Opatija kvarnerska lepotica


Opatija

Opatija

 

Opatija – kvarnerska lepotica

Malo je turističkih mesta na čitavoj obali Mediterana koja se mogu pohvaliti takvim magičnom šarmom i tako visokom ekskluzivnošću kao što je ima Opatija. Sve čari ove kvarnerske lepotice ne mogu se opisati ni stotinama izabranih reči. Po svojoj uredjenosti i izuzetnoj lepoti ovaj grad apsolutno ni po čemu ne zaostaje za sličnim mestima na francuskoj i italijanskoj rivijeri. U želji da obogati svoju ponudu Turistička agencija Eta tours tokom celog narednog leta, otvara ovu prelepu primorsku destinaciju za svoje drage putnike.


Na samom kraju Istarskog poluostrva u neposrednoj blizini planinskog masiva Velebita, smestio se čarobni gradić koga mnogi smatraju za najmondenskije letovalište Jadrana.


Opatija ima dugu i bogatu istoriju čiji počeci sežu u daleku 1506.godinu kada je benediktinski monah Simon osnovao samostan-opatiju Svetog Jakova. Upravo po tom samostanu i crkvi koja i dan danas postoji, naselje dobija ime Abbazia odnosno Opatija. Ubrzo se oko ovog benediktinskog manastira razvilo malo ribarsko selo sa svojim pristaništem.


Turistička istorija Opatije počinje sa čuvenom neo-klasičnom vilom Angiolina koju je 1844.godine izgradio bogati riječki plemić Iginio Scarpa. Vilu je nazvao po imenu svoje voljene supruge Angioline. Od 1869.godine ovu prekrasnu vilu počinju da posećuju najbogatiji i najpoznatiji ljudi iz čitave tadašnje Evrope. Ubrzo zatim, 1884.godine u Opatiji se otvara prvi pravi hotel na čitavom Jadranu – “Hotel Kvarner” koji je veoma privlačio i redovno ugošćavao austro-ugarsku aristokratiju toga vremena. Usledilo je otvaranje i drugih ekskluzivnih hotela, tako da već početkom 20.veka Opatija posataje sinonim za vrhunsko mondensko letovalište.


U Opatiji su živele i boravile mnoge znamenite ličnosti kao što su: irski pisac Dzems Dzojs, američka plesačica Isidora Dankan, poljski državnik Jozef Pilsudski, kao i najpoznatiji hrvatski književnik Miroslav Krleža čiji se spomenik rad zagrebačke umetnice Marije Galetović, nalazi na dugačkoj promenadi uz more - Lungomare.


Svakako najpoznatija od brojnih skulptura koje krase ovaj primorski gradić je čuvena skulptura “Djevojka s galebom” rad renomiranog vajara Zvonka Cara iz 1956.godine. Ova graciozna bronzana figura mlade devojke na čiju ruku je sleteo galeb, postavljena je na mestu na kojem se nekada nalazila starija pozlaćena skulptura “Madonna del Mare”, najznačajnije delo austrijskog umetnika Rathausa iz Graca.
Opatija dana ima oko 12 hiljada stanovnika i prostire se duž kvarnerske obale na čitavih 11 kilometara, od susedne Rijeke do mesta Ićići. Od brojnih gradskih plaža najpoznatije su svakako plaža Slatina koja se nalazi u samom centru grada, zatim plaža Volosko i napokon mirna šumovita plaža Preluk.


Opatija koja neodoljivo privlači turiste iz cele Evrope ponovo postaje jedna od omiljenih destinacija i naših turista. Turistička agencija Eta tours iz Beograda će tokom čitavog leta 2024.godine u periodu od kraja maja do polovine avgusta, organizovati čak sedam vikend putovanja za Opatiju i tako omogućiti svojim putnicima da uživaju u ovom biseru severnog Jadrana. Dobra saobraćajna povezanost i veoma povoljna cena aranžmana, učiniće zaista pristupačnim ovo mondensko letovalište.


Turistička agencija Eta tours iz Beograda Vas poziva da jedan sunčani letnji izlet provedete u ovom čarobnom primorskom gradu. Čudesna Opatija će Vam pružiti zadovoljstvo koga ćete se zauvek sećati.

 

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite