i miris kao ovde. Kroasan je klasično francuski pecivo koje nigde nema tako puterast i slojevit ukus kao u Parizu.  Savršen je za doručak za doručak ili kao poslastica tokom dana.


Parižani vole da jedu puževe, spremljene na belom luku i puteru. Kiš loren je aromatična slana pita sa nadevom od slanine, luka, jaja i pavlake. Piletina se u Parizu dugo krčka u crnom vinu sa povrćem i mnogo začina, koji joj daju dubok i bogat ukus. Ratatuli je ukusno vegetarijansko jelo koje obiluje ukusima i bojama.


Za dezert se u Parizu  služi krem brule-kremasta poslastica sa karamelizovanom šećernom koricom na vrhu. Ova slatka poslastica pruža savršen spoj kreme i hrskavog sloja. Makaroni  su popularni francuski kolačići koji se sastoje od dva mekana kolačića sa kremastim punjenjem između. Dolaze u raznim ukusima, kao što su čokolada, vanila, malina, limun i mnogi drugi.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite