Makedonsko more - Ohrid


Makedonsko more - Ohrid

Makedonsko more - Ohrid

 

Smešten na usamljenoj krečnjačkoj hridi "vo hrid", "o hrid" i zbog takvog položaja nosi slovenski naziv Ohrid.

Makedonsko more, spada među najstarija, najveća i najdublja jezera na svetu, njegova kristalno čista voda na nekim mestima ima providnost od 22 metra dubine što govori o specifičnosti ovog jezera.

Na Ohridu se nalazi i najstariji slovenski manastir, manastir Svetog Pantelejmona, u kojem se nalazi više od 800 ikona izrađenih u vizantijskom stilu, a potiču iz perioda od 12. do kraja 14. veka.

Ohrid putovanje

Kažu da Ohrid ima crkava koliko dana u godini. Čuven je po svetiteljima Klimentu i Naumu. Jedno od mesta koje ne smete da propustite na Ohridu jeste čuveni manastir Svetog Klimenta Ohridskog, zaštitnika Ohrida, koji datira još iz 13. veka. Danas je ovaj manastir zapravo crkva Bogorodice Perivlepte.

 

Porodice Talev i Filev su jedine dve porodice koje prave i originalne ohridske bisere. Do današnjeg dana su uspeli da zadrže ručnu proizvodnju, a rade samo s prirodnim materijalima. Još jedna zanimljivost je kako biseri inače imaju vek trajanja 150 godina, ali su oni s Ohrida večni.
Po recepturi, tanki listići krljušti sitne ribe plasice, koja živi samo u čistoj vodi Ohridskog jezera i delovima reke Crni Drim, slažu se i spajaju jedan sa drugim. Zatim konzerviraju dok se ne formiraju mali jajasti biseri. Cena zavisi od veličine bisera...

Ohrid

Uske ulice starog dela grada krasi kaldrma, a dok šetate nikad ne možete biti sigurni šta se nalazi ispod vas jer se arheološka otkrivanja konstantno nastavljaju.Samuilova tvrđava smeštena je na dva brda čiji se vrhovi uzdižu iznad nivoa jezera koje ga okružuje odakle se Ohrid pruža kao na dlanu. Utvrđenje se zove prema caru Samuilu, jer je sagrađena u doba njegove vladavine.

 

Stotine izvora snabdevaju Ohridsko jezero svežom vodom, koju prolaznici slobodno smeju da popiju. Najpoznatiji izvor je svakako izvor reke Crni Drim ili Biljanini izvori. Prema legendi, to su izvori gde je lepa Biljana prala veš sa svojim drugaricama kada se nesrećno zaljubila u vođu karavana koji se kod izvora snabdevao vodom za put. Ova priča je ispevana u poznatoj pesmi “Biljana platno beleše” i predstavlja najpoznatiju starogradsku pesmu i praktično himnu Ohrida, a ime Biljana i danas je najpopularnije u ovom kraju. Takođe treba reći da su, zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika Ohridsko jezero i grad Ohrid proglašeni za svetsku baštinu i pod zaštitom su UNESCO-a.

 

letovanje-ohrid.html

 

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite