Zašto da posetite Livorno


Zašto da posetite Livorno

Zašto da posetite Livorno Italija

Zašto da posetite Livorno

Sigurno ste čuli za luku Livorno u Italiji. Ali jeste li znali da su je osnovali baš Medičijevi i da je nekada bio poznat kao „idealan“ grad?

Naime, postojao je Livorno i pre Firence i tamošnje porodice bankara, ali je bio neugledno ribarsko naselje, puno močvara i malarije gde su se slali zatvorenici. Kozimo I je u drugoj polovini 16. veka to rešio da promeni i došao na ideju „savršenog grada“. Roba je bila oslobođena poreza, a osuđenicima su opraštane blaže kazne. Svi su bili dobrodošli.

Tako su pristigli trgovci sa svih strana sveta – Jermeni, Nemci, Grci, Englezi, Jevreji, Sirijci, u grad koji je bio slobodan i kosmopolitski, otvoren za sve vere i nacije. I Livorno je do 1868. cvetao, a tada je pripojen Kraljevini Italiji.

 

Livorno Italija

Treba napomenuti da je Livorno danas treća po veličini luka u Italiji i da je poznata stanica za velike kruzere. Ima dugu tradiciju u brodogradnji. Na mestu starog brodogradilišta osnovanog još 1865. godine, danas se grade mega-jahte. U ovom gradu se nalazi i velika rafinerija nafte italijanske kompanije Eni i izrađuju auto-delovi.

Livorno je samo 15 kilometara udaljen od mesta gde se reka Arno uliva u more. Odavde je i najlakše prebaciti se do ostrva Sardinije ili francuske Korzike.

 

Atrakcije Livorna

Znate li da Livorno zovu i „toskanskom Venecijom“? Naime, kada ga je početkom 17. veka trebalo proširiti da bi se smestila populacija koja je sve više nadolazila, napravljeni su planovi za novi kraj grada. Taj deo je bio ispresecan kanalima i okružen zidinama, a čamci su ovuda spuštali robu ka moru. Arhitekta Medičijevih je zato pozajmio tehnike gradnje od Venecije i projektovao simpatičan kvart. Danas nosi naziv „Nova Venecija“.

Pomenuti kanali povezuju dve bitne građevine, jedna je Stara a druga Nova tvrđava. Stara je građena od 1521. do 1534. i njome dominira kružna kula koja potiče sa starijeg zamka iz 11. veka. Nova je podignuta krajem 16. veka na veštačkom ostrvu koje okružuju kanali. Tokom Drugog svetskog rata je oštećena, a danas se ovde nalazi lep park i povremeno se održavaju predstave.

Jedna od prepoznatljivih atrakcija Livorna jeste i Terasa Maskanji (Terazza Mascagni), koja se proteže duž južne obale grada i omiljeno je sastajalište meštana i rekreativaca. Ukrašena je sa 34.000 crnih i belih ploča, dajući utisak ogromne šahovske table. Izgrađena je 1920-ih godina. U neposrednoj blizini ćete naći i moderni akvarijum.

 

U Livornu je nemoguće zaobići glavnu ulicu koja se zove Via Grande, jer će vas ona odvesti od luke do Trga Republike, a tu ćete naći natkriveno šetalište sa poznatim radnjama i restoranima. Na samom početku se nalazi Spomenik četvorici Mavara (Monumento dei Quattro Mori) posvećen velikom vojvodi Ferdinandu I. Na prostranom Trgu Republike (Piazza della Repubblica) naići ćete i na statue poslednjih velikih vojvoda Toskane Ferdinanda III i Leopolda I.

No, pored sve ove istorije i velelepnih zdanja, potrudite se da nađete vremena i za Glavnu pijacu (Mercato Centrale). Ovde možete da probate domaće sireve i peciva, što je odličan način da nešto saznate i o lokalnoj kuhinji.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite