Putovanje APULIJA 2023

REGIJA U JUŽNOJ ITALIJI KOJA OSVAJA NA PRVI POGLED

DUBROVNIK - BARI - DRAČ SA FAKULTATIVNOM POSETOM: ALBEROBELLO - POLIGNANO A MARE - MATERA - LECCE

7 dana/ 2 noćne vožnje feribotom i  3 noćenja u hotelu - U PRIPREMI...

/ €

 

Apulija (italijanski Puglia) - Udaljena „peta italijanske čizme“ koja savršeno kombinuje bajkovite vikendice, baroknu arhitekturu i neke od najboljih pješčanih plaža u kontinentalnoj Italiji. Pulja je riznica umetnosti, istorije i prirode. Bogata istorija i pejzaži su čarolije koje ovo mesto čine jedinstvenim za putovanje u kojem ćete proživjeti nezaboravna iskustva. Smeštena je u  zagrljaju dva mora Jonskog i Jadranskog, sa raznovrsnom obalom, sa belim liticama, živopisnim morskim dnom i plažama koje se spuštaju u kristalno čisto more. U unutrašnjosti okružena prostranim ravnicama i blagim brdima krije  kraljevstvo prirode, gde se masline i vinogradi smenjuju sa bujnim šumama i neverovatnim mediteranskim kanjonima, klancima. Mnoge civilizacije su se smenjivale u Pulji, od starih Grka do Rimljana, Vizantinaca, Normana… Dragocena svedočanstva o istoriji i kulturi različitih naroda uvrstila su  njena 3 lokaliteta na listu UNESCO: Castel del Monte, misteriozna tvrđava cara Federika II, kod Andrije; trulli Alberobella, karakteristične kamene konstrukcije, jedinstvene u svijetu; Svetište San Michele Arcangelo u Monte Sant'Angelu, remek-delo srednjovekovne umetnosti i međunarodno odredište hodočašća. Magična atmosfera okružuje Pulju, gde se prošlost prepliće sa savremenošću, a drevne narodne i religijske tradicije su očuvane netaknute... Apulijanska gastronomija, izvrsno ekstra devičansko maslinovo ulje , finih vina..osvojiće svačiji ukus... Ona je domaćin i mnogih međunarodnih festival u svim godišnjim. Od Garganoa i Daunia do Imperijalne Apulije, od zemlje Bari, do Magne Grecia do Murge i kanjona, prolazeći kroz Valle d'Itria i Murgia dei Trulli, do Salenta: gde god ste osećate se kao kod kuće. Dobrodošlica je na prvom mestu, a pugliesi dobrodošlicu turistima sa osmehom... Pulja Vas čeka. Dopustite da vas osvoji ova izuzetna zemlja…

Leće -  grad istoimene provincije i  "Firenca juga",  zna da zadivljuje i fascinira svoje posetioce. Njegovo drevno mesapsko poreklo i arheološki ostaci rimske dominacije su zapravo pomešani sa bogatstvom tipičnog baroka iz 17. veka, crkava i palata u centru. Arhitektonski razvoj i dekorativno obogaćivanje fasada bili su posebno plodonosni za vreme Napuljskog kraljevstva i okarakterisali su glavni grad Puglia na tako originalan način. Ulice centra Lecce su muzej na otvorenom. Piazza del Duomo, Katedrala Marije SS. Assunta, palata Vescovile, iz renesansnog perioda, čuveni trg posvećen zaštitniku grada, Piazza Sant'Oronzo,  Palazzo del Seggio, Santa Maria delle Grazie su samo neke od znamenitosti koje će Vas očarati.

Pogledajte more i ribarske brodove, crkve i elegantne palate u Bariju. Krenite laganom šetnjom kroz ulice istorijskog centra, divite se bojama zanatskih radnji. Miris domaćih testenina i sveže pečeni hleb će Vas voditi. Odjeci Istoka i Zapada uz atmosferu sela na obali, čine Bari jedinstvenim čuvarima drevnih religijskih tradicija. Vratite se u vreme Giovinazza, između ulica drevne utvrđene citadele i karakteristične luke, a u Molfetti otkrijte tajne vitezova templara. Svetla obale se ogledaju u vodama Jadranskog mora u Polignanu a Mare, na visokim liticama, a u okrugu Capitolo,  koncentrisane su plaže, diskoteke i trendi restorani. Probajte neki od  autentičnih specijaliteta.  Zapišite sastojke tipičnih recepata: ukusno otkriće je "tiella" sa rižom, krompirom i dagnjama, barem onoliko koliko i orecchiette, apsolutne kraljice bari kuhinje zajedno sa mekim fokačama sa svežim paradajzom.

Alberobello, selo provincije Bari, nesumnjivo je glavni grad Trullija: njegov istorijski centar je integralno sastavljen od tih, prilično specifičnih, bijelih piramidalnih struktura koje ga čine tako slavnim i prepoznatljivim. Trulli, karakteristične kuće sa krovovima od čelika Alberobello, Apulija, čine jednu od 54 UNESCO-ve svetske baštine u Italiji. Ime potiče od kasne grčke riječi za kupolu (troulos-na italijanskom, kupola), a odnosi se na drevne kamene kuće sa koničnim krovovima, izgrađene sa obilnim krečnjacima sa platoa Apulijske zone Murge. Istorijski centar, koji je UNESCO proglasio svetskom baštinom, nije jedini biser koji možete posetiti u Alberobellu. Čitava teritorija, koju je čovek oblikovao kroz vekove, nudi  nebrojena svedočanstva o seljačkoj kulturi koja je nekada znala da oblikuje neprijateljski i bezvodni krajolik, u punoj autonomiji i iskorišćavajući jedine resurse teritorije, u savršenoj simbiozi između čoveka i priroda.

Dubrovnik - grad jedinstvene političke i kulturne istorije, svetski poznate spomeničke baštine i lepote (upisan u UNESCO-ov registar svetske kulturne baštine). U prošlosti je bio Grad-Republika, uz Veneciju jedan od najpoznatijih kulturno-gospodarskih središta na Mediteranu. U novijoj istoriji je središte savremenih kulturnih i turističkih zbivanja: grad letnjeg festivala - međunarodne smotre vrhunskih dostignuća muzičko-scenskog stvaralaštva, grad muzeja i galerija. Te vrednosti stvorile su od Dubrovnika prostor koji pruža bogati izbor raznovrsnih doživljaja i uzbuđenja, ali i potpuni odmor u tihom, umirujućem okruženju blage mediteranske klime i prekrasnih primorskih pejzaža.


 

Prvi Maj Apulija Južna Italija 2023

Prvi Maj Apulija Južna Italija Arbelobello 2023

Prvi Maj Apulija Južna Italija 2022 autobusom i brodom

Prvi Maj Apulija Južna Italija 2023 povoljno

 

 

 

 

 

Pozovite