Letovanje Grčka 2024

Autobuski i sopstveni prevoz

Apartmani Sezona 2024 - Letovanje Grčka

Letovanje Grčka Lutraki 2024
LUTRAKI
Letovanje Grčka Solunska Regija
SOLUNSKA REGIJA
Letovanje Grčka Halkidiki
HALKIDIKI
Letovanje Grčka Olimpska Regija
OLIMPSKA REGIJA

 

Letovanje Grčka Epirska Regija
EPIRSKA REGIJA
Letovanje Grčka Regija Sveti Đorđe
REGIJA SV. ĐORĐE
Letovanje Grčka Pilion
PILION
Letovanje Grčka Ostrva
GRČKA OSTRVA

 

Letovanje Grčka

Grčka nije omiljeno mesto samo turista iz Srbije već i putnika iz čitavog sveta, a prema podacima njihove turističke organizacije tokom letnje sezone ovu zemlju poseti oko 20 miliona turista. Grčka ima mogućnost da vam ponudi savršen odmor za porodicu, letovanje u paru, ili zabavu za društvo.


Grčku uglavnom posećujemo zbog odmora, da uživamo u prelepim peščanim plažama ali i da se dobro provedemo jer ga u Grčkoj definitivno ima na pretek. Ipak ne treba zaboraviti da je ovo zemlja antičkih bogova, zemlja sa čudesnim grčim hramovima, interesantne građevine kao i prirodne fenomene.


Vrhunac putovanja u Grčkoj

Ukoliko putujete po Grčkoj vrhunac vašeg putovanja trebalo bi da bude Atina i atinski Akropolj, jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta na svetu. Ovo je utvrđenje iz 5 veka p.n.e. i predstavlja verodostojno sećanje na osnivanje prve demokratije, začetak nauke kao i prvih pozorišta. Upravo su na ovom mestu filozofi postavljali teška pitanja, a istorija je dobijala umetničku formu.


Vrh Akropolja danas čuva najveličanstvenije blago ondašnjeg vremena, hram Partenon koji je izgrađen 438. godine pre Hrista i predstavlja najveći od svih. Posvećen je zaštitnici grada, boginji Atini, a izgrađen je u dorskom stilu. Bitno je spomenuti i hram Erehtejon koji ima šest figura žena – stubova koje predstavljaju žene koje su osuđene na težak rad za vreme opsade Persijanaca tokom njihove invazije na Grčku.


Ko nije čuo za Mikenu?

Ne postoji osoba koja nije čula za Mikenu, a ona je bila dom kralja Agamemnona koji je Grke poveo u Trojanski rat. Mikenu je Homer opisao kao vladajući grad, a ona je bila sedište mikenske kulture. Sam ulaz krasi čuvena lavlja kapija  koja predstavlja duhovne čuvare kapije i grada.


Najveće Grčko ostrvo

Rodos predstavlja jedno od najvećih ali i najlepših grčkih ostrva, pa ukoliko vas put nanese malo prema turskoj obali obavezno ga posetite. Ovo ostrvo je, prema antičkom mitu, dobilo ime po nimfi Rodi koja je rodila ostrvo u vezi sa bogom sunca Heliosom. Vrsta hibiskusa koja raste na ovom ostrvu, takođe nosi ime „Roda“, a istorijski gledano grad je poznat po Kolosu sa Rodosa – statui simboli jedinstva naroda koji je naseljavao Rodos.


Krit – prva velika evropska civilizacija

Podaci kažu da je na Kritu nastala prva velika evropska civilizacija, a čiji nestanak koji je izazvan erupcijom vulkana sa Santorinija mnogi povezuju za mitsku Atlantidu. Čuvena Kristska civilizacija bila je napredna i razvijena za taj period, a o čemu svedoče i ostaci grata Knososa koji godišnje poseti na desetine hiljade turista. Sama palata krije čuveni lavirint u kome je živeo Minotaur, po legendi biće sa glavom bika i telom čoveka.


Za kraj – najlepše grčko ostrvo

Santorini je grčko ostrvo koje je neizostavno kada nabrajamo lepote ove zemlje, a koliko je ona poznata po svojim bogovima i antičkoj prošlosti toliko je poznata i po svojim predivnim ostrvima.


Santorini je definitivno najlepše grčko ostrvo, a njega opisuju bele fasade, tamne vulkanske stene, plavi krovovi uz nezaobilazno plavetnilo Egejskog mora. Ovo je, definitivno, najslikovitije, najpopularnije i najposećenije mesto u Grčkoj. Vulkansko ostrvo koje je bilo inspiracija i Platonu da piše o čuvenoj Atlantidi, za koju postoji pretpostavka da se upravo nalazi na Santoriniju.


Čak i ako se odlučite za bliže destinacije, kao što je Halkidiki, Krf ili Olimpska regija, nećete pogrešiti. Grčka je zemlja topla, srdačna, bliska u kojoj se osećamo kao kod kuće.

 

 

Pozovite