Emilia-Romanja Italija koju tek treba otkriti


Emilia Romanja Italija koju tek treba otkriti

Emilia Romanja – Italija koju tek treba otkriti

Emilija-Romanja je jedna od dvadeset regija Italije koja poslednjih nekoliko godina postaje sve zanimljivija destinacija za naše turiste. Interesovanje za ovu prekrasnu regiju u dolini reke Po sve više raste, kako zbog njenih starih gradova i njihovog ogromnog umetničkog blaga, tako i zbog prelepih  dugih peščanih plaža na obalama Jadranskog mora. Ovome treba dodati i odličnu gastronomsku ponudu i vrhunske specijalitete koje nam ova regija na severu Italije nudi. U svakom slučaju postoji dovoljno razloga da se naši dragi putnici odluče za putovanje upravo u Emiliju-Romanju i da sa turističkom agencijom Eta tours iz Beograda na najbolji mogući način otkriju sve njene čari.


Emilija-Romanja se nalazi na severo-istočnom delu Apeninskog poluostrva i zauzima površinu od 22 hiljade kvadratnih kilometara. U regiji trenutno živi preko četiri i po miliona stanovnika koji se uglavnom bave turizmom, uslugama, poljoprivredom ali i industrijskom proizvodnjom. Regija je formirana 1970.godine spajanjem dve istorijske oblasti Emilije i Romanje.


Oblast Emilija zauzima oko 70% teritorije regije i nalazi se na zapadu uz tok velike reke Po. U njoj su smešteni i najveći gradovi kao što su Bolonja, Parma, Modena, Redjo Emilia, Ferara i Pjaćenca. Ime je dobila po drevnom rimskom putu Via Emilia koji je spajao sve nabrojane gradove i koji je nazvan po svom graditelju konzulu Markusu Emiliju Lepidu. Put Via Emilia napravljen 187.godine pre Hrista, bio je jedan od najvažnijih rimskih puteva. Drugi manji deo regije predstavlja oblast Romanja, u kojoj se nalaze gradovi Rimini, Ravena, Ćezena i Forli. Oblast je dobila ovaj naziv 402.godine naše ere kada je car Zapadnog Rimskog carstva Honorije, premestio svoju prestonicu iz Mediolanuma (Milana) u Ravenu, koja tada postaje centar moći i političkog života- tkz „novi Rim“ odnosno Rimska zemlja, Romanja.


Regija Emilia-Romanja ima prosečnu nadmorku visinu od samo 25 metara, obzirom da je dolina reke Po ravničarskog karaktera, pa ipak na zapadu regije se nalaze i planine medju kojima dominira Monte Cimone sa 2.165 metara visine. U regiji uglavnom preovladava modifikovana mediteranska klima.


Hidrološki gledano Emilija Romanja je prilično bogata rekama. Pored moćne reke Po koja kao najduža italijanska reka sa 652 kilometra jednim delom svoga toka predstavlja i granicu sa susednom regijom Veneto, ostale značajnije reke su Reno koja protiče kroz Bolonju, Marecchia koja se u Riminiju uliva u more, kao i istoriski poznata reka Rubikon koju je Cezar prešao sa svojom čuvenom XIII legijom 10.januara 49.godine pre Hrista i uz rečenicu „alea iacta est (kocka je bačena)“, krenuo u obračun sa svojim ljutim rivalom Pompejem.


Emilija-Romanja izlazi na Jadransku obalu u dužini od 130 kilometara. Svakako najznačajnije ali ne i jedino letovalište je grad Rimini koji sa čak 250 svojih hotela može da bude odlična baza putnicima turističke agencije Eta tours. Pored zabavnih sadržaja ovaj prelepi primorski grad koji je osnovan još u antičko doba ima i veliki broj istorijskih i umetničkih znamennitosti koje svakako vredi videti.


Teško je nabrojati sve specijalitete i gastronomska blaga regije Emilia Romanja, ali pomenućemo samo neke od njih. Svakako najpoznatije jelo koje se ujedno smatra i nacionalnim jelom cele Italije je pasta Ragu alla bolognese. Ovo jelo koje ima više verzija je nastalo u Bolonji u 16.veku. Uz testeninu Taljatele tajna ukusa je u sosu. Ragu odnosno sos se pravi od mlevene govedine, pančete, povrća-luk, šargarepa, celer i naravno paradajz sosa. Svaki veliki šef kuhinje ima još i po neki začin koji krije kao tajnu.


U oblasti Romanje, najpoznatije jelo je Piadina. Vrsta lepinje koja podseća na tortilju, u nju se stavi sir mozzarella ili lokalni sir parmigiano reggiano, pršut prosciutto crudo i sveža zelena zalata, ponekad se kao prilog može koristiti i tunjevina.


Ovo jednostavno ali veoma ukusno jelo datira još iz davne 1371.godine, a najbolja piadina se pravi u gradu Forli.


Regija Emilija-Romanja našla je svoje mesto i na vinskoj mapi Italije. Autohtona lokalna vrsta crnog groždja koja se u ovim krajevima uzgaja jos od antičkih vremena je sorta Ancellotta. Od njega se pravi nadaleko čuveno crveno vino Lambrusco. Postoji čak šest varijacija ovog vina, a najpoznatije je Colli di Parma Lambrusco iz okoline Parme. U svakom slučaju putnici turističke agencije Eta tours moći će da uživaju u bogatoj enološkoj ponudi ove vinske regije.


Istorija ove drevne regije počinje jos u 7.veku pre Hrista, kada su etrurci osnovali svoja naselja uz obalu velikih reka. Njih kasnije nasledjuju kelti, a za njima napokon dolaze rimljani. Rimska republika je učvrstila svoju upravu nad dolinom reke Po 268.godine pre Hrista. Osnovani su brojni rimski gradovi koji su u početku imali status colonia a kasnije municipija, treba pomenuti Ariminium-Rimini, Bononia-Bolonja, Placentia-Pjaćenca. Rimljani su zatim izgradili i veliku mrežu kvalitetnih popločanih puteva od kojih su u ovoj regiji najvažniji Via Flaminia i Via Aemilia.


U poslednjim godinama postojanja Zapadnog Rimskog carstva, carevi Honorije, Valentinian III, Majorian i Romulus Augustus upravljali su nekad moćnim carstvom upravo iz Ravene i regije Romanja. Nakon punih 1.229 godina postojanja Rimsko carstvo je prestalo da postoji nakon bitke kod Ravene 2.septembra 476.godine, a purpurnu tuniku rimskih imperatora ogrnuli su varvarski vladari, prvo Odoakar a zatim i ostrogotski kralj Teodorik.


Usledio je period jačanja Vizantije, naročito u doba cara Justinijana, koji je uz pomoć svojih vojskovodja Belisariusa i Narsesa, ali i saveta svoje mudre žene carice Teodore uspeo da povrati sve teritorije na Apeninima i da barem na kratko povrati staru slavu Rima.


U ranom srednjem veku dolazi do formiranja Longobardske, zatim i Franačke države, da bi se situacija konsolidovala sa papskom dominacijom koja počinje od 754.godine. Vrhunac papske države koja je obuhvatala i čitavu regiju Emilija-Romanja bio je 1530.godine u doba pape Klementa VII iz čuvene porodice Mediči. Nakon viševekovne papske uprave i uticaja koje su pape imale na život stanovnika ove regije usledio je period ujedinjenja italije. Tokom Risordjimenta odnosno borbe za ujedinjenje Italije polovinom 19.veka Djuzepe Garibaldi je uz Siciliju imao najviše sledbenika i saboraca upravo iz regije Emilia Romanja.


Napokon, treba pomenuti i neke znamenite umetnike koje su rodjeni ili su živeli u ovoj prekrasnoj italijanskoj regiji. Kompozitor Djuzepe Verdi,  prvi italijanski nobelovac pisac Kaduči, čuveni pisac Umberto Eko, filmski režiseri Mikelandjelo Antonioni i legendarni Federiko Felini.


Takodje, opšte je poznato da je prvi univerzitet u čitavoj Evropi osnovan upravo u Bolonji glavnom gradu regije, još davne 1088.godine.


Regija Emilija-Romanja sa svojim drevnim gradovima, peščanim plažama na Jadranu i prelepim mediteranskim pejzažima predstavlja odličan izbor za sve one koji zaista žele da dožive pravu Italiju.


Turistička agencija Eta tours iz Beograda će omogućiti svim našim putnicima da uživaju u Emiliji Romanji i da upoznaju ovu prelepu italijansku regiju na najbolji mogući način.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite