Čarolija Alzasa i Švarcvalda


Čarolija Alzasa i Švarcvalda

Čarolija Alzasa i Švarcvalda

 

Švarcvald
O njemu su nam pričala braća Grim kao i Hofman koji je junake svojih bajki smestio upravo tu.
U tom delu Nemačke su smešteni najviši vodopadi, muzeji pod otvorenim nebom, čuvene fabrike satova, izvorište Dunava, jezero Titizee, Hoenštacfen-mesto gde je Gete napisao „Fausta“, zamak Baltazar kao i jedan od najvećih zabavnih parkova Evrope „Europe park“.

 

Lepote "crne šume "

 

Hajdelberg


Hajlderberg

Heidelberg, grad u Nemačkoj pokrajini Baden -Württemberg, koji je smešten na reci Neckar.
Zašto je u gradu toliki broj studenata? U Heidelbergu se nalazi najstariji nemački univerzitet, i jedan od najprestižnijih u Europi. Univerzitet je osnovan 1386. godine. Osim po univerzitetu Heidelberg je poznat i po svome dvorcu, bez sumnje ovo je gradska atrakcija broj jedan. Heidelberger Schloss, koju poseti više od tri miliona turista godišnje.

 

Baden Baden 

Baden Baden

Baden Baden Svetski poznata banja, mineralno lečilište, letovalište. Neke od najpoznatijih ličnosti koje su boravile ili živele u Baden Badenu su Dostojevski, Turgenjev, Brams i Klara Šuman. Baden-Baden nikad nije bio utočište za one plitkog džepa. Još od 16. veka kada je grad na termalnim izvorima postao sedište pogranične grofovije Baden, ovo mesto je pružalo utočište bogatima i slavnima.
Baden Baden je prava oaza nemačke kulture i istorije. Mineralne vode u Baden-Badenu su bogate natrijum-hloridom, magnezijumom, litijumom i imaju temperaturu od 50 - 66°C. Koriste se pri lečenju reumatskih bolesti.

 

 

FREIBURG

Freiburg

 

-Grad na brzoj vodi - Frajburg znači doslovno "slobodni zamak".Tragisama – veoma brza tako su Kelti nazvali reku koja teče kroz Frajburg. Od nje je odvojen „zanatski kanal“. Na njemu su i imena restorana – kao „Kod kovača srpova“ sačuvala nekadašnju namenu građevine u koju su se smestili. U jednom takvom restoranu, bolje rečeno pivnici se nalazi objašnjenje šta to Frajburgu daje karakter raskošnog juga – vrhunsko lokalno pivo i tradicionalna hrana, „Fajerling“ je prezime gazde koji je 1877. na „ostrvu“ kupio zgradu koja je sa jedne strane oivičena „Zanatskim kanalom“, a sa druge strane njegovom „pritokom“ koju zovu potočić. Tako je nastala pivnica. Frajburg je najtopliji grad Nemačke. Mada švarcvaldsko gorje praktično zadire u grad, upravo topao vetar sa planine Frajburgu donosi najtoplije letnje noći u zemlji.

 


Alzas je jedan od najmanjih regiona u kontinentalnoj Francuskoj. Poznat je po svojim živopisnim selima, starim crkvama i zamkovima, a glavni grad, Strazbur, posebna je turistička atrakcija.

 

Najlepša sela Alzasa


COLMAR 

Kolmar

Na ulazu u Kolmar dočekaće vas manja verzija njujorškog Kipa slobode. Razlog za to je što je u Kolmaru rođen Frédéric Bartholdi, vajar Kipa slobode koji je Francuska poklonila Americi.Kroz grad protiče reka Lauh, koja je kanalom povezana sa Rajnom. Zbog mnogobrojnih mostova i kanala ovaj grad još nazivaju “La Petite Venise” (mala Venecija).Čarolija svetla - Oko 900 izvora svetlosti koji rade na kompjuterski kontrolisani pogon, vešto su distribuirani kroz grad i na taj način je omogućen jedinstveni light show, koji varira u intenzitetu i boji, tokom cele godine.

 

KAJZERSBERG 

Kajserberg

Kajzerberg je proglašen najlepšim selom u Francuskoj, prenosi Lounli planet. Pobednika su birali učesnici ankete sprovedene u emisiji “Village préféré des Français”.

 

RIQUEWIHR 

RIQUEWIHR

 

RIQUEWIHR  jedno od najbajkovitijih sela Francuske. Uske uličice podjećaju na scenografiju za neki film iz srednjeg vieka pa je tu već i snimano više filmova. Drvene kuće jarkih boja datiraju iz perioda 16. veka, a kako meštani tvrde izgled im je ostao nepromenjen stotinama godina. Uživanje u šetnji kroz autentično slikovito selo upotpuniće obrok uz obavezno domaće vino iz regije u nekoj od tradicionalnih kafanica.

 

 alzas-svarcvald-putovanje.html

 

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite