Lisabon


Lisabon

Lisabon

U zapadnom delu Portugala, na ušću reke Težo, smešten je Lisabon, najzapadniji grad Evrope i glavni grad Portugala. Lisabon je, pored toga što je označen kao najveći grad, komercijalni, politički i turistički centar, označen i kao glavna luka čitavog Portugala. Iako je Lisabon danas poznat kao glavni grad Portugala, on to nije oduvek bio, posebno kada se u vidu imaju tubulentni istorijski događaji koji su uticali na to. Osnivanje grada Lisabona povezuje se često sa nasleđem Odiseja, a o čemu se podaci nalaze još u spisima Plinija Starijeg.


Grad okružen brdima, utemeljen na reci, sa izlazom na okean


Strme ulice na kojima se temelji Lisabon, njegov položaj smešten na čak sedam brda, i ušće reke Težo u Atlantski okean ističu neobičnu lepotu i specifičnost ovog grada. Upravo iz tog razloga, ove specifičnosti, obilazak grada biće praćen korišćenjem žičara i lifta, tako da se, tokom čitavog obilaska pruža neverovatan pogled i uživanje u parku Monsanto.


Obilazak Lisabona i zanimljiva arhitektura


Obilazak Lisabona svakako treba započeti iz Baixe, srca Lisabona koje krase zgrade izgrađene neposredno nakon razornog zemljotresa 1755. godine. Neoklasična arhitektura okružuje trgove Komersio i Rosio, i uzdiže se čitavom dužinom pešačkih zona u kome je smešten i najveći broj restorana. Kako se Lisabon u najvećem delu obilazi žičarom ili liftom, iz lifta Santa Husta se pruža veličanstven pogled na grad. Ovaj lift Santa Husta predstavlja sredstvo kojim se povezuje centar grada (Baixu) i najviša tačka grada (Bairro Alto). Na vrhu, na najvišoj tački grada, prostire se kafić sa nezaboravnim pogledom na panoramu grada, mesto gde možete uživati u zalasku sunca i pogledu na zamak Sao Jorge i tok reke Težo.


Sao Jorge – zamak koji krije istoriju Lisabona


Zamkovi su tokom burnih istorijskih perioda imali značajnu ulogu u odbrani teritorije, zbog čega zamak Sao Jorge (zamak Svetog Đorđa) danas predstavlja jednu od najvećih atrakciju grada Lisabona. Sačinjen od jedanaest kula i kraljevske palate, zamak Sao Jorge pruža nezaboravno iskustvo i riznicu bogate istorije i kulture Lisabona, zbog čega je ovo i jedna od skupljih atrakcija (ulaznica za odrasle je oko 10eur). Pored ovog zamka, preporučujemo posetu Belem tornju, jedinstvenom arhitektonskom remek delu posebnih ukrasa, sa, nekada, vojnom namenom. Nedaleko od Belem tornja, nalazi se i najlepši i najduži most sveta, most Vaska de Game.


Vasko de Gama (1460-1524) isplovio je iz Lisabona 1497. godine u misiji da stigne do Indije i otvori morski put iz Evrope ka istoku.

Slušajte fado muziku dok putujete ka Sintri


Kada ste već u Lisabonu, nemojte propustiti posetu gradiću nepopravljivog šarma koji se nalazi na samo 30 kilometara od Lisabona – posetu Sintri. Ovaj portugalski gradić, smešten nedaleko od Lisabona, pruža mogućnost uživanja u čarobnim i bajkovitim šumama, i bajkovitim dvorcima poput dvorca Pena, zamka Regaleira i nacionalnog dvorca Sintra.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite