Madrid


Madrid

Madrid

Kada ste se zaputili put Madrida, glavnom i najvećem gradu Španije, spremite se da pešačite kako biste u potpunosti osetili duh Madrida i uživali u modi, umetnosti i boemskoj kulturi. Obilazak Madrida započnite u Puerta del Sol, najpoznatijem i najprometnijem trgu u Madridu. Odatle se zaputite u pešačku zonu Preciados i istražite lepote velikih prodavnica, ili uživajte na trgu Plaza Major.


Gran Vía – mesto savršenog šopinga


U samom centru Madrida, nalazi se ulica Gran Via koja predstavlja ključno mesto za šoping u luksuznim buticima garderobe, obuće i aksesoara, a prisustvo barova, kazina i zlatara dodatno doprinosi njenoj raskoš. Ova ulica je takođe pogodno mesto za ljubitelje noćnog života. Zbog Capitol i Callao bioskopa, ali i pozorišta Lope de Vega i Compac u kojem se izvode isključivo mjuzikli, ova ulica se često naziva i španski Brodvej.


Ono što je Luvr u Parizu, to je Prado u Madridu


Jedan od najvećih muzeja na svetu sa preko 35000 umetničkih i drugih predmeta, svakako je muzej Prado. Već prilikom dolaska u muzej Prado, spoljašnjost zgrade odiše španskim neoklasicizmom dok se u unutrašnjosti, na svakom koraku ovog muzeja može uživati u delima Velsakeza, Goje, El Greka, Rubensa. Za studiozan obilazak muzeja je potrebno izdvojiti gotovo ceo dan.


El Eskorijal – osmo svetsko čudo


Sagrađen u XVI veku od strane Filipa II, El Eskorijal predstavlja istorijsku rezidenciju španskih kraljeva sačinjenu iz bazilike Sv. Lorensa, dvorišta kraljeva (El Patio de los Reyes) i kraljevskih odaja (Palacio cortesano). Izemđu kraljevskih odaja nalazi se čuveno Dvorište maski, a u sklopu Eskorijala nalaze se škola i biblioteka sa zbirkom od preko 60.000 knjiga i najboljim slikama čuvenog slikara Tibaldija. Ne treba zanemariti ni galeriju, grobnicu (Panteon), muzej arihitekture i umetnosti i vrt kaluđera. Jednostavnost izraza u arhitekturi ove velelepne građevine razvija potpuno novi stil renesanse, a godinama unazad privlači veliki broj turista. Sa 16 dvorišta, ukupno 86 stepenica, 300 soba i 1200 vrata ovo zdanje broji još i 459 tornja koja se uzdižu na ključnim stratešim mestima Eskorijala.


Real Madrid – stadion najskupljeg fudbalskog kluba na svetu


Pored tradicionalnih znamenitosti, posebno ljubitelji fudbala, ne smeju propustiti posetu stadionu Santiago Bernabéu, čiji je domaćin Real Madrid. Ovaj stadion je jedan od 29 stadiona koji je od strane UEFA označen kao stadion sa pet zvezdica, a gde se cene karata za utakmice kreću u rasponu od 50 do 900 evra u zavisnosti od meča i mesta.


Španska korida – borba bikova


Madrid je poznat po čuvenoj borbi bikova i arenama u kojima se njihova borba odvija. Najpoznatija arena u Madridu datira iz tridesetih godina prošlog veka i nosi naziv Las Ventas. Ukoliko planirate put u Madrid u periodu između marta i oktobra meseca, onda je to pravo vreme da popodnevne sate provedete u španskoj koridi i uživate u ovom nezaboravnom iskustvu.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite