Letovanje u Toskani


Letovanje u Toskani

Letovanje u Toskani Autobusom

Letovanje u Toskani

 

Letovanje u Toskani je nešto što domaći turisti nemaju prilike često da iskuse. Obično odu do Firence ili Pize, a nisu ni svesni koliko je more blizu. Ako tome dodamo da se u Toskanu ide i leti kada je čitava italijanska provincija dobro zagazila u visoke temperature, onda vam je jasno da bi, posle šetnje srednjovekovnim ulicama i slikanja uz viđenije znamenitosti – dobro došao i poneki dan na plaži.

More i plaže

Toskanska obala proteže se duž Tirenskog mora. To je zapravo deo Mediterana koji zapljuskuje zapadne obale Italije. Dugačka je čitavih 230 kilometara i ima raznolike plaže, od onih uređenih uz skupe radnje i restorane, do „divljih“, gde ćete možda naći kutak samo za sebe.

Gledano od severa ka jugu, obala je podeljena na nekoliko oblasti, među kojima su Versilia, Piza i Livorno, ostrvo Elba i Marema (ili Groseto). Kako idete južnije, tako će more biti čistije i sve je više mesta gde letuju sami Italijani.

 

Versilia

Tako, na primer, mondenska mesta poput Marina di Karara, Kamajore ili Viaređo (u Versiliji), poznata su po noćnom životu i skupim radnjama. Čitava oblast je poput jedne dugačke peščane plaže, na kojoj su poređana mala mesta sa hotelima i svim što vam za letovanje u Toskani treba. Lokalni restorani iznajmljuju suncobrane i ležaljke, a lako ćete pazariti po nešto ili sesti na pastu i čašu vina. (Ipak ste u Toskani!)

 

Piza i Livorno

Malo „niže“ niz obalu, nalaze se Piza i Livorno. Zamislite da ste čitavo pre podne oko Krivog tornja u Pizi ili kanala „Nove Venecije“, a da posle podne možete da se bacite u more. Upravo na dvadesetak minuta vožnje od Pize nalaze se Marina di Piza, Tirenia ili Kalambrone, a u blizini Livorna čekaju vas Antinjano, Marina di Bibona i San Vićenco.

Ove plaže su inače među najpopularnijima u Toskani, jer imaju parče sa ležaljkama, ali i „slobodne“ delove priobalja. Pored toga, ovde ima mnogo više zelenila nego u Viaređu, pa i čitav krajolik deluje opuštenije.

 

Ostrvo Elba

Ostrvo Elba treće je po veličini u Italiji, iza Sardinije i Sicilije, i najveće u Toskani. Ovde se nalazi najveći pomorski park u Evropi, te ćete i neke od najlepših prizora sa letovanja u Toskani poneti upravo odavde. Kontrast tirkizno plavog mora, belog peska i zelenila je nadaleko poznat.

Za Elbu ste možda čuli zbog Napoleona. Naime, fancuski imperator je ovde proteran 1814. godine.

 

Marema

Što se tiče Mareme na krajnjem jugu provincije, tu ćete naći Foloniku, Marinu di Groseto ili Monte Argentario. Ovaj deo Toskane je najpopularniji među Italijanima. Tu se ne dolazi samo da biste bili viđeni, već i da biste sa porodicom uživali u suncu i moru.

I ovde ćete se organizovati kako vama odgovara – da li ćete na ležaljke i uređeni deo peska, da imate gde da se istuširate i popijete „makiato“, ili biste radije „divlju“ plažu, sopstveni peškir i sendvič koji ste poneli.

Letovanje u Toskani je u svakom slučaju specifično, jer gde drugo možete maltene u isto vreme – da popijete „kjanti“ u hladu čempresa, divite se Mikelanđelu, i uživate u zvuku talasa.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite