Letovanje Grčka Lutraki 2021

odmor  na Peloponezu i Korintu sa fakultativnim obilascima Atina, Nafplio, ostrva Poros i Speces, Mikena i Epidaurus

10 dana / 7 noćenja autobusom

od / €

 

Peloponez je arhiv svetske istorije, pažljivo složenih stranica neolita, mikenskog perioda, Sparte, Rimske republike, Otomanskog carstva... Nalazi se na samom jugu Grčke. Jedan od simbola Peloponeza svakako je Korintski kanal. Izgrađen je u čast prvih Olimpijskih igara modernog doba, a kada ga posetite, kretaćete se putem kojim su po predanju išli čuveni Spartanci.

Lutraki - udaljen 4 km od Korintskog kanala i oko 80 km od Atine. Mediteranska klima, dugo i toplo leto, kristalno čisto more sa prelepim šljunkovito peščanim plažama koje okružuju grad, bujna vegetacija, termalni izvori, vodopadi, učiniće da letovanje u Lutrakiju bude jedinstveno iskustvo. Ukoliko ste ljubitelj antičke istorije ili želite bolje da je upoznate, a pored toga volite i da uživate u prelepim plažama, besprekorno čistom moru pravo je vreme da letujete u Lutrakiju. Ovaj biser Korintskog zaliva privlači desetine hiljada turista iz celog sveta upravo zbog svoje jedinstvenosti. A mi smo rešili i ovog leta da vam upotpunimo odmor u Grčkoj kupanjem i obilascima  antičkih lokaliteta Mikene, Epidurusa, ostrva Poros, jezera Vouligameni...

 https://www.etaturs.rs/vest/istrazite-grcku.html

1. DAN - BEOGRAD – Sastanak grupe je u 15:30h, polazak u 16:00h sa Glavne autobuske BAS stanice.Noćna vožnja kroz Severnu Makedoniju i Grčku sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti..

2. DAN - LUTRAKI
U jutarnjim časovima stižemo u dolinu Tempi nadomak planine Olimp… Ovde se nalaze izvori bistre vode nazvani po boginji lepote Afroditi. Veruje se da ko se umije ovom vodom zauvek ostaje mlad. Ovde je nekad postojao i Apolonov hram stariji od onog u Delfima. Danas se tu nalazi kapela Svete Petke sakrivena duboko u steni. Legenda kaže da je Agia Paraskeva bežala i krila se po pećinama. Dok je boravila u ovoj pećini, suze koje su joj potekle pale su u rečicu koja je tu izvirala i prema verovanjima ta voda je lekovita za oči. Šetnja preko visećeg mostića do izvora. Slobodno vreme. Nastavak putovanja. Dolazak u Loutraki jedan od najlepših grčkih primorskih gradova. Smešten je u Korintskom zalivu u podnožju planine Gerania. Smeštaj u izabrani hotel. Slobodno vreme za odmor, kupanje, sunčanje. Noćenje.

3. DAN – LUTRAKI – NAFPLIO – VINARIJA (NEMEA) - LUTRAKI
Doručak. Slobodno vreme ili celodnevni fakultativni izlet u Nafplio koji poseduje venecijanski šarm kombinovan sa grčkom tradicijom i lepotama. Nafplio je mali grad u Argolidskom zalivu, na severoistoku Peloponeza. Interesantan je i taj podatak da je Nafplio bio prva prestonica moderne Grčke države pre Atine, tako da u gradu možete da vidite i zgradu tadašnjeg prvog grčkog parlamenta. Razgledanje grada: glavni trg “Sintagma” okružen brojnim kafićima, restoranima, tavernma, ali i značajnim zgradama kao što su: zgrada pozorišta Trianon (nekada dzamija iz XVI veka), zgrada Arheološkog muzeja, zgrada Parlamenta (nekada je takođe bila džamija) . Drugi po važnosti je trg “Tri admirala” na kome se nalazi nekoliko znamenitosti kao što su: Gradska kuća (iz 1837), palata Jozefa Armansprega, Vojni muzej… U starom delu grada se nalaze zgrade u neoklasicizmu, sa živopisnim balkonima sa puno cveća, a ispod njih zanimljive radnje, kafići, taverne. Zaštitini znak Nafplija su njegove tri tvrđave. Prva i najstrarija je Akronafplion iz IV veka p.n.e. Prvi odbrambeni zidovi su podignuti u IV veku p.n.e., a Mlečani su u XIV završili izgradnju zidina. U neposrdnoj blizini gradske luke na malom ostrvu se nalazi tvrđava Burđi ( Burtzi) koju su podigli Mlečani 1473. Burđi danas služi kao pozorište gde se tokom letnjih meseci održavaju razne kulturne manifestacije. Najbolje očuvana i ujedno i najmlađa tvrđava je Palamidi iz 1711. godine koji su podigli Venecijanci. Palamidi dominira gradom, na brdu koje se nalazi na 216 metara nadmorske visine. Ako želite da uživate u veličanstvenom pogledu na ceo grad i okolinu mozete se popeti na ovu tvrđavu koja predstavlja remek delo venecijanskog građevinarstva. Drugi deo dana je preporuka za kupanje. Nafplio ima dve svoje plaže: plaža Arvantija i plaža Karatona koja ujedno važi za jednu od najbolje organizovanih plaža u Grčkoj. Plaža je odlična za kupanje, sitan pesak sa kristalno čistom vodom. U povratku svraćanje i obilazak vinskog podruma i degustacija vina. Povratak u Lutraki. Noćenje...

4. DAN - LUTRAKI - OSTRVO SPECES - LUTRAKI
Doručak. Slobodno vreme ili celodnevni fakultativni izlet na ostrvo Speces, ime je dobilo po venecijanskom nazivu “Isola de Spezze”, dok su ga na starom grčom zvali Pitinsa- “bogato borovima”. Podseća više na Azurnu obalu nego na grčko ostrvo, jer se na njemu nalaze tradicionalne kuće i vile poznatih grka kao što su Filip Embirikos- prvi čovek Coca-cole za jugoistočnu Evropu, Peter Nomiko - brodovlasnik , Dakis Joanu grčki biznismen, kolekcionar umetnina i bliski prijatelj Donald Trampa…
Na Specesu danas živi oko 4000 stanovnika , prepun je restorana, kafića i taverni. Rado su ga posećivali Elizabet Tejlor, Merlin Monro, Bob Kenedi i drugi. Celo ostrvo je pokriveno borovom šumom. Treba pomeniti i grčku heroinu sa Specesa Laskarini Bubulini, koja je neustrašivo predvodila Grke u ratu za nezavisnost. Njena statua se nalazi na Trgu Posejdon. Uz sam grad se nalaze dve prelepe plaže. Šetnja ostrvom i slobodno vreme za kupanje i sunčanje. Povratak u Lutraki. Noćenje.

5.DAN - KORINTSKI KANAL – EPIDAURUS – MIKENA - LUTRAKI
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni obilazak “Antičke Grčke”. Polazak na Peloponez, vožnja preko Korintskog kanala koji spaja Egejsko sa Jonskim morem. Pre nego pređemo na Peloponez dolazimo do gradića Korint, upravo ovde je 1893.godine prokopan jedan od tri svetski najpoznatija moreuza - Korintski kanal (vrata Peloponeza). Dugačak je nešto malo više od 6 kilometara, širok 21 metar. Premošćuju ga dva mosta – jedan za železnički, a drugi za drumski saobraćaj. Foto pauza. Nastavljamo putem kojim su nekad davno koračali spartanci i dolazimo do Epidaurusa, koji je poznat kao mesto rodjenja Apolonovog sina, Asklepija tj. Eskulapa, boga farmacije. Obilazak pozorišta iz 4.v.p.n.e., čuvenog po svojoj izuzetnoj akustičnosti (novčić ispušten u centar pozorišta jasno se čuje kako pada i na vrhu amfiteatra, u poslednjem, 53. redu). Slobodno vreme do nastavka putovanja ka Mikeni. Narod koji je živeo u Mikeni bio je okružen kiklopskim zidinama (nazvanim po mitskom džinu Kiklopu) .Najpoznatiji deo tih zidina danas čini “Lavlja kapija”, a najpoznatija građevina na samom lokalitetu je grobnica “Atrejeva riznica”. Obilazak Atrejeve riznice i ulazne kapije Mikene, Lavlja vrata su ukrašena prvim reljefom na grčkom tlu. Da li ste znali da je Mikenu otkrio slavni nemački arheolog Hanrih Šliman koji je pronašao i Troju? Slobodno vreme. U toku ovog izleta planirano je i kupanje na jednoj prelepoj plaži… Povratak u Lutraki. Noćenje.

6.DAN – LUTRAKI – ATINA - LUTRAKI
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativna poseta Atini. Panoramsko razgledanje grada autobusom: Trg Omonija (najstariji u Atini), Neo-klasične zgrade Nacionalne Biblioteke, Akademije nauka, Univerziteta i starog Parlamenta (sada Nacionalni Istorijski Muzej). Najveći atinski trg Sintagma sa neo-klasičnom zgradom Novog Parlamenta (izvorno je služila kao Kraljevska Palata grčke monarhije do 1924. god., nakon renoviranja, od 1936. pa nadalje zgrada Parlamenta). U predvorju se nalazi grob neznanog junaka koga čuvaju Evzoni (predsednička garda) u tradicionalnoj uniformi, ceremonijalna smena straže je svakog sata. Slobodno vreme. Mogućnost individualne posete Akropolju.. Povratak u Lutraki na kupanje i sunčanje. Noćenje.

7.DAN - LUTRAKI - JEZERO VOULIAGMENIS - LUTRAKI
Doručak. Slobodno vreme. Poslepodne mogućnost fakultativnog izleta na jezero Vouliagmenis, nekih 17km od Lutrakija, blizu Perahore. Jonsko more je "našlo" uzak kanal koji je napunilo udubljenje. Voda je čista, topla sa dugim plićakom, a dno je sa jako sitnim peskom. Postoji nekoliko barova na plaži i jedna mala crkva. Na povratku sa jezera Vouliagmeni, 2-3 km od njega, postoji i svetionik koji je na severo-zapadu Peloponeza i sa koga se pruža zaista predivan pogled na zaliv. Ispod svetionika su i ostaci Herinog hrama, i jedna lepa plažica, na kojoj ćemo se kupati. Slobodno vreme do povratka za Lutraki. Noćenje.

8.DAN – LUTRAKI - OSTRVO POROS - LUTRAKI
Doručak. Slobodno vreme ili celodnevni fakultativni izlet na ostrvo Poros. Polazak ka luci Galatas . Ukrcavanje na brodić. Dolazak na ostrvo. Poros je malo ostrvo u Egejskom moru koje pripada grupi Saronskih ostrva. Najveće naselje na ostrvu je grad Poros na južnoj strani ostrva koji je dobro očuvan gradić sa prelepim starim jezgrom, odlikuju ga uske uličice, neoklasične građevine, kao i svetlo plava kula sa satom izgrađena 1927.godine koja se nalazi na najvišoj tački ostrva te se može videti gde god da se nalazite. Na samo 4km od grada nalazi se manastir Zoodohos Pigi, koji je sastavni deo istorije ovog ostrva čije je bogato nasleđe prikazano na zidovima manastira. Poros zapravo čine dva ostrva, koja su spojena malim mostom. Centar grada je izgrađen na manjem ostrvu, koje se zove Sfairia. Drugo ostrvo se zove Kalavria i zajedno sa Sfairijom čine Poros.
Iako malo ostrvo, Poros ima veliki broj prelepih peščanih i šljunkovitih plaža sa kristalnom vodom i zelenilom. Najveća peščana plaža na Porosu je Askeli, a oivičena je hotelima, barovima i stambenim četvrtima. Megalo Nneoiro je takođe peščana plaža, na kojoj ćete uživati u mirisu borova. Takođe možete uživati u „Ljubavnom zalivu“ … Povratak u Lutraki. Noćenje.

9.DAN LUTRAKI
Doručak. Napuštanje hotelskih soba. Pakovanje stvari u autobus. Slobodno vreme u Lutrakiju do polaskla za Srbiju. Planirani polazak za Srbiju u poslepodnevnim časovima. Noćna vožnja.

10.DAN BEOGRAD
Dolazak u Beograd u jutarnjim časovima.

 

 

Nafplio

Epidaurus

Ostrvo Poros

Plaka

Ostrvo Speces

 

 

Putnici će biti smešteni u navedenim ili sličnim hotelima na osnovu raspoloživosti. Potpisivanjem Ugovora o putovanju stranka prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u Programu putovanja.Organizator odmah po zvaničnoj potvrdi rezervacije od strane partnera, obaveštava putnike o nazivu hotela putem sajta www.etaturs.rs.

Hotel Aegli 3* http://www.hotel-egli.gr


Ima izlaz na mali deo šljunkovite plaže i vrt. Najbliža plaza je 150m, gradska plaža udaljena je oko 900 m od hotela, a ležaljke i suncobrani dostupni su uz obaveznu konzumaciju pića. Preko puta je poznati gradski spa centar. U sklopu hotela je restoran, lobi sa TV-om i hotelski bar, terasa za sunčanje, a dostupna je i Wi-Fi internet konekcija. Većina soba ima pogled na more. Sve su klimatizovane, imaju TV, kupatilo i fen. Usluga je noćenje sa doručkom po principu švedskog stola.

 

Hotel Vasilikon 3* https://vassilikonhotel.gr/en/

Hotel Vassilikon se nalazi na samo 50 metara od plaže Luktraki koja je označena Plavom zastavicom. Objekat nudi klimatizovane sobe i besplatan bežični internet u zajedničkim prostorijama. Sobe u hotelu uređene su u zemljanim tonovima i imaju drveni pod, a od sadržaja poseduju TV, mini bar, sopstveno kupatilo sa fenom za kosu. Doručak na bazi švedskog stola u skladu sa Covid propisima.

 

Hotel Achilion 4* http://www.achillion-hotel.gr


Hotel Achillion nalazi se odmah preko puta kamenito-šljunkovite plaže, gosti hotela imaju besplatne ležaljke i suncobrane. Duž šetališta i u neposrednoj blizini hotela nalaze se brojni restorani, kafići, taverne i prodavnice. U sklopu hotela gostima je na raspolaganju glavni restoran, lobi bar, lift i sef na recepciji. Sve sobe imaju klima uređaj, kupatilo sa kadom ili tuš kabinom, mini-frižider, telefon, SAT TV, Wi-Fi internet konekciju. Sve imaju balkon ili terasu. Usluga je na bazi polupansiona, obroci se služe po principu švedskog stola u skladu sa Covid propisima. Večera se služi u hotelu Central 3*, koji je 180 m od hotela.

 

Hotel Mantas 4* http://www.mantashotels.gr/

Hotel Mantas se nalazi 150 metara od plaže i početka šetališta, u blizini brojnih restorana i kafića. U sklopu hotela je mali bazen na krovu, lobi bar, restoran, lift, besplatni Wi-Fi, recepcija, sef. Sve sobe imaju fen za kosu, klima uređaj, kupatilo, mini-frižider, sef, telefon, sat tv.  Doručak i večera su na bazi švedskog stola u skladu sa Covid propisima.