Putovanje Sarajevo 2024

3 dana / 1 noćenje

Autobusom / Putovanje Sarajevo 2024

/ €

U PRIPREMI... 

Putovanje Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine. Krenite na putovanje sa Eta Turs-om 2024 godine i doživite čari ovog prelepog grada. Posetite Mostar i vodopad Kravice.

Sarajevo – mesto susreta kultura

Sarajevo je grad kontrasta, mesto susreta Istoka i Zapada, orijenatalnog i srednjoevropskog, sevdaha i čiste životne radosti. Ima poseban miris, lice starog prijatelja. Čini se sve znamo o njemu, a opet uvek ima nešto čime iznenadi. Pruža taj osećaj da ste kao kod kuće, a istovremeno da šetate kroz vreme –  od srednjevekovnog područja Vrhbosne, preko osmanlijskog „polja oko dvorca“, što doslovno znači ime ovog grada, pa do Austro-ugarske monarhije koja se pobrinula da Sarajevo dobije izgled moderne metropole. Neretko mu daju epitet evropski Jerusalim, jer u krugu od tek par stotina metara ima pravoslavnu i katoličku crkvu, zatim sinagogu i džamije.


Ko se jednom napije vode sa Baščaršije

Sve i da se ne napijete vode sa Baščaršije, ovaj grad će ostati u vama. I da ništa ne vidite od turističkih atrakcija, kupiće vas svojim ukusima, a oni pričaju jezike svih onih koji su vekovima osvajali ovaj grad, živeli i rasli sa njim.
Kad naručite burek, dobićete naravno onaj s mesom, jer sa sirom je sirnica, da ne bude zabune. Najbolji je u baš u Baščaršiji. Sarajevski ćevap sa lukom, u somunu, najbolje ide uz jogurt, kažu Sarajlije. Zasladite se baklavom, urmašicama, tufahijama, izbor je vaš, a ukus – on se ne zaboravlja. Onda popijte kafu iz fildžana, jer je to doživljaj koji se ne propušta.
Sa tako kaloričnom hranom imaćete dovoljno energije da obiđete sve što Sarajevo čini nezaboravnim, od Baščaršije koja pulsira orijentalnim duhom, preko Gazi Husrev-begove džamije, do tačke sudara osmanske i autrougarske kulture, i dalje, recimo, preko mostova na Miljacki.


Niko nema, a Sarajevo ima

Sarajevo ima Inat kuću – koja je preseljena preko reke, jer je vlasnik nije dao iz inata. Ni po koju cenu iako je jedina stajala na putu izgradnje čuvene vijećnice. Nađen je kompromis – kamen po kamen prebačen je preko Miljacke. Tako je ponela inat svog gazde u nazivu i kao takva postala jedinstven spomenik, umesto da bude jednostavno srušena kao i čitav niz drugih kuća na tom mestu.
Sarajevo ima i Sahat-kulu koja je jedini javni časovnik u svetu koji pokazuje lunarno vreme. To znači da ponoć otkucava u trenutku zalaska sunca. Satni mehanizam je zato jako precizan, i podešava se ručno svakih nekoliko dana zbog različitog trajanja dana tokom godine.
Sarajevo dalje ima i Vječnu vatru, jedinstven spomenik posvećena žrtvama Drugog svetskog rata. Plamen je upaljen 1946. godine, na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva. Samo za vreme opsade devedesetih i jedne decembarske noći pre tri godine je ugašena.
Sarajevo je, takođe, jedini grad na svetu koji ima planine udaljene samo tridesetak minuta od centra. Dakle, ne jednu, neko čak četiri olimpijske planine – Bjelašnicu, Jahorinu, Igman i Trebević.


Prva kafana u Sarajevu

Mnoštvo zanimljivosti je vezano za ovaj grad. Sarajevo je, recimo, prvi grad jedne komunističke zemlje koji je dobio organizaciju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.
Odemo li dalje u prošlost, naići ćemo na podatak da je Begova džamija prva džamija u svetu koja je imala električno osvetljenje.
Sarajevo je prvo u šesnaestom veku, odmah nakon Istanbula, imalo kafanu.
I bilo da vas interesuje istorija, kultura, arhitektura ili možda gastronomija, Sarajevo širi ruke i nudi pregršt razloga da ga posetite i da mu se vratite.

 

 
U PRIPREMI..
 
 Termin putovanja

Cena aranžmana

 Promo cena
/

/

/

- plaćanje po srednjem kursu NBS na dan uplate -

 

Način plaćanja:
- Gotovinsko plaćanje: 30% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 15 dana pre početka
aranžmana;
- Preko računa: uz profakturu izdatu od strane TA ETA TOURS-a;
- Karticama: Visa, Master, Maestro, Dina;

Aranžman obuhvata:
- Vanlinijski prevoz autobusom (visokopodni ili dabldeker, audio, video opremljenosti, prosečne udobnosti, bez obuhvaćenih usluga pića, hrane i dr. tokom putovanja) na relaciji prema programu putovanja;
- Usluge licenciranog turističkog vodiča tokom trajanja putovanja;
- Troškove organizacije putovanja
- Smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu WALTER 4* u 1/2 i 1/2+1 sobama ( treći krevet je pomoćni)

Aranžman ne obuhvata:
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa uključenim pokrićem za Covid
- Individualne troškove putnika.
- Fakultativne izlete

Fakultativni izleti:
- Vrelo Bosne 5€
- Mostar i vodopad Kravice 25€

 


 

1. dan: BEOGRAD-SARAJEVO
(Putovanje Sarajevo) - Sastanak grupe na parkingu Sava centra (savska strana) u 00:15h. Polazak u 00:30h. Noćna vožnja preko Srbije i Bosne i Hercegovine uz usputna zadržavanja radi odmora I regulisanja graničnih i carinskih formalnosti. Dolazak u Sarajevo u jutarnjim časovima. Razgledanja grada sa vodičem - Saraj, Vjećnica, Inat kuća, katedrala i srpska Saborna crkva, Gazi Husref begova džamija iz XVI veka, odlazak do Baščaršije, Morića Hana i kazandžiluka. Slobodno vreme. Mogućnost fakultativnog obilaska Vrelo Bosne. Vrelo reke Bosne se nalazi u podnožju planine Igman. Reka Bosna izvire na nadmorskoj visini od 492 metra. Ovaj kompleks se prostire na 603 hektara zemljišta, a od centra Sarajeva udaljeno je svega 15 kilometara. Skupština Kantona Sarajevo je 2006.godine donela Zakon kojim je Vrelo Bosne proglašeno Spomenikom prirode. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

2. dan. SARAJEVO-MOSTAR-VODOPAD KRAVICE
(Putovanje Sarajevo) - Doručak. Napuštanje hotelskih soba. Mogućnost fakultativnog izleta za Mostar. Obilazak grada sa vodičem: Stari most,(koji je bio je najveća lučna konstrukcija na svetu. Sagradjen je 1566. Godine po naredbi Sulejmana Veličanstvenog, a arhitekta je bio Mimar Hajrudin), kula Kalebija, Kula Herceguša, Sahat Kula, Kriva ćuprija – jedan od najstarijih očuvanih spomenika iz osmanlijskog perioda. Slobodno vreme. Nastavak do vodopada Kravice omiljenog hercegovačkog izletišta. Reka Trebižat pada sa visine od 28 metara, stvarajući predivni prirodni amfiteatar širine 120 metara. Slobodno vreme do povratka u Sarajevo i nastavka putovanja za Srbiju.

3. dan: Planirani dolazak u ranim jutarnjim časovima. Kraj programa.

 

NAZIV I OPIS SMEŠTAJA:
Putnici će biti smešteni u navedenim ili sličnim hotelima na osnovu raspoloživosti. Potpisivanjem Ugovora o putovanju stranka prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u Programu putovanja. Organizator odmah po zvaničnoj potvrdi rezervacije od strane partnera, obaveštava putnike o nazivu hotela putem sajta www.etaturs.rs

Hotel WALTER 4*   walterhotel.com  Hotel Walter je udaljen je od centra Sarajeva oko 6 km. Sve sobe i apartmani su klimatizovani. Svaka soba i  apartman ima na raspolaganju kupatilo sa potrebnim higijenskim priborom, LCD TV, fen za kosu, klima uređaj, telefon, frižider. Doručak je kontinentalni-švedski sto.

 

 

 

NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA:
U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova.

Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.

U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izlged pomoćnog ležaja zavise od smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom manjih dimenzija u odnosu na standardni ležaj.

Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta.

Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja.

Organizator putovanja, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta. Ukoliko postoji mogućnost u datom momentu u smeštajnom objektu, putnici će dobiti vrstu kreveta (bračni, razdvojeni) po želji, sobe jednu do druge, na istom spratu itd. Agencija se trudi da izađe u susret željama putnika, no često ovakve stvari nisu izvodljive – te ih ne možemo garantovati.

 

VAŽNE NAPOMENE:
NE POSTOJI MOGUĆNOST ODABIRA SEDIŠTA Agencija pravi raspored sedenja, uzimajući u obzir starija lica, porodice sa malom decom, trudnice kao i vreme uplate. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu koje mu dodeli agencija. Naknadne izmene nisu moguće.

Dozvoljeni prtljag jeste 1 putna torba čija dimenzija – dužina+širina+visina ne prelazi 158cm. Maksimalna težina prtljaga je 20 kg.

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, ulaznica, organizacije… Cene fakultativnih izleta su podlložne promenama u zavisnosti od broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica na lokalitetima. Neophodan minimum za izvođenje fakultativnih izleta je 30 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika cena fakultative podložna je promeni prema uslovima lokalne agencije ino-partnera, organizator izleta tj. ino-partner zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate,te se organizator ne može smatrati odgovornim za fakultativne izlete. Prema pravilima organizatora fakultativnih izleta (ino-partnera) naknadno odustajanje već prijavljenih putnika ne podleže povraćaju uplaćenih sredstava. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike, ometa vozače i pratioca u poslu ili ugrožava realizaciju programa putovanja, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca. Agencija zadržava pravo krivičnog gonjenja nesavesnog putnika usled gore navedenih okolnosti.

Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.

Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilaska, termina polaska...)

Putnici koji imaju za cilj putovanja i posetu pojedinim institucujama, savetujemo da se putem internet informišu o radnom vremenu istih kao i o tome da li je potrebna rezervacija termina za posetu.

Predviđeni raspored privremenog zaustavljanja: zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3-4 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu agencija određuje mesta za pauzu i dužinu iste. U turističikim autobusima nije moguća upotreba toaleta, putnici mogu u skladu sa programom putovanja na pauzama koje se prave ( u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) istu iskoristiti za upotrebu toaleta.

Organizator putovanja zadržava pravo promene sadržaja programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta, radovi na putu….

Za sve ove slučajeve, ukoliko na strani putnika dođe do bilo kakve štete i/ili nepredviđenih troškova usled nepoštovanja navedenih uputstava i napomena, organizator putovanja ne snosi odgovornost već celokupan iznos štete i/ili dodatnih troškova snosi putnik.

Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja. Od momenta prijavljivanja, stvaraju se administrativni troškovi organizatora putovanja. Agencija zadržava pravo da propiše i drugačije uslove plaćanja za pojedine promotivne ponude, kao i za zaposlene u firmama sa kojima zaključi poseban ugovor.
Organizator zadržava pravo da putem PROMOCIJA i LAST MINUTE ponuda proda svoje slobodne kapacitete po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su uplatile aranžman po cenama objavljenim u redovnom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime razlike u ceni.
Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja na punoletno lice –pratioca.
Agencija ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize, niti je odgovorna ukoliko pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Posledice gubitka ili krađe pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave snosi putnik. U slučaju plaćenog putovanja koje nije realizovano usled neispravnosti putne isprave ili gubitka tokom trajanja programa putovanja, putnik nema pravo na refundaciju i snosi svu odgovornost.

Pogranične službe prilikom pasoške kontrole mogu zatražiti od putnika da pokaže novčana sredstva (kartice, gotovina…), kao i međunarodno zdravstveno osiguranje.

Preporuka je, da se putnici sa novim crvenim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju ...) na web-stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije.

U slučaju uvođenja viza za državljane Republike Srbije, svi putnici su u obavezi da organizatoru dostave na vreme potrebnu dokumentaciju, a o uslovima i plaćanju viziranja će naknadno biti obavešteni.

Proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa.
Putnici koji nisu državljani Srbije obavezni su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju i kroz koje putuju. Za državljane Srbije ne postoji vizni režim za navedene zemlje u program.

U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Agencija ne snosi odgovornost za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem, validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije.

 

 

 

 
Zašto treba da posetite Sarajevo? Sarajevo je pelepo mesto koje spaja istoriju, kulturu, prirodnu lepotu...
Šta videti u Sarajevu?

 

 

 

Pozovite