Milano je drugi najnaseljeniji grad u Italiji i glavni grad Lombardije


Milano je drugi najnaseljeniji grad u Italiji i glavni grad Lombardije

Milano je drugi najnaseljeniji grad u Italiji i glavni grad Lombardije

Milano je drugi najnaseljeniji grad u Italiji i glavni grad Lombardije. Procenjuje se da Milano ima oko 1,3 miliona stanovnika, a da sa okolnim oblastima zajedno ima preko 5 miliona stanovnika.
Od kraja 15. veka, grad je uglavnom bio pod francuskom vlašću. Nakon Bečkog kongresa 1815. godine dodeljen je Austriji, a u posed Italije je dospeo u drugoj polovini 19. veka. Grad je u Drugom svetskom ratu u velikoj meri razoren, ali je obnovljen nakon rata postavši jedno od središta evropske privrede.

Milano ima mnoštvo umetničkih, kulturoloških i arhitektonskih bogatstava u ponudi. Jedna od najpoznatijih atrakcija je Il Duomo (Katedrala), koja je jedna od najvećih i najveličanstvenijih katedrala na svetu. Njena izgradnja je započela u 14. veku, a dovršena je tek početkom 19. veka za vreme Napoleona. Njeni vitražni prozori su najveći na svetu.

Druga najpopularnija crkva u Milanu jeste gotička renesansna crkva Santa Marija dela Gracije iz 15. veka. Ona je prilično oštećena u Drugom svetskom ratu, ali je kasnije renovirana. Ipak, glavni razlog zašto turisti posećuju ovu crkvu jeste taj što se u njoj nalazi najčuvenije delo Leonarda da Vinčija – Poslednja večera. Ona je naslikana na zidu crkve između 1495. i 1497. godine.

Fudbal je najpopularniji sport u Italiji, a Milano je sedište dva poznata kluba Milana i Intera koji svoje utakmice kao domaćini igraju na stadionu „Đuzepe Meaca" poznatom pod nazivom „San Siro”. Grad je između ostalog bio domaćin Svetskog i Evropskog fudbalskog prvenstva (1934, 1980). Monca, staza Formule 1 je takođe blizu, a Olimpija je uspešan košarkaški tim.

Milano ima svojih prednosti, a jedna od njih je i "Tajna večera", čuvena slika Leonarda da Vinčija. Nekoliko umetničkih i istorijskih muzeja takođe treba posetiti i posvetiti im punu pažnju.  Mnoga nacionalna blaga se čuvaju u Milanu. Istorijska biblioteka Ambrozijana, nazvana po zaštitniku Milana Sv. Ambroziju, čuva nacrte i zapise Leonarda da Vinčija.

Milanu ima na desetine srednjovekovnih crkvi koje treba otkriti kao i neverovatan zamak Sforcesko, koji je nešto najbolje što Milano ima da ponudi. Nestvarni Duomo, gradska katedrala koju okružuje oko 3.500 hiljade statua, jedan je od najboljih primera gotičke arhitekture. Ovo gigantsko umetničko delo preplavljeno je šiljcima i statuama od svetlucavog belog mermera. Ako se popnete do vrha pred vama će se ukazati spektakularan pogled na ceo grad. Gradnja ove katedrale započeta je 1386, a završena je 1805. jer je Napoleon želeo da bude krunisan kao kralj Italije.


Danas je Milano jedan od svetskih centara mode pored Pariza i Njujorka. Naravno, ne možete posetiti Milano a da ne odete u šoping. Čuveni modni butici u Ulici Montenapoleone vizuelno su urađeni podjednako zanimljivo kao i najbolji muzeji u ovom gradu. Ovde možete pronaći i jeftine, a originalne poklone jer su rasprodaje česte. Milanski butici i prodavnice su među najboljima na svetu.

 

https://www.etaturs.rs/milano-putovanje-prvi-maj-tri-nocenja.html

 

https://www.etaturs.rs/milano-prvi-maj-dve-noci.html

 

https://www.etaturs.rs/osmi-mart-milano.html

 

https://www.etaturs.rs/milano-nova-godina.html

 

 

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite