Letovanje Turska Sarimsakli 2024 

Sarimsakli hotelski smeštaj / autobuski prevoz / sopstveni prevoz

13 dana / 10 noći autobusom

 

 

 

U zapadnom delu Turske, na obali Egejskog mora, smešten je Letovanje Turska Sarimsakli 2024, mali ribarski gradić koji se veoma brzo razvio u jedno od najpoznatijih turističkih letovališta Turske.


Vazdušna banja – lek za srce i pluća

Geografski položaj Sarimsaklija je takav da se sa jedne strane prostire na obali Egejskog mora, a sa druge leži u podnožju brda Đavolja trpeza. Specifičnost geografskog položaja doprinosi izuzetno niskoj vlažnosti vazduha (0,5%) zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija proglasila Sarimsakli najboljom vazdušnom banjom u Evropi i drugom u svetu, što dodatno doprinosi porastu popularnosti ovog letovališta.


Prirodne lepote i mesta za uživanje

Smešten u zalivu i među arhipelagom koji čini 30 malih ostrva, Letovanje Turska Sarimsakli 2022 predstavlja pravo mesto sa koga možete isploviti malim ribarskim brodom i otisnuti se na pučinu uživajući u lepoti plovidbe. Sama obala Sarimsaklija duga je oko 15 kilometara i duž cele obale smenjuju se prelepe peščane plaže, borove šume i vinogradi iznad kojih se ponosno uzdiže Đavolja Trpeza (Šejtan). Upravo se nedaleko od Sarimsaklija nalazi i Šejtan sofra, poznati vidikovac sa koga se vidi najlepši zalazak sunca. Prema legendi, kada je Šejtan proteran iz raja napravio je trpezu baš na tom mestu zbog čega je i samo brdo dobilo takav naziv. Ipak, ono što je interesantno jeste otisak đavoljeg stopala na tom mestu, koji ispunjava želje, ako bacite novčić i zavežete maramicu sa napisanom željom.


Sinonim za legende o zabranjenim ljubavima

Može se reći da je Sarimsakli sinonim za legende o zabranjenim ljubavima. Jedna takva priča potiče iz tumačenja naziva ovog grada koja govori o nesrećnoj ljubavi pastira prema devojci duge plave kose, kojoj su roditelji branili tu ljubav. Da bi je sakrili od njega, sakrili su je u ovom gradu, a pastir ju je dozivao „Sarim sakli“ što u bukvalnom prevodu znači sakrivena plavuša. Druga legenda kaže da se u blizini ovog mesta volelo dvoje mladih kojima su roditelji branili ljubav. Protivljenje njihovih porodica dovelo je do naređenja da se ljubavnici ubiju, zbog čega su oni zajedno pobegli i dugo vremena se skrivali ispod velike stene. Kada su ih pronašli, stena se otvorila i oni su ostali u njoj čuvajući i braneći svoju ljubav. Danas, ova stena poznata pod nazivom Nevestina stena, predstavlja simbol snage ljubavi dvoje mladih.

Nedaleko od Sarimsaklija nalaze se mnoga istorijska mesta vredna obilaska kao što su Troja (170 km), Pergamon (65 km), Izmir (155 km) i Efes (250 km).

 

Letovanje Turska

 

 

 

 

 

 

Pozovite