Egejski deo Turske (Izmir, Troja, Efes, Pamukale)


Egejski deo Turske (Izmir, Troja, Efes, Pamukale)

Egejski deo Turske (Izmir, Troja, Efes, Pamukale)

Zbog svog geografskog položaja i činjenice da izlazi na obale Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, Turska je idealno mesto kako za dobar odmor i letovanje, tako i dobar šoping i uživanje u gastronomskim specijalitetima. Ukoliko se osvrnemo na Egejski deo Turske, koji je poznat i kao Zapadna obala koja se proteže od Istanbula na severu, obalom do Marmarisa na jugu, možemo uživati u raštrkanim turističkim odredištima i bogatstvu istorijskog i kulturnog nasleđa gradova kao što su Izmir, Troja, Efes i Pamukale.


Izmir – moderan grad koji obiluje istorijom


Izmir je treći po veličini grad u Turskoj koji mora biti na listi gradova koje treba posetiti. Ovaj živopisan grad je poznat po svojoj Sahat-kuli na trgu Konak smeštenoj u samom centru koja je izgrađena u otomanskom stilu. Četiri fontane sa po tri slavine postavljene su oko osnove tornja, a stubovi su inspirisani mavarskim dizajnom. Sahat-kula je postala simbol Izmira, a pojavljivala se na poleđini turskih novčanica od 500 lira od 1983. do 1989. godine. Dok ste u Izmiru, nemojte zaobići posetu području Agore, ruševinama rimsko-grčke pijace koje nas vraćaju u dane kada je Izmir bio važna stanica na Putu svile.


Troja – mesto rođenja mita o Ahileju, Hektoru i trojanskom konju


Troja predstavlja legendarni grad koje je slikovito opisivao Homer u Ilijadi, ali i arheološko nalazište koje se nalazi na severozapadnoj obali Turske. Savremeni naziv za Troju je Hisarlik, a samo ime Troja se vezuje za legendu po kojoj je grad bio opkoljen čitavu deceniju i na kraju osvojen od strane grčke vojske koju je predvodio Odisej. Ovaj rat za osvajanjem, poznat pod nazivom Trojanski rat, za povod je imao otmicu kraljice Sparte, Jelene. Legenda kaže da je postojalo i tzv. Trojansko zvono koje je označilo početak napada na Troju. Poseta Egejskoj obali Turske nikako ne sme izostaviti posetu čuvenoj Troji.


Efes – najveće antičko nalazište Mediterana


Podaci pokazuju da je Efes bio drugi grad po veličini na svetu u 1. veku p.n.e, a samo je Rim imao veću moć u to vreme. To je jedan od razloga zašto na proputovanju Egejskom regijom Turske ne smete zaobići Efes i njegove rekonstruisane strukture i ruševine, uključujući Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda starog veka. Artemidin Hram nedaleko od Efesa rekonstruisan je nekoliko puta nakon što su ga više puta uništavali kako prirodni faktori, tako i dejstvo ljudske ruke tokom ratova. Ostaci ovog hrama i istorijskog lokaliteta su fascinantni, a sa samog lokaliteta se mogu mogu videti i ruševine bazilike Svetog Jovana, koja se nalazi na brdu u Selčuku.


Pamukale – ne propustite kupanje u termalnim lekovitim vodama


Na jugozapadnoj obali Turske smešten je svetski poznati izvor termalne vode Pamukale koji predstavlja centar turističkih okupljanja oko prirodnih izvora i drevnih ruševina Hijerapolisa. Pamukale se nalazi na Unesco-voj listi svetske baštine od 1988. godine a zbog specifičnosti svoje lepote privlači pažnju brojnih turista. Poseta ovom gradu ne samo da će doprineti jačanju zdravlja, već će omogućiti i opuštanje, eliminisanje stresa i uživanje u prelepom pejzažu kako u platou tako i u Kleopatrinom bazenu.

https://www.etaturs.rs/letovanje-turska-egejska-regija

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite