Šta videti u Valensiji?


Šta videti u Valensiji?

Šta videti posetiti u Valensiji?

Zašto treba posetiti Valensiju?


Valensija je predivan grad koji ima mnogo istorijskih znamenitosti i dom je impresivnog kompleksa poznatog kao Grad umetnosti i nauke. Nalazi se na obali Sredozemnog mora, pa ovde možete uživati u svim blagodetima divne i blage mediteranske klime. Valensija je širom sveta poznata po svom zanimljivom i bogatom jelovniku, prelepoj i opuštenoj atmosferi i aromatičnim mirisima narandži, pomešanih sa morskom solju i suncem. Ovo je jedan od najvećih i najrazvijenijih gradova u Španiji. Obavezno posetite Valensiju, grad sa mnoštvom autentičnih festivala, tokom kojih možete osetiti njen jedinstveni duh i njene čari!


Istorija Valensije


Teritorija današnje Valensije bila je naseljena još u praistorijskim vremenima. Feničani su ovde osnovali naselje u 5. veku pre nove ere, a kasnije su ga naselili i Grci. U 2. veku pre nove ere, Rimljani su zauzeli Valensiju i tada  je ona postala važna regionalna prestonica i prosperitetan grad.


Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, Valensija je bila pod vlašću Vizantije. Tokom ovog perioda, grad je bio izložen napadima germanskih plemena i povremeno pod kontrolom Vandala i Vizigota. U 8. veku, Valensija je osvojena od strane Mavara (arapskih osvajača) i postala je deo Mavarskog kalifata. Pod mavarskom vlašću, grad je doživeo procvat u oblasti nauke, kulture, poljoprivrede i trgovine. Nakon oslobođenja, Valensija je postala deo Kraljevine Aragona, a kasnije Kraljevine Španije. Tokom 15. i 16. veka, Valensija je prošla kroz period kolonijalne ekspanzije. Grad je imao značajnu trgovinsku flotu i bio je važno trgovačko središte u Španiji. Ovo je dovelo do ekonomskog rasta i procvata umetnosti i kulture.


U 19. veku, Valensija je postala centar industrije i proizvodnje. Grad je prošao kroz urbanu transformaciju, a javne građevine i infrastruktura su se modernizovale. Tokom španskog građanskog rata Valensija je bila privremena prestonica Republike Španije.


Šta morate videti u Valensiji?


Katedrala Svetog Duha je nezaobilazno mesto za posetu u Valensiji, kako zbog svoje verske i istorijske važnosti, tako i zbog prelepe arhitekture i umetničkih dela koja se u njoj čuvaju. Ovo je jedan od najznačajnijih verskih objekata u Valensiji i impresivno zdanje koje kombinuje različite stilove arhitekture. Izgradnja katedrale započela je u 13. veku na mestu ranijeg vizantijskog hrama i trajala je sve do 15. veka. Zbog ovog produženog perioda izgradnje, katedrala kombinuje gotički, romanički i barokni stil.


Jedan od najprepoznatljivijih simbola Katedrale Svetog Duha je Toranj. Ovaj zvonik visok više od 50 metara nudi spektakularan pogled na grad. Katedrala Valensije se ponosi time što je dom navodnog Svetog Grala, čaše koju je Isus Hrist koristio tokom Poslednje večere. Sveti Gral čuva se u posebnom kapeli unutar katedrale, a posetioci mogu videti i druga verska blaga i umetnička dela.


Kapela Svetog Trojstva je deo katedrale i smatra se jednim od najlepših dela španske renesanse.


Grad umetnosti i nauke je kompleks koji obuhvata nekoliko zapanjujućih zgrada i atrakcija. Možete istražiti najveći akvarijum u Evropi, posetiti Princ Felipe naučni muzej ili se diviti modernoj arhitekturi operske kuće Kraljice Sofije.


Loža svile je  srednjovekovna zgrada pod zaštitom Uneska i  remek je  delo gotičke arhitekture i nekadašnje trgovačko središte.


Nekadašnje korito reke Turia pretvoreno je u prelepi park koji prostire se kroz grad. Ovde možete šetati, trčati, voziti bicikl ili jednostavno uživati u miru i zelenilu. U parku se takođe nalaze Botanički vrt i Umetnički i naučni kompleks.


Centralna tržnica je jedno od najprepoznatljivijih mesta u Valensiji i jedna je  od najvećih i najživopisnijih tržnica u Evropi. Otvorena je 1928. godine i od tada je postao centralno mesto za prodaju sveže hrane i lokalnih proizvoda. Sama zgrada je remek-delo modernističke arhitekture, a enterijer je ukrašen prelepim mozaicima, vitražima i keramičkim pločicama. Nalazi se u samom centru grada, u blizini glavne gradske trgovačke ulice. Zgrada je velika i lako uočljiva, sa impresivnim kupolama i tornjevima, a atmosfera je ovde uvek živa i autentična. Doživitievrevu prodavaca i kupaca, upijajte mirise sveže hrane i uživajte u šarenilu boja i tekstura lokalnih proizvoda. Ovo je takođe odlično mesto za upoznavanje lokalne kulture i tradicije.


Valensija ima prelepe plaže duž obale Sredozemnog mora. Gradska plaža je najpoznatija, ali takođe možete posetiti i plaže Las Arenas i El Saler. Uživajte u suncu, pesku i vodenim sportovima.


Šta jesti u Valensiji?


Valensija je dom poznatog španskog jela paelja. Ovo je rižoto koji se tradicionalno sprema sa piletinom, kozicama, morskim plodovima, povrćem i najskupljim začinom na svetu. šafranom. Osvežite se horhatom, koja se pravi od tigrove trave, šećera i vode. Ima kremastu teksturu i slatkast ukus. Najbolje je poslužiti je sa fartonom, slatkim pecivom.


Koktel u Valensiji se pravi od šampanjca, pomorandžinog soka, džina i votke. To je osvežavajuće piće koje je odlično za uživanje tokom večernjih izlazaka.


Valensija je takođe poznata po širokom izboru tapasa - malih porcija različitih zalogaja koji se tradicionalno jedu uz piće.


Bunjuelosi su tradicionalni slatkiši, u  stvari  pržene kuglice napravljene od testa sa šećerom, a možete ih pronaći u specijalizovanim pekarama tokom ovog vremena. Obavezno probajte njihove čuvene narandže, med, sireve i maslinovo ulje.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite