Amsterdam – čudesni grad muzeja, kanala i bicikala


Amsterdam čudesni grad muzeja, kanala i bicikala

Amsterdam – čudesni grad muzeja kanala bicikala

Zahvaljujući brojnim kulturnim, umetničkim i istorijskim znamenitostima, jedinstvenoj mreži kanala, kao i tolerantnom i multikulturalnom duhu ovoga grada, Amsterdam prestavlja jednu od najpoznatijih i najpoželjnijih turističkih destinacija u celom svetu. Svako ko se makar jednom prošetao duž obala 160 amsterdamskih kanala  mogao je da oseti neverovatnu pozitivnu  energiju koju ovaj grad poseduje.


Ovaj jedinstveni grad sa oko 800 hiljada stanovnika jednostavno čini sve da se u njemu osećate lepo.


Amsterdam je zvanično formiran dekretom holanskog grofa Florisa II davne 1275.godine. Ime je dobio po brani koju su lokalni mlinari podigli na malenoj reci Amstel.


Nakon velike oluje na dan Svete Lucije 13.decembra 1287.godine Severno more se prelilo u jezero Flevo i tako je Amsterdam postao morska luka. Ubrzo zatim grad doživljava ekonomski procvat i postaje jedan od najbogatijih gradova u čitavoj zapadnoj Evropi. Nakon pobede nad špancima u osamdesetogodišnjem ratu, početkom 17.veka nastupa pravo zlatno doba Amsterdama. Veliko bogatvo koje se slivalo u grad iz brojnih kolonija od Indonezije do Kariba omogućilo je takodje i procvat umetnosti. Veliki barokni slikari Rembrant, Wermer, Frans Hals i mnogi drugi  dali su svoj neprocenjivi doprinos evropskoj kulturi.


Putnici turističke agencije Eta tours iz Beograda tokom posete Amsterdamu, mogu posetiti nadaleko čuvenu Muzejsku četvrt. Od 75 muzeja koliko ih ukupno ima u gradu, najpoznatiji su Rajks muzej, Muzej savremene umetnosti MOCO, muzej posvećen delima čuvenog holandskog slikara iz epohe postimpresionizma  Vincenta Van Goga, muzej dijamanata, muzej pomorstva itd.


Naše razgledanje Amsterdama počinje sa poznatog trga Leitseplein koji nosi ime malog grada Leidena u kome se nalazi najstariji univerzitet u Holandiji, osnovan još 1575. godine. Na ovom prometnom trgu nalazi se Gradski Teatar koje je više puta stradao u požarima tokom 18.veka, a sadašnji izgled je dobio početkom 1894.godine. U  blizini ovog Teatra nalazi se i poznati Hotel American iz 1900. godine, uradjen u stilu art nuvoa.


Put obilaska grada nas vodi pored obala tri glavna amsterdamska kanala Princegracht, Kaisergracht i Heerengracht, sve do pijace cveća. Ova čuvena pijaca Bloummarkt je osnovana dekretom kralja Viljema III 1862. godine i pruža se duž obale kanala Singel. Danas na pijaci postoji petnaest štandova na kojima se prodaje sveže cveće, semena i lukovice.


Na oko dvesta metara od pijace cveća nalazi se poznati toranj Munttoren. Na mestu starog tornja koji je izgoreo u požaru 1618.godine, samo dve godine kasnije podignut je novi toranj. Imao je funkciju vojne osmatračnice i kovnice novca, po čemu je i dobio ime Munt - što na holanskom jeziku znači novčić. Ovaj prelepi 41 metar visok toranj sa satom projektovao je barokni arhitekta Henrik Keyser.


Šetnja se nastavlja do malog trga koji nosi ime po čuvenom holanskom slikaru iz epohe baroka Rembrantu Van Rijnu. Njegova najpoznatija dela su „Čas anatomije profesora Tulpa“ iz 1632. kao i delo „Noćna straža“ iz 1642.godine koje se nalazi u stalnoj postavci Rajks muzeja. Ovaj poznati trg krasi i spomenik slikaru, koji je 1852. godine uradio poznati flamanski skulptor Luis Royer.


Sledeća tačka obilaska ovog čarobnog grada je glavni gradski trg – Damplein, do kojeg nas vodi trgovačka ulica Kalvert. Na ovom centralnom gradskom trgu putnici turističke agencije Eta tours će moći da vide baroknu Kraljevsku palatu nastalu 1665.godine projektovanu od strane arhitekte Campena, zatim Novu crkvu-Nieuwe Kerk radjenu u gotskom stilu punih 29.godina od 1380 do 1409.godine, čuveni muzej voštanih figura „Madam Tiso“, Memorijalni Spomenik u obliku 22 metra visokog obeliska posvećen svim holanskim žrtvama drugog svetskog rata koji je 1957.godine projektovao umetnik Jakov Oude, kao i svetski poznati Hotel Krasnopolsky otvoren još davne 1863.godine.


Ako krenete na zapadnu stranu grada ka kvartu Jordaan, moći ćete da uživate u lepoti fasade jedne od najstarijih robnih kuća u Evropi „Magna Plaza“ radjene u epohi secesije 1899.godine, takodje preporučujemo obilazak barokne crkve West Kerk iz 1631.godine, kao i poznatog Muzeja Ane Frank.


Ukoliko putnici turističke agencije Eta tours sa trga Dam, krenu par stotina metara na sever tamo će ih dočekati sva lepota i raskoš neorenesansne železničke stanice Central, koju je 1889.godie projektovao arhitekta Pierre Cuypers. Uz obale širokog kanala Damrak jedna uz drugu ušuškane su živopisne zgrade, motiv brojnih razglednica iz Amsterdama.


Istočno od centralnog gradskog trga Dam, smeštena je najstarija crkva u gradu Oude Kerk radjena u gotičkom stilu iz 1306.godine. Nedaleko odatle na drugoj strani mosta Oudezijdsbrug počinje poznata turistička četrvrt Red light district. Ovaj kontraverzna gradska četvrt u koju su još od davne 1578.godine svraćali mornari i avanturisti u potrazi za zabavom i dobrim provodom, danas je samo još jedna od brojnih turističkih atrakcija ovoga čudesnog grada.


Zbog svoje izuzetne lepote i brojnih znamenitosti, naročito iz perioda tkz holandskog zlatnog doba u 17.veku, Amsterdam se 2010.godine našao na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.
Nadamo se da ćete uskoro prihvatiti naš poziv da zajedno obidjemo i upoznamo ovaj jedinstveni evropski grad na obalama 160 kanala, grad muzeja i umetnosti  i pre svega grad ljudi otvorenog duha i velike pozitivne energije.


Putnici turističke agencije Eta tours  upoznaće i doživeti ovaj magični grad na najbolji mogući način.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite