Zanimljivosti o Parizu


Zanimljivosti o Parizu

Zanimljivosti o Parizu

Luvr
Piramida u Luvru, konstruisana 1989. izaziva bes ne samo kod konzervativnih arhitekata, već i kod filmskih radnika. Zašto? Bilo koji reditelj koji želi da snima dvorište Luvra za svoj film, mora da plati honarar i arhitekti Piramide I.M.Peju. Zbog toga se filmski setovi tako rado zadržavaju kod starih spomenika - oni su besplatni. 

 

Fontane
Neka od najpoznatijih obeležja Pariza dizajnirali su Britanci. Filantrop Ričard Volas fontani je 70-ih godina 19. veka postavio oko stotinu fontani, da bi obezbedio žednim stanovnicima ispravnu vodu za piće. U to vreme, većina Parižana je pila vodu iz Sene, koja je istovremeno bila i glavni odvod za kanalizaciju. Razumljivo, mnogi su više konzumirali jeftino vino. Plašeći se za njihovo zdravlje i trezvenost, Volas je platio da se uvede vodovodna mreža sa ispravnom vodom. Četiri statue na svakoj od njegovih fontana predstavljaju jednostavnost, milosrđe, ljubaznost (dobrotu) i trezvenost (simplicité, charité, bonté and sobriété). 

 

Imena ulica
Iza imena pariskih ulica često se kriju istorijske trivijalnosti.
Ako pažljivo pogledate, a ne morate ni baš tako pažljivo, možete videti dve identične table sa imenima ulice na istom zidu, jednu iznad druge. Zašto? Jer su pariske birokrate promenile mišljenje o tome na kojoj visini treba da se postave table i radnici su samo nakačili dodatne table na drugoj visini. Inače, možda ćete pronaći dva imena ulice, jedan na plavoj tabli, a drugi urezan u kamenu. Naziv na plavoj tabli je ispravan - mnogo imena je promenjeno nakon revolucije, kada je sve sa prizvukom kraljevskog ili religioznog obeležja bilo odmah izbačeno iz mode.

 

Moda
Verovali ili ne, ovo je čovek koji je izmislio parisku visoku modu.
A što je još čudnije bio je Englez - Čarls Vort, trgovac iz Linkolnšira koji je otvorio prodavnicu odeće 1858. godine i započeo vladavinu „modnog terora" koji zovemo visokom modom. Umesto da pravi odeću po narudžbini kao što je bio običaj, on je dizajnirao haljine i govorio damama koje su volele lepu odeću šta je to što bi trebalo da nose u predstojećoj sezoni. I za razliku od današnjih britanskih dizajnera u u Parizu, Vort je bio trezan, a svoje političko mišljenje zadržavao je za sebe. 

 

Konobari
Oprezno sa pariskim konobarima.
Stvarno su simpatični iako se ponašaju kao besan trener posle nepravedno dosuđenog penala. Oni znaju svoj posao. Ukoliko vas pitaju „da li ste spremni da poručite?" a vi kažete „Oui" a potom oklevate, onda ste očigledno idiot i zaslužujete da vas ignorišu narednih 15 minuta. A ukoliko vas je dvoje i usuđujete se da sednete za stolom za četvoro, očigledno ne umete da brojite. Konobarev gnev ili ravnodušnost su potpuno opravdani. Ali, ako se vratite iz Pariza bez izjave „bože, konobar je bio tako užasan", bili ste gadno nasamareni.

I pored svega kako da ne otputujete u Pariz?

 

http://www.etaturs.rs/pariz.html

 

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite