Šta videti u Provansi?


Šta videti u Provansi

Šta videti u Provansi?

Zašto treba da posetite Provansu?


Provansa je poznata po svojim slikovitim pejzažima bogatim poljima lavande, maslinjaka, vinograda i predivnom obalom Mediterana. Njena istorija je bogata i seže unazad hiljadama godina. Ovde možete istraživati antičke rimske ruševine, srednjovekovne dvorce, prelepe crkve i manastire. Takođe, regija je bila dom mnogim poznatim umetnicima, kao što su Van Gog, Cezan i Pikaso, što dodatno obogaćuje kulturnu scenu.


Provansa je dom mnogim tradicionalnim festivalima tokom cele godine, a njena kuhinja je izvanredna i slavna je širom sveta. Uživajte u istraživanju drevnih gradova, pitoresknih sela i osetite duh Provanse!


Šta morate videti u Provansi?


Ako ste ljubitelj luksuznog i sofisticiranog načina života, onda se Sen Trope mora naći na vašoj ruti u Provansi. Ovo mesto postalo je međunarodno poznato kao jedno od omiljenih odredišta bogatih i slavnih. Njeno glavno obeležje je luka. Ovde možete videti luksuzne jahte i brodove, a šetalište pruža prelep pogled na more i pristanište. Plaže su predivne i pružaju priliku za uživanje u sunčanju, kupanju u tirkiznom moru i posetu luksuznim plažnim klubovovima. Noćni život je izuzetan, pa obavezno posetite ekskluzivne klubove, barove i restorane.


Stari grad Sen Tropea je lavirint uskih uličica, šarenih kuća i slikovitih trgova, a na njenom glavnom trgu morate posetiti pijacu.  Na vrhu brda iznad grada nalazi se Citadela, koja datira iz 17. veka. Ovo utvrđenje pruža prelep panoramski pogled na grad i okolinu. Možete istražiti tvrđavu, posetiti pomorski muzej i uživati u spektakularnom pogledu sa zidina. Muzej Anži Kit je smešten u prelepoj zgradi na obali i posvećen je modernoj umetnosti. Muzej ima impresivnu kolekciju slika i skulptura iz 20. veka.


Marselj je drugi po veličini grad u Francuskoj, smešten na obali Sredozemnog mora u provansalskoj regiji. Marselj je grad koji nudi bogatu mešavinu istorijskog nasleđa, kulturnih atrakcija, prelepih plaža i mediteranskog načina života. Poseta ovom gradu omogućava vam da istražite njegovu jedinstvenu atmosferu, probate lokalnu kuhinju, uživate u umetnosti i upoznate se sa raznolikošću mediteranske obale.


Stari luk je centralno mesto u Marselju i najstarija luka u Francuskoj. Ovde možete videti tradicionalne ribarske brodove i jahte, uživati u šetnji pored obale i probati sveže morske plodove u obližnjim restoranima. Bazilika se nalazi  na brdu iznad grada i nudi zadivljujući panoramski pogled na Marselj i Sredozemno more. To je jedan od najpoznatijih simbola grada, a unutrašnjost bazilike obiluje bogatom verskom umetnošću. Muzej civilizacija Evrope i Mediterana smešten je u spektakularnoj zgradi na obali. Ovaj muzej je posvećen proučavanju mediteranske kulture i istorije, a gostuje različite izložbe, predavanja i kulturne događaje. Panijer je stari kvart u Marselju sa uskim kaldrmama, šarenim kućama, umetničkim galerijama, kafićima i restoranima. Ovaj deo grada odiše autentičnim provansalskim šarmom i idealan je za šetnju i istraživanje. Muzej Ljukan je najstariji muzej u Francuskoj, posvećen istoriji grada Marselja. Izložbe obuhvataju arheološke nalaze, umetničke predmete i prikaze života u različitim periodima.


U gradu Avinjonu se nalazi Papinska palata, utvrđenje koje je nekad bilo sedište rimskih papa tokom 14. veka, kada je Avinjon bio centar hrišćanstva. Poseta Papinskoj palati pruža jedinstven uvid u bogatu istoriju i versku moć koja je nekada dominirala regionom. To je impresivno arhitektonsko dostignuće i kulturno blago koje vam omogućava da se vratite u vreme kada je Avinjon bio srce hrišćanstva.


Palata je jedna od najvećih gotičkih građevina u Evropi. Ima dva dvorišta, devet tornjeva i prelepe prostorije poput kapela, reprezentativnih sala i apartmana. Unutar palata posetioci mogu videti izvanredne freske koje prikazuju biblijske priče, religiozne motive i scene iz svakodnevnog života. Najpoznatije freske su delo italijanskog slikara Simonea Martinija. Ova turistička atrakcija je pod Uneskovom zaštitom.


Gord je selo proglašeno za najlepše na svetu i nalazi se u južnom delu Provanse. Gord se nalazi na vrhu krečnjačkog brda, što mu pruža spektakularan pogled na okolne doline i polja lavande. Selo poseduje karakterističnu srednjovekovnu arhitekturu sa uskim kaldrmama, kamenim kućama i popločanim ulicama. Šetanje kroz ove uske ulice otkriva autentičnu atmosferu i doživljaj tradicionalnog provansalskog sela. Na vrhu sela nalazi se utvrđeni zamak koji datira iz 11. veka. Šarm srednjovekovne arhitekture, zanimljive  uličice, lokalne prodavnice i polja lavande smeštena nedaleko od sela, čine selo Gord skrivenim draguljem Provanse.


Nacionalni park Kalank  obuhvata obalna područja sa dramatičnim krečnjačkim liticama, skrivenim uvalama i kristalno čistim morem. Idealno je mesto za planinarenje, vožnju brodom i istraživanje netaknute prirode.


Šta jesti u Provansi?


Provansalska kuhinja je poznata po bogatim ukusima, upotrebi svežih sastojaka i zanimljivih, aromatičnih začina. U ovoj regiji se izuzetno koriste sveži morski plodovi, maslinovo ulje, med, sirevi i  tartufi.


Ratatuj je popularno provansalsko jelo koje se pravi od tikvica, patlidžana, paprike i  paradajza i obično se služi kao prilog uz meso ili ribu. Bujabez je čuvena riblja supa karakteristična za region Provansa. Ova bogata supa se tradicionalno pravi od raznih vrsta morskih plodova, kao što su rakovi, škampi, lignje i riba, začinjena je belim vinom i aromatičnim biljem.


Tapenada  je namaz napravljen od maslina, kapara, inćuna, belog luka, maslinovog ulja i limunovog soka.


Klasična provansalska salata se pravi od svežeg povrća poput paradajza, krastavaca, paprike, maslina, krompira, zelenih mahunarki i tune. Salata se obično začinjava maslinovim uljem, limunovim sokom, bosiljkom i peršunom.


U ovim krajevima goveđe meso se dugo krčka u crvenom vinu sa povrćem, začinima i aromatičnim biljem.
Provansalski kolač od lavande je poseban desert koji se pravi od suvih cvetova lavande i badema. Morate probati ovaj izvanredan i aromatičan kolač!

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite