APULIJA - REGIJA U JUŽNOJ ITALIJI
KOJA OSVAJA NA PRVI POGLED

DUBROVNIK - BARI - DRAČ SA FAKULTATIVNOM POSETOM: ALBEROBELLO - POLIGNANO A MARE – MATERA - LECCE

28.04.2020. – 04.05.2020.

7 dana/ 2 noćne vožnje feribotom i  3 noćenja u hotelu

259 €

 

Apulija (italijanski Puglia) - Udaljena „peta italijanske čizme“ koja savršeno kombinuje bajkovite vikendice, baroknu arhitekturu i neke od najboljih pješčanih plaža u kontinentalnoj Italiji. Pulja je riznica umetnosti, istorije i prirode. Bogata istorija i pejzaži su čarolije koje ovo mesto čine jedinstvenim za putovanje u kojem ćete proživjeti nezaboravna iskustva. Smeštena je u  zagrljaju dva mora Jonskog i Jadranskog, sa raznovrsnom obalom, sa belim liticama, živopisnim morskim dnom i plažama koje se spuštaju u kristalno čisto more. U unutrašnjosti okružena prostranim ravnicama i blagim brdima krije  kraljevstvo prirode, gde se masline i vinogradi smenjuju sa bujnim šumama i neverovatnim mediteranskim kanjonima, klancima. Mnoge civilizacije su se smenjivale u Pulji, od starih Grka do Rimljana, Vizantinaca, Normana… Dragocena svedočanstva o istoriji i kulturi različitih naroda uvrstila su  njena 3 lokaliteta na listu UNESCO: Castel del Monte, misteriozna tvrđava cara Federika II, kod Andrije; trulli Alberobella, karakteristične kamene konstrukcije, jedinstvene u svijetu; Svetište San Michele Arcangelo u Monte Sant'Angelu, remek-delo srednjovekovne umetnosti i međunarodno odredište hodočašća. Magična atmosfera okružuje Pulju, gde se prošlost prepliće sa savremenošću, a drevne narodne i religijske tradicije su očuvane netaknute... Apulijanska gastronomija, izvrsno ekstra devičansko maslinovo ulje , finih vina..osvojiće svačiji ukus... Ona je domaćin i mnogih međunarodnih festival u svim godišnjim. Od Garganoa i Daunia do Imperijalne Apulije, od zemlje Bari, do Magne Grecia do Murge i kanjona, prolazeći kroz Valle d'Itria i Murgia dei Trulli, do Salenta: gde god ste osećate se kao kod kuće. Dobrodošlica je na prvom mestu, a pugliesi dobrodošlicu turistima sa osmehom... Pulja Vas čeka. Dopustite da vas osvoji ova izuzetna zemlja…

Leće -  grad istoimene provincije i  "Firenca juga",  zna da zadivljuje i fascinira svoje posetioce. Njegovo drevno mesapsko poreklo i arheološki ostaci rimske dominacije su zapravo pomešani sa bogatstvom tipičnog baroka iz 17. veka, crkava i palata u centru. Arhitektonski razvoj i dekorativno obogaćivanje fasada bili su posebno plodonosni za vreme Napuljskog kraljevstva i okarakterisali su glavni grad Puglia na tako originalan način. Ulice centra Lecce su muzej na otvorenom. Piazza del Duomo, Katedrala Marije SS. Assunta, palata Vescovile, iz renesansnog perioda, čuveni trg posvećen zaštitniku grada, Piazza Sant'Oronzo,  Palazzo del Seggio, Santa Maria delle Grazie su samo neke od znamenitosti koje će Vas očarati.

Pogledajte more i ribarske brodove, crkve i elegantne palate u Bariju. Krenite laganom šetnjom kroz ulice istorijskog centra, divite se bojama zanatskih radnji. Miris domaćih testenina i sveže pečeni hleb će Vas voditi. Odjeci Istoka i Zapada uz atmosferu sela na obali, čine Bari jedinstvenim čuvarima drevnih religijskih tradicija. Vratite se u vreme Giovinazza, između ulica drevne utvrđene citadele i karakteristične luke, a u Molfetti otkrijte tajne vitezova templara. Svetla obale se ogledaju u vodama Jadranskog mora u Polignanu a Mare, na visokim liticama, a u okrugu Capitolo,  koncentrisane su plaže, diskoteke i trendi restorani. Probajte neki od  autentičnih specijaliteta.  Zapišite sastojke tipičnih recepata: ukusno otkriće je "tiella" sa rižom, krompirom i dagnjama, barem onoliko koliko i orecchiette, apsolutne kraljice bari kuhinje zajedno sa mekim fokačama sa svežim paradajzom.

Alberobello, selo provincije Bari, nesumnjivo je glavni grad Trullija: njegov istorijski centar je integralno sastavljen od tih, prilično specifičnih, bijelih piramidalnih struktura koje ga čine tako slavnim i prepoznatljivim. Trulli, karakteristične kuće sa krovovima od čelika Alberobello, Apulija, čine jednu od 54 UNESCO-ve svetske baštine u Italiji. Ime potiče od kasne grčke riječi za kupolu (troulos-na italijanskom, kupola), a odnosi se na drevne kamene kuće sa koničnim krovovima, izgrađene sa obilnim krečnjacima sa platoa Apulijske zone Murge. Istorijski centar, koji je UNESCO proglasio svetskom baštinom, nije jedini biser koji možete posetiti u Alberobellu. Čitava teritorija, koju je čovek oblikovao kroz vekove, nudi  nebrojena svedočanstva o seljačkoj kulturi koja je nekada znala da oblikuje neprijateljski i bezvodni krajolik, u punoj autonomiji i iskorišćavajući jedine resurse teritorije, u savršenoj simbiozi između čoveka i priroda.

Dubrovnik - grad jedinstvene političke i kulturne istorije, svetski poznate spomeničke baštine i lepote (upisan u UNESCO-ov registar svetske kulturne baštine). U prošlosti je bio Grad-Republika, uz Veneciju jedan od najpoznatijih kulturno-gospodarskih središta na Mediteranu. U novijoj istoriji je središte savremenih kulturnih i turističkih zbivanja: grad letnjeg festivala - međunarodne smotre vrhunskih dostignuća muzičko-scenskog stvaralaštva, grad muzeja i galerija. Te vrednosti stvorile su od Dubrovnika prostor koji pruža bogati izbor raznovrsnih doživljaja i uzbuđenja, ali i potpuni odmor u tihom, umirujućem okruženju blage mediteranske klime i prekrasnih primorskih pejzaža.


PROGRAM  PUTOVANJA:

1 dan/ 28.04.- BEOGRAD - DUBROVNIK
Polazak iz Beograda sa glavne autobuske stanice ( BAS ). Skup putnika na predviđenom peronu u 22:00h. Polazak u 22:30h. Noćna vožnja kroz Srbiju, Bosnu i Hrvatsku sa kraćim  pauzama radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti.

2.dan/ 29.04. - DUBROVNIK
Dolazak u Dubrovnik u prepodnevnim časovima. Dubrovnik  je  turistički grad na jugu Hrvatske. Ceo grad je jedan veliki kulturno-istorijski spomenik, a njegova najveća znamenitost je  arhitektura, odnosno zidine i kule koje ga opasuju. Razgledanje starog  grada sa vodičem: Stradun-glavna gradska ulica,  tvrđava  Minčeta, statua Svetog Vlaha, trg Luž, palata Sponza... Slobodno vreme  do ukrcavanja na feribot. Noćna plovidba.

3.dan/30.04. - BARI
Uplovljavanje u luku Bari u prepodnevnim satima (oko 8h). Sledi panoramsko razgledanje Barija, poseta bazilici Svetog Nikole u kojoj se nalaze mošti  velikog sveca. Slobodno vreme do polaska ka hotelu u okolini Barija... Smeštaj u hotel. Noćenje.

4.dan/01.05. - BARI - ALBEROBELLO - POLIGNANO A MARE
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativna poseta jednom neverovatno neobičnom gradiću Alberobello koji predstavlja sinonim turizma za regiju Apulija. Najveća atrakcija  su neodoljive kućice sa kupastim krovovima koje lokalno stanovništvo naziva „truli“ kojih ima samo u ovoj regiji, tačnije u oblasti Merđe dei Truli . Preko hiljadu ovakvih neobičnih, malih, okruglih kućica sa kupastim krovovima koji se zovu ”pinakolo”. Slobodno vreme. Nastavak putovanja ka Polignano a Mare čija istorija nastaje u 4. v.p.n ere, jedan od  najšarmantnijih gradića Italije, poznato i kao grad Domenica Modugna koji se proslavio  svojom pesmom „Volare“. Slobodno vreme.  Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan/02.05. - BARI - MATERA
Doručak. Fakultativni izlet u Materu koja je smestena na jugu Italije u pokrajini Bazilikata. Idealna za ljubitelje Italije i prava destinacija ukoliko volite da otkrivate misterije. Razgledanje grada, odlazak do vidikovca sa kog se pruza prelep i nestvaran pogled nastari deo Matere- drevni stari grad Sasi (Sassi) di Matera ”kamenje Matere”. Ovaj deo grada nazivaju i gradom duhova zbog napustenih kuca. Slobodno vreme do povratak u hotel. No
enje.

6.dan/ 03.05 - BARI - LECCE - DRAČ
Dorucak. Napuštanje hotelskih soba . Slobodno vreme ili fakultativna poseta gradi
u za koga kažu da je zaostao u vremenu, na samoj štikli italijanske čizme - Lecce. Možete računati da ćete dolaskom u Lecce  doživeti povratak u prošlost prolazeći pored remek dela antičke, srednjevekovne i barokne arhitekture. S druge strane, bistrina mora, te druge prirodne lepote, da će Vam utisak kao da se nalazite na nekom od tropskih ostrva. Razgledanje grada sa vodičem: Piazza del Duomo, Basilica di Santa Assunta, Teatro Romano… Slobodno vreme. Nastavak puta  ka Bariju. Večernje ukrcavanje na feribot. Noćna plovidba.

7.dan/04.05. - DRAČ - BEOGRAD
Iskrcavanje u luku u Draču. Panoramsko razgledanje: Rimski amfiteatar, Vizantijski market… Slobodno  vreme do nastavka putovanja ka Srbiji. Dolazak u Beograd u  večernjim časovima. Kraj putovanja.

Prvi Maj Apulija Južna Italija 2020

Prvi Maj Apulija Južna Italija 2020

Prvi Maj ApuPrvi Maj Apulija Južna Italija 2020

Prvi Maj Apulija Južna Italija 2020

TERMINI PUTOVANJA

CENA ARANŽMANA

PROMO CENA ZA UPLATE DO 05.03.

28.04.2020. - 04.05.2020.

349€

259€

- plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS banke na dan uplate -

NAČIN PLAĆANJA:
- Gotovinsko plaćanje: 40% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 15 dana pre početka putovanja.
- Plaćanje kreditnom karticom: Visa, Master, Maestro, Dina, (isti uslovi kao gotovina). Za korisnike kreditnih kartica  Komercijalne   banke mogućnost plaćanja na 6 rata bez kamate.
- Preko računa: uz profakturu izdatu od strane TA ETA TOURS-a.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:
- Prevoz konfornim turističkim autobusom (klima,dvd., audio oprema) prema programu  putovanja,
- Povratne karte za brod (sa brodskim taksama ) na relaciji Dubrovnik-Bari  (“avio” sedišta); Bari-Drač(obična sedišta)
- Smeštaj na bazi 3  noćenja sa doručkom u Bariju ili okolini  u hotelu 3* u 1/2 i 1/3 sobama
- Usluga predstavnika agencije/vodiča,
- Troškove realizacije programa.

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:
- Stanični vaučer 50 din po osobi ( plaća se u agenciji)
- Turistička taksa  ( plaća se na licu mesta na recepciji hotela, hotel 3* i 4*  2  eur/danu)
- Fakultativne izlete:
- Alberobello i Polignano a Mare  30€/deca do 12 god. 20€
- Matera -25€ /deca do 12.god 15€
- Lecce -30 €/ deca 20 €
- Individualne troškove putnika
- Doplata za 1/1 sobu  80€
- Međunarodno zdravstveno osiguranje..

NAZIV I OPIS SMEŠTAJA:
Putnici će biti smešteni u navedenim ili sličnim hotelima na osnovu raspoloživosti. Potpisivanjem Ugovora o putovanju stranka prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u Programu putovanja.Organizator odmah po zvaničnoj potvrdi rezervacije od strane partnera, obaveštava putnike o nazivu hotela putem sajta www.etaturs.rs.

Hotel Barion 4* http://www.barionhotel.it/en/ se nalazi u mestu Torre a Mare, na oko 20 km od Barija.Sadrži bar, restoran. Sobe su 1/2 poseduju kupatilo (tuš/wc), tv, fen, telefon. Doručak je kontinentalni (švedski sto).

NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA:
U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka od 09:00 časova. Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.Organizator ne može uticati na spratnost smeštaja i poziciju sobe. Raspodela soba se vrši na recepciji hotela . Organizator će proslediti želje i zahteve putnika hotelu ali nije u mogućnosti da garantuje za iste. Hoteli u Italiji pružaju uslugu kontinentalnog doručka na bazi švedskog stola.  Agencija  zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima, iste kategorije....

 

NE POSTOJI MOGUĆNOST ODABIRA SEDIŠTA Agencija pravi raspored sedenja, uzimajući u obzir  starija lica, porodice sa malom decom, trudnice kao i vreme uplate. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu koje mu dodeli agencija. Naknadne izmene nisu moguće.
Dozvoljeni prtljag jeste 1 putna torba čija dimenzija – dužina+širina+visina ne prelazi 158cm. Maksimalna težina prtljaga je 20 kg.
Cene fakultativnih izleta su podlložne promenama u zavisnosti od broja prijavljenih putnika. Neophodan minimum za izvođenje fakultativnih izleta je 30 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika cena fakultative podložna je promeni prema uslovima lokalne agencije ino-partnera, organizator izleta tj. ino-partner zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate,te se organizator ne može smatrati odgovornim za fakultativne izlete. Prema pravilima organizatora fakultativnih izleta ( ino-partnera) naknadno odustajanje već prijavljenih putnika ne podleže povraćaju uplaćenih sredstava.  
Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike, ometa vozače i pratioca u poslu ili ugrožava realizaciju programa putovanja, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca. Agencija zadržava pravo krivičnog gonjenja nesavesnog putnika usled gore navedenih okolnosti.
Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilaska, termina polaska...)  
Putnici koji imaju za cilj putovanja i posetu pojedinim institucujama, savetujemo da se putem internet informišu o radnom vremenu istih kao i o tome da li je potrebna rezervacija termina za posetu.
Predviđeni raspored privremenog zaustavljanja: zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3-4 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu agencija određuje mesta za pauzu i dužinu iste. U turističikim autobusima nije moguća upotreba toaleta, putnici mogu u skladu sa programom putovanja na pauzama koje se prave ( u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) istu iskoristiti za upotrebu toaleta.
Organizator putovanja zadržava pravo promene sadržaja programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta, radovi na putu….
Za sve ove slučajeve, ukoliko na strani putnika dođe do bilo kakve štete i/ili nepredviđenih troškova usled nepoštovanja navedenih uputstava i napomena, organizator putovanja ne snosi odgovornost već celokupan iznos  štete i/ili dodatnih troškova snosi putnik.
Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja. Od momenta prijavljivanja, stvaraju se administrativni troškovi organizatora putovanja. Felix travel zadržava  pravo da propiše i drugačije uslove plaćanja za pojedine promotivne ponude, kao i za zaposlene u firmama sa kojima zaključi poseban ugovor.
Organizator zadržava pravo da putem PROMOCIJA i LAST MINUTE ponuda proda svoje slobodne kapacitete po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su uplatile aranžman po cenama objavljenim u redovnom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime razlike  u ceni.
Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja na punoletno lice –pratioca.
Agencija ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize, niti je odgovorna ukoliko pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Posledice gubitka ili krađe pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave snosi putnik. U slučaju plaćenog putovanja koje nije realizovano usled neispravnosti putne isprave ili gubitka tokom trajanja  programa putovanja, putnik nema pravo na refundaciju i snosi svu odgovornost.
Pogranične službe prilikom pasoške kontrole mogu zatražiti od putnika da pokaže novčana sredstva (kartice, gotovina…), kao i međunarodno zdravstveno osiguranje.
Preporuka je, da se putnici sa novim crvenim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju ...) na web-stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije.
U slučaju uvođenja viza za državljane Republike Srbije, svi putnici su u obavezi da organizatoru dostave na vreme  potrebnu dokumentaciju, a o uslovima i plaćanju viziranja će naknadno biti obavešteni.
Proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa.
Putnici koji nisu državljani Srbije obavezni su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju i kroz koje putuju. Za državljane Srbije ne postoji vizni režim za navedene zemlje u program.
U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.
Agencija ne snosi odgovornost za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem, validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije.Aranžman je rađen na bazi minimum 65 prijavljenih putnika.

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI ORGANIZOVANJA PUTOVANJA AGENCIJE ETA TOURS LICENCA MINISTARSTVA TURIZMA OTP 33/2020 kat A25

Eta tours je  osigurana  polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 00431595 od 01.01.2020. do 01.10.2020., osiguravača „SAVA OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Visina depozita 5000€.

Cenovnik br. 2 od 05.03.2020.