Mon Sen Mišel - Francuska


Mon Sen Mišel - Francuska

Mon Sen Mišel - Francuska

Na samo nekoliko sati vožnje od Pariza ušetaćete u magični svet prelepih pejzaža, prirode i bogate istorije. Ime je ovog magičnog mesta je Mont-Chaint-Michel. To je mesto  gde ćete uveče zaspati na ostrvu, a ujutru se probuditi  na poluostrvu.

Mon Sen Mišel je neverovatan grad, zamak, ostrvo i opatija u jednom. Manastir koji dominira ostrvom, površine 55.000 metara kvadratnih učinio je ovu destinaciju svetski poznatom.

Mon Sen Mišel nalazi se na severozapadu Francuske u pokrajini Normandija. Sazidan u osmom veku, opasan kamenim bedemima, danas sa ponosom  čvrsto stoji, odolevajući zubu vremena, čuvajući bogatu istoriju utkanu u svaki kamen.

Zanimljiv podatak iz istorije je da  su Englezi uspeli da osvoje celu Normandiju ali nikad i ovo ostrvo. Za vreme stogodišnjeg rata u više navrata su pokušali da ga osvoje, ali nisu uspeli delom zbog nepristupačnog polozaja grada, a delom i zbog njegovih masivnih zidina.

Francuzi su veoma ponosni na ovo mesto i Mon Sen Mišel je danas jedan od znakova nacionalnog indetiteta države, sa 44 stanovnika i gotovo tri miliona posetilaca godišnje. Godine 1979. upisan je u UNESCO-vu listu svetske baštine, zbog svog kulturnog, istoriskog i arhitektonskog značaja, ali i prirodne lepote.

Centralni deo zamka čini crkva izgrađena u jedanaestom veku. Jedno od najlepših mesta u ovom samostanu je bašta koja se nalazi odmah pored crkve, a veoma je značajna jer povezuje sve puteve i sobe. Zanimljivo je da su  drevni redovnici koristili dvorište na vrhu utvrđenja za proizvodnju povrća i  lekovitog bilja.

Na ulaznim kapijama grada nalazi se amblem grada (dva lososa koji plivaju u suprotnim smerovima) i informacija do kada tog dana treba da napustite poluostrvo ako ne želite da plivate. To je obično u letnjim mesecima do 19, a u zimskim mesecima do 17 časova, tako da je u obilazak ostrva najbolje krenuti oko podneva.

Glavna ulica je danas načičkana najrazličitijim prodavnicama, gde možete kupiti različite sitnice, od suvenira do brze hrane. Tu je jedan i od najpoznatijih restorana  „Mere Poulard“  gde  se jede autentični omlet  koji se služi u posudama iz XIX veka.

Moćne i impresivne zidine Mon Sen Mišela bili su inspiracija za poznatog muzičkog umetnika Majk Oldfilda da na svoj način ovekoveči svoje viđenje ovog zdanja na albumu „Voyager“.

Ono nije ostavilo ravnodušnim ni filmsku produkciju, pa je poslužilo kao model  za izgradnju grada Minas Tirita koji se pojavljuje u filmu „Gospodar prstenova“, kao i mesto gde su snimljena ostvarenja poput “Čovek sa gvozdenom maskom” i “Tri musketara”.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite