Šta videti u Salzburgu?


Šta videti u Salzburgu

Šta videti posetiti u Salzburgu?

Zašto treba posetiti Salzburg?


Salzburg je predivan grad u Austriji, koji je najpre poznat kao rodni grad Mocarta. Posetite njegovu rodnu kuću, opersku salu koja nosi njegovo ime i obavezno probajte čarobni dezert napravljen u njegovu čast. Istorija ovog grada je bogata i značajna, pa na svakom koraku imate zgrade raskošne arhitekture koje o njoj svedoče. Prošetajte šarmantnim ulicama Starog grada, impozantnim vrtovima i obiđite njene neverovatne palate.


Istorija Salzburga


Salzburg je jedan od najstarijih gradova u Austriji i ima bogatu istoriju koja se proteže kroz vekove. Teritorija današnjeg Salzburga naseljena je još u doba Rimskog Carstva. Rimljani su osnovali grad pod imenom Juvavum u 1. veku nove ere. Juvavum je postao važno trgovačko i administrativno središte u provinciji Norik.


Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, Salzburg je postao deo Bavarske države. U 8. veku Karolingi su izgradili utvrđeni dvorac na brdu iznad grada, a benediktinski monasi izgradili su i biskupsku Crkvu sv. Petra, koja je postala poznata kao Salzburška katedrala. U 13. veku, Salzburg je postao nezavisna nadbiskupija i politički entitet. Salzburški nadbiskopi su vladali gradom i okolnim teritorijama kao nezavisni vladari. U tom periodu izgrađeni su mnogi značajni spomenici, uključujući Crkvu sv. Sebastijana i rezidencijalnu palatu nadbiskupa.


Najpoznatiji stanovnik Salzburga bio je Volfgang Amadeus Mocart, jedan od najvećih kompozitora u istoriji. Rođen je 1756. godine u Salzburgu i tu je proveo veći deo svog života. Danas se njegova rodna kuća može posetiti kao muzej, a svake godine se održavaju Salzburške Mocartove nedelje, poznate međunarodne muzičke svečanosti.


U 19. veku, Salzburg je postao deo Austrijskog carstva. Grad je doživeo modernizaciju i proširenje, a arhitektura je dobila novi barokni izgled. Nakon Prvog svetskog rata, Salzburg je postao deo Republike Austrije.


Šta videti u Salzburgu?


Salzburg je danas poznat kao kulturni centar i turistička destinacija.


Stari grad je srce grada i Uneskova svetska kulturna  baština. Nalazi se  na desnoj obali reke Salzah. To je jedno od najbolje očuvanih istorijskih jezgara u Evropi i Uneskova svetska kulturna baština. Stari grad obiluje arhitektonskim lepotama, uskim kaldrmisanim ulicama, impresivnim crkvama, dvorcima i trgovačkim kućama.


Hohensalzburg dvorac se smestio se na brdu iznad grada i dominira panoramom Salzburga. Ovaj veličanstveni dvorac je jedan od najvećih srednjovekovnih dvoraca u Evropi. Možete se popeti pešice ili koristiti žičaru da biste došli do dvorca i istražili njegove kule, palate i muzej. Salzburška katedrala je impresivna građevina u baroknom stilu posvećena  Svetom Ruprehtu i jedan je od najvažnijih verskih spomenika u Salzburgu. U Mocartovoj kući je rođen jedan od najvećih kompozitora svih vremena, Volfgang Amadeus Mocart. Glavni trg Starog grada okružen je impresivnim zgradama. Na trgu se nalazi Residenz, nekadašnja rezidencija nadbiskupa, i predivna Fontana rezidenzije. U blizini glavnog trga nalazi se jedna od najstarijih crkava u Salzburgu, čiji impresivan enterijer uključuje barokne oltare i freske.


Stari grad Salzburg je prepun još mnogo znamenitosti, kao što su Stara rezidencija groblje, Franjevačka crkva i mnoge druge. Istraživanje ovog područja pešice omogućava vam da otkrijete jedinstvenu atmosferu, istorijski značaj i šarm Salzburga.


Mocarteum je renomirana muzička škola i koncertna dvorana. Uživajte u  koncertima klasične muzike ili razgledajte izložbe posvećene Mocartu i drugim kompozitorima. Muzej moderne umetnosti se nalazi na brdu iznad grada, pa se odavde pruža  čaroban pogled. On nudi izložbe moderne i savremene umetnosti, kao i umetničke instalacije. Salzburški muzej pruža dublji uvid u istoriju, kulturu i umetnost Salzburga. Možete saznati više o arheologiji, muzici, pozorištu i tradicionalnim zanatima regije.


Vrtovi Mirabel su omiljena destinacija među turistima i lokalnim stanovništvom. Njihova lepota, simetrija i istorijski značaj čine ih idealnim mestom za šetnju, opuštanje i uživanje u prelepom okruženju. Takođe su popularno mesto za venčanja i fotografisanje. Prelepi vrtovi Mirabel nalaze se blizu centra grada i pružaju impresivan pogled na Stari grad. Ovi vrtovi su deo kompleksa Mirabel dvorca i predstavljaju jednu od najpoznatijih znamenitosti grada. Kada uđete u vrtove Mirabel, prva stvar koja će vam zapasti za oko je Pegazova fontana. Fontana je okružena skulpturama i cvetnim aranžmanima. Jedan od najomiljenijih delova vrtova Mirabel je ružičnjak, koji je naročito imrpesivan u leto. Na vrhu vrtova Mirabel nalazi se Kameni teatar, u kom  se održavaju različiti koncerti, predstave i manifestacije tokom letnje sezone. Vrtove čine i Vodeni parter, Lavirint i Andromedina fontana.


Za jednodnevni izlet van grada predlažemo posetu dvorcu Helbrun. Ova barokna palata iz 17. veka je udaljena svega nekoliko kilometara od Salzburga i nudi prelepe vrtove i predivan eksterijer.


Šta jesti u Salzburgu?


U Salzburgu možete probati raznovrsnu i ukusnu hranu koja se uključuje austrijsku kuhinju i lokalne specijalitete. Bečka šnicla  je jako popularna i u Salzburgu. Salzburgške nokle su  jedno od najpoznatijih slatkih jela koje potiče  iz Salzburga. U pitanju je dezert napravljen od meringe i posut šećerom u prahu. Oblikom podseća na tri brda koja predstavljaju brda Salzburga. Kasnokle se sastoje od rezanaca i preliva od sira. Lokalni specijalitet je i supa od pilećeg bujona i knedlama. Mocart kugle su ipak jelo koje je najpopularnije i najznačajnije. Ne možete posetiti Salzburg, a da ih ne probate. Ovo je čuveni slatkiš sastavljen od marcipana, nugata i tamne čokolade, a ime su dobile po Mocartu.


Salzburg takođe ima bogatu pivsku tradiciju, pa vredi probati lokalna piva. Postoje razne pivare u gradu koje proizvode ukusna piva u raznim stilovima.


Ovo su samo neka od jela i poslastica koje biste mogli probati u Salzburgu. Takođe se preporučuje istraživanje lokalnih restorana i pijaca kako biste otkrili još više ukusa ovog zanimljivog grada Salzburg.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite