Znamenitosti Firence


Znamenitosti Firence

Znamenitosti Firence Toskana

Znamenitosti Firence


Ovo je grad u koji obavezno treba da se ode bar jednom u životu, a znamenitosti Firence će vas odvesti vekovima u prošlost. Kad samo pomislite da su ovde još u osmom veku pre nove ere živeli Etrurci, da grad i danas nosi ime koje su mu dali stari Rimljani, a da su pojedinim centralnim ulicama kojima danas šetate, jednom prolazili Mikelanđelo i Da Vinči, biće vam jasno gde se nalazite.


Poznata kao grad bankara zbog Medičijevih koji su ovde stolovali vekovima, i danas ćete čuti priče o tome kako je u Firenci sticanje kapitala jedna od najvažnijih stvari u životu. Čak se i u fontanu ubacuju kovanice - ne za sreću ili da biste se u grad ponovo vratili, već da vidite da li ćete naredne godine dobro zaraditi.

 

Znamenitosti Firence


Iz grada ne možete da odete bez fotografija Duoma, odnosno Katedrale Santa Maria del Fiore. Gradnja ovog prepoznatljivog zdanja počela je 1296. godine, a osam vekova kasnije jedno je od najposećenijih znamenitosti Firence. Unesko je na listu kulturne baštine stavio ne samo katedralu i poznati Đotov toranj, već i čitav trg na kome se nalaze, takozvani Piazza del Duomo.
U vreme kad je bila izgrađena, kupola katedrale je bila najveća na svetu. I danas je najveća, ali među kupolama napravljenim od cigle.


Obratite pažnju na fasadu i brojne ukrase i stubove od mermera. Materijal je iz istog kamenoloma odakle je i Mikelanđelo nabavljao mermer za svoje skulpture. Možete da se popnete i na vrh Đotove kule, odakle se pruža lep pogled ne samo na trg, već i na čitavu Firencu.


Isti arhitekta koji je projektovao Duomo, izradio je i dizajn za Crkvu Svetog Krsta i za Palaco Vekio.
Pomenuta crkva takođe treba da vam bude na listi znamenitosti Firence koje treba da vidite. Ne zato što ćete se diviti još jednoj mermernoj fasadi sličnog izgleda, već zato što su u ovoj crkvi sahranjene neke od najvećih ličnosti nauke i kulture a koje su u Firenci provele bar deo svog života, poput Nikola Makijavelija, Galilea Galileja, Dantea Aligijerija ili velikog Mikelanđela Buonarotija.


Kulturno nasleđe


Šetajući ulicama Firence, čiji je centralni deo i dalje isti kao što je bio i kada su ovuda prolazili Galileo ili Dante, otići ćete i do poznate galerije Ufici. Ovo je jedan od najuglednijih i najstarijih muzeja na svetu. Galeriju godišnje poseti više od 1,5 miliona turista.


Ispred možete da vidite veliku fontanu gde je Kozimo I Mediči predstavljen kao Neptun, ali i repliku čuvene skulpture Davida. Unutra vas već čekaju Botičelijevo "Rođenje Venere" i Karavađova "Meduza".


Nedaleko odatle je kuća u kojoj je Dante rođen, ali i popularni Stari most (Ponte Vecchio), koji spaja obale reke Arno i nimalo ne deluje kao tipičan most. Karakteristične jarko žute fasade kuća, turisti sa svih strana sveta, juvelirske radnje na mostu, i miris đelata i paste koji će vas pratiti kroz čitavo putovanje kroz Italiju.


Kad obiđete osnovne znamenitosti Firence, samo opušteno prošetajte. Jer, atmosfera i arhitektura ovdašnjih ulica nisu nešto što možete da vidite bilo gde u svetu. Firenca je samo jedna!

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite