Šta videti u Rimu?


Šta videti u Rimu? Hrana

Šta videti u Rimu? Poseta

Zašto morate posetiti Rim?


Rim je glavni grad jedne od najmoćnijih drevnih imperija na svetu. Ovo je mesto kolevka fascinantnih umetničkih dela, neverovatnih građevina i svetski poznate kuhinje. Rim izaziva divljenje zbog svog živopisne arhitekture i vibrantnog načina života. Procenjuje se da je dosad otkopana tek desetina Starog Rima, što znači da nas iznenađenja tek očekuju. Milenijumima je Rim mamio ljude da ga posete, a Rimljani ispravljaju svima znanu poslovicu i kažu da svi putevi vode iz Rima. Ako niste dosad bili u njemu, posetite ovaj romantični i harizmatični grad i uverite se u to da sve potiče od Rima.


Zašto je Rim večni grad?

 

Rim se često naziva večnim gradom zbog dugačke i bogate istorije koja se proteže više od 2500 godina. Grad je osnovan 753. godine pre nove ere i bio je središte moćne rimske civilizacije. Carstvo je obuhvatalo velika područja Evrope, Afrike i Azije, a Rim je bio središte političke, vojne i kulturne moći.


Nakon pada Rimskog Carstva, Rim je zadržao svoj značaj kao centar hrišćanstva. Vatikan, s papom kao vrhovnim poglavarom Katoličke crkve, smešten je u Rimu. Grad je bogat crkvama, bazilikama i svetim mestima te privlači veliki broj hodočasnika i turista.


Rim takođe ima važnu ulogu u umetnosti, arhitekturi i kulturnom nasleđu. U njemu su se razvili veliki majstori slikarstva i arhitekture, poput Mikelanđela i Rafaela. Prepun  je muzeja, galerija i spomenika koji svedoče o njegovoj dugoj istoriji. Ova kombinacija istorije, umetnosti, religije i kulture čini Rim izuzetno važnim i posebnim gradom. Naziv večni grad odražava njegovu dugovečnost i trajni uticaj na svetsku istoriju i kulturu.


Šta morate videti u Rimu?

Ikonična amfiteatarska građevina iz doba Rimskog Carstva je Koloseum. To je jedna od najpoznatijih rimskih građevina, najveći amfiteatar ikada izgrađen i važno arheološko nalazište. Prate ga priče o oklopnim gladijatorima i gladnim lavovima. Više od bilo kog drugog spomenika, ovaj kultni amfiteatar simbolizuje moć starog Rima. Otvoren je 80. godine nove ere i mogao je da primi 50000 ljudi! Borbe gladijatora su jedna od prvih asocijacija na Rim, ali je zapravo najpopularniji vid zabave u to vreme bilo praćenje trke kočija u Cirkusu Maksimus. Ova dešavanja je pratilo 250000 ljudi!


Bivši središnji trg rimske političke i javne aktivnosti je Rimski forum. Danas je to izvanredan arheološki kompleks s mnogim ostacima antičkih građevina. Lokalitet, prvobitno močvarno groblje, prvi put je razvijen u 7. veku pre nove ere, a vremenom je prerastao u društveno, političko i komercijalno središte Rimskog carstva. Hodajte stopama čuvenog Julija Cezara i osetite duh antičkog Rima u Rimskom forumu.


Vatikan je nezavisna država unutar Rima i dom Katoličke crkve. Osnovani od strane pape Julije II početkom 16. veka, Vatikanski muzeji se mogu pohvaliti jednom od najvećih kolekcija umetnosti na svetu. Eksponati, koji su izloženi duž oko 4 kilometra hala i hodnika, kreću se od egipatskih mumija i etrurskih bronzanih predmeta do drevnih bista, starih majstora i modernih slika. Najznačajnije uključuju spektakularnu kolekciju klasičnih statua, komplet soba koje je Rafael freskao i Sikstinsku kapelu koju je oslikao Mikelanđelo.


Sikstinska kapela je mesto koje svi moraju posetiti jer je dom dva najpoznatija svetska umetnička dela-Mikelanđelove freske na tavanici i  njegovog Poslednjeg  suda. U Vatikanu se nalazi i Trg svetog Petra, sa prekrasnom bazilikom posvećenom ovom svecu, koja se smatra jednom od najvećih na svetu.


Jedna od najpoznatijih fontana na svetu je Fontana di Trevi u Rimu. Sagrađena je u 18. veku po narudžbini pape Klementa XII. Prema legendi, svako ko baci novčić u ovo predivno barokno delo, sigurno će se vratiti u Rim. Procenjuje se da se u fontanu dnevno baci kovanica u vrednosti od 3000 evra, što na godišnjem nivou iznosi milion evra i oni se poklanjaju u dobrotvorne svrhe.


Izvanredna rimska građevina iz prvog veka je Panteon, prepoznatljiva po svojoj ogromnoj kupoli i impresivnoj unutrašnjosti. Nekada je to bio rimski hram posvećen svim bogovima paganskog Rima i njegovo ime znači hram svih bogova. Panteon je danas jedan od simbola Rima. Ovde se nalazi i  Rafaelova grobnica.


Prošetajte  živopisnim Trgom Navona, s prekrasnim baroknim fontanama i zanimljivim arhitektonskim detaljima. Tu možete uživati u kafićima, restoranima i uličnim zabavljačima. Obavezno se popnite čuvenim Španskim stepenicama, koje daju predivnu pespektivu na lepi deo Rima, sa divnim trgovima i crkvama. Njih ima 135, a ime su dobile po španskoj ambasadi koja se nekada ovde nalazila.


Hrana u Rimu

Rim je jedan od gastronomskih svetskih centara, čuven po prefinjenoj hrani predivnih omamljujućih ukusa i mirisa. Morate probati pastu! U Rimu se jede kremasta karbonara, bogata amatriciana i pikantna pasta sa biberom. Omiljena biljka je artičoka, a ona se ovde služi u rimskom stilu-sa nanom, peršunom i belim lukom. Saltimboka je jedan od rimskih specijaliteta, čini ga tanko isečeno meso, prženo u formi zalogaja, sa žalfijom i slaninom. Aromatični pekorino romano može biti dodatak nekom jelu ili se služi kao predjelo. Rimljani za dezert uzimaju osvežavajući đelato, voćnih ukusa.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite