Prag Najlepši grad Evrope


Prag Najlepši

Prag grad Evrope

Prag: jedan od najlepših gradova Evrope i prestonica piva

Za Prag kažu da je jedan od najlepših gradova Evrope, da je majka svih gradova, govore da je jedan od najvećih srednjovekovnih gradova i nazivaju ga gradom stotinu tornjeva. Jedno je sigurno – o njemu se priča dugo nakon putovanja, jer je ovo jedan od onih gradova koji vas “na prvu“ oduševi, grad u koji se zaljubite i kome poželite da se iznova i iznova vraćate.

Prag je osnovao Karlo IV – jedan od najvećih vladara svih vremena koji je vladao Češkom. Njegovom zaslugom se Prag danas može pohvaliti jednim od najstarijih univerziteta najstarijeg kontinenta – Karlov univerzitet, kao i jednim od najlepših mostova u Evropi – Karlov most.

Svoje ime Prag duguje princezi Libuše. Ona je živela na brdu Višehrad. Kada je jednom pala u trans, pokazala je u pravcu današnjeg grada i rekla da će na tom mestu postojati Zlatni grad. Poslala je svoje ljude i rekla da će na tom mestu pronaći čoveka koji delje prag za svoju kuću i da se taj grad nazove Prag. Libuše je rekla da će Prag dotaknuti zvezde. I tako bi! Čak tri puta je “stigao“ do zvezda: prvu i najveći slavu je imao u doba vladavine Karla IV, zatim u vreme Rudolfa II (XVI i XVII vek) i treću između dva svetska rata.

Pazite šta želite, možda vam se ostvari!

Da budemo iskreni, Prag ne možete u potpunosti istražiti tokom dva ili tri dana. Zato ne čudi da se ovom gradu turisti vraćaju nekoliko puta. Brojne su znamenitosti koje morate videti kada se nađete u gradu: od kulturno-istorijskih znamenitosti, preko prirodnih vrednosti, pa sve do građevina moderne arhitekture.

Mnogima je Karlov most prva asocijacija na Prag. Jedan je od najvećih simbola grada i jedna od najvećih znamenitosti, ali i mesta za koje se vezuju brojne legende. Mnogo lukova i statua krasi ovaj most, a za neke od njih se vezuju interesantne priče i legende. Ovog puta ćemo spomenuti samo statuu Jana Nepomukog, jer ukoliko stavite ruku na njegovu statuu, želja koju ste pomislili u tom trenutku će vam se ostvariti.


Kada boravite u Pragu, obavezno morate videti Starogradski trg, Tinsku crkvu i Tinsku školu, odgledati predstavu na čuvenom Praškom Orloju, otići do palate Wallenstein, katedrale Svetog Vida, videti Hradčane i Višegrad... A kada se umorite od svih obilazaka, obavezno posetite neki od tradicionalnih restorana, probajte čuvenu prašku kolenicu i knedličke. Obilazak restorana i pivnica upotpunite degustacijom najboljih čeških piva. Da li ste znali da je Češka država u kojoj se popije najviše piva tokom godine? Oko 156 litara piva, po glavi stanovnika, se popije u ovoj državi za godinu dana.

I za kraj...

„Užasni ste!“ – ako čujete ovu rečenicu od Čeha, nemojte se zabrinuti. Česi često koriste ovo kako bi vam poručili da im se nešto jako, jako dopada.

 

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite