Putovanje u Cinque Terre


Putovanje u Cinque Terre

Putovanje u Cinque Terre Autobusom

Cinque Terre putovanje

Jedna od najpopularnijih destinacija u Italiji svakako je oblast poznata kao Cinque Terre. Zbog čuvenih raznobojnih kuća koje su nanizane na liticama malih morskih uvala, ovde se godišnje sjati čak 2,5 miliona turista iz celog sveta.

Cinque Terre na italijanskom znači „pet zemalja“ a odnosi se na pet gradića koji se nižu obalom italijanske provincije Ligurije, koja se južnije graniči sa Toskanom. To su Riomađore, Manarola, Kornilija, Vernaca i Monteroso. Cinque Terre je uređen kao nacionalni park, a Unesco ga je 1997. proglasio za kulturnu baštinu.

 

Putovanje u Cinque Terre

Baš zbog blizine Toskani, u ove gradove je moguće otići u okviru naše ture obilaska pomenute italijanske provincije. Putovanje u Cinque Terre će biti još prijatnije ako kroz živopisne gradiće odete sa našim vodičem, koji će sve da vam objasni. Onda ne morate da brinete kako da se prebacite od jednog do drugog grada, niti ćete sami da jurite poznate vidikovce.

Oblast Cinque Terre je zatvorena za drumski saobraćaj, pa je meštanima čak zabranjeno da koriste automobile. Doduše, uz onoliko stapenika i uskih prolaza između roze, žutih i narandžastih kuća, auto vam ne bi mnogo ni bio od koristi. Ovde se ide peške, vozom ili brodićem.

 

Turisti do šezedesetih godina 20. veka nisu ni znali za putovanje u Cinque Terre, iako je Riomađore privlačio pažnju radoznalaca sa slika lokalnog umetnika Telemaka Sinjorinija iz 19. veka. Stanovništvo se uglavnom bavilo poljoprivredom. Danas u svih pet mesta živi tek oko 4.000 stanovnika i maltene svi imaju neke veze sa turizmom. A kako i ne bi, ako se zna da su Cinque Terre veći deo godine pune posetilaca. (Najveća gužva je u julu i avgustu.)

 

Cinque Terre Znamenitosti

Oni koji su obilazili Italiju znaju da maltene svaki kutak odiše istorijom i da ćete u gotovo svakom mestu pronaći umetnička i arhitektonska remek-dela. Znamenitosti Cinque Terre su malo drugačije, pa ovde nema klasičnih muzeja i spomenika. Ipak, stara zdanja ćete naći u svih pet gradova, kao što su Crkva Svetog Lorenca i Crkva Svetog Jovana iz 14. veka u Riomađoreu, ili zamak Doria iz 15. veka u Vernaci, čija je kula građena radi odbrane od gusara.

U Cinque Terre se dolazi zbog pogleda na šarene fasade, zbog mogućnosti da se izgubite u uskim prolazima među kućama, ali ovde ćete i probati pesto sos i farinatu, koji potiču baš iz Ligurije, a možete se i okupati na plaži.

 

Poslednje mesto, gledajući iz La Specije odakle krećemo vozom (a gradovi su udaljeni jedan od drugog na samo pet minuta vožnje), ima i najlepšu plažu. Zove se Monteroso i jedino u stvari ima pravu plažu. U svim drugim mestima turisti se kupaju u stenovitim uvalama.

Još jedno mesto je specifično – Kornilija. Ono je jedino koje ne izlazi na more, već krasi liticu na 100 metara iznad nivoa mora. Ovde, samim tim, ima i najmanje posetilaca. Iako turista ne manjka ni u Korniliji, tu se dolazi i da se malo izbegne gužva na obali.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite