Putovanje Amsterdam 2024

Avio i autobuski aranžmani 

Hotelski smeštaj


Amsterdam busom 2024

/€

Amsterdam autobusom 2024
u pripremi...
Bus Autobusom
Amsterdam avio 2024

od / €

Amsterdam avionom 2024
u pripremi....
Avion

 

Koje su Vam prve asocijacije na Holandiju? Predivne lale ili svetski poznati sirevi? Ili su to, ipak, autentične vetrenjače i klompe? Prestonica Amsterdam, svakako je turistima najatraktivniji grad, a probaćemo i da Vas uverimo u to! Pa da počnemo.  Smile U Amsterdamu, prvi utisak, na Vas će ostaviti mnogobrojni živopisni kanali i mostovi.  Ova ‘’Venecija severa’’, kako je popularno nazivaju, broji preko 1000 mostova i skoro 200 kanala, od kojih su turistima najprivlačniji Kružni i Prinčev kanal. Grad je veoma živ u proleće, slikoviti parkovi sa šarenim lalama, brojni  kafići pored kanala, bezbroj užurbanih biciklistista, obogatiće Vaš doživljaj i na trenutak odvesti u neku bajku. Pored dva glavna trga, Dam-a i Leidseplein-a, najveća frekvencija ljudi je u muzejima. Obilaskom istih, upoznaćete se sa delima poznatih umetnika poput Rembranta, Van Goga, van Ajka i drugih. Ali ne propustite i kuću Anne Frank, muzej Madam Tussauds, muzej sira, naočara i mačaka, ulicu Crvenih fenjera, Rembrantovu kuću, kao i bajkovitu, ploveću cvetnu pijacu, koja,zapravo, nikuda ni ne plovi. Šarene i uske Amsterdamske fasade će Vas šarmirati, jer ova arhitektura je svojstvena Holandiji. A od našeg vodiča saznaćete i zašto su one baš takve. Na našim izletima ćete obići i modernu luku Roterdam, kao i živopisni Hag sa plažom Ševeningen, videti tipične vetrenjače, radionice klompi i probati sir u seocetu Zaanse Schaans, a upotpunićete doživljaj na Severnom moru, u lučkom gradiću Voolendamu. Verujte nam, Amsterdam je čaroban u proleće!

 

 

Putovanje Amsterdam 2024

 

Amsterdam – Sloboda koju treba doživeti

Da li ste među onima kojima su prva asocijacija na Amsterdam visoke uske kuće koje se ogledaju u kanalima? Ili ćete prvo pomisliti na klompe? Možda na vetrenjače i lale? Ni biciklisti nisu daleko od prve slike koju imamo u glavi kada pomislimo na Severnu Veneciju, zar ne? Ipak, većina će imati na umu slobodu, kakvom se druge prestonice ne mogu pohvaliti.


Ime grada doslovno znači brana na reci Amstel, a ta brana nalazila se na današnjem centralnom gradskom trgu Dam. Tu je u XIII veku počeo da raste grad, danas jedan od najposećenijih u Evropi koji pleni kako kanalima i mostovima, tako i autentičnom arhitekturom, muzejima, ali i nadaleko čuvenom četvrti crvenih fenjera i kofi šopovima u kojima turisti ponajmanje piju kafu.


Pazi, biciklistička staza

Biciklistički saobraćaj u Amsterdamu je toliko gust i mada deluje pomalo haotično, zapravo je odlično organizovan. Svakako, obratite pažnju kuda se krećete. Lako se može desiti da ste baš na biciklističkoj stazi. A biciklističkih staza u Amsterdamu ima napretek, čak 400 km da budemo precizni.


Biti u „gradu na dva točka“, a ne provozati se ovim prevoznim sredstvom koje svakodnevno koristi više od 60% stanovnika, zaista je nedopustivo. Pritom, ne kažemo da morate baš vi da vozite. Naime, obratite pažnju, ako zapazite žuti znak na zadnjem delu bicikla, izvolite, ukrcajte se i dozvolite sebi da uživate u autentičnom obilasku grada, u društvu lokalca i to potpuno besplatno. Uostalom, ko bolje od meštana zna da vam otkrije skriveni dragulj u kolopletu ulica i kanala.


Amsterdam nije samo grad bicikala, već I muzeja

Amsterdam jeste grad biciklista, grad slobode, ali i grad umetnosti. Ovoliko muzeja po glavi stanovnika teško da ćete negde naći. Najpoznatiji su svakako Van Gogov, zatim Rajsk muzej i muzej savremene umetnosti Stedelijk. Nezaobilazna je i Kuća Ane Franke, zapravo skrovište u kom je ispisala stranice svog čuvenog dnevnika. Ako tražite autentičan doživljaj imaćete ga u muzeju Kuća na vodi. Ovde ćete imati jedinstvenu priliku da iskusite na tren kako je zapravo živetu u Amsterdamu, na brodiću, u kanalu, ukratko, osetiti se kao pravi Amsterdamac. Deci će svakako najzanimljiviji biti muzej Nemo, u vidu džinovskog broda, ali i tropski muzej. Tu su i muzeji filma, fotografije, arhitekture, ali i prvi I najstariji na svetu muzej seksa, zatim marihuane, ali i onaj u kome je izložena pomalo bizarna zbirka ljudskih delova tela sa raznim deformitetima. Za koji god da se odlučite, doneće vam neponovljivo iskustvo.


Severna Venecija ima više kanala od Venecije

Amsterdam se može pohvaliti da ima više kanala od Venecije, ali i više mostova od Pariza. Ako volite brojeve, zanimaće vas verovatno informacija da je to tačno 165 kanala i gotovo 1500 mostova. Ako dođete na most na uglu Herengracht i Reguliersgracht moći ćete da obuhvatite petnaest mostova jednim pogledom. Kako su kanali i mostovi glavno obeležje ove evropske prestonice, predlažemo da nikako ne propustite obilazak grada upravo vodenim putevima. I ne samo da možete uživati u neponovljivoj vožnji brodićima po kanalima, nego možete iznajmiti i smeštaj na vodi. Postoji više od 2 500 kućica čamaca, koji su dom Amsterdamaca, ali i prava atrakcija za turiste.


Preporuka je da izbegnete letnje mesece, jer tada je broj turista daleko najveći. Izaberite recimo drugu polovinu januara i uživajte u Danu lala. Ili kraj aprila, pa iskusite eksploziju narandžaste boje dok se slavi Kraljev dan. Božićni marketi i Festival svetlosti rezervisani su za kraj godine. Na koncu, u koje god doba da odete, Amsterdam će imati čime da učini vaše putovanje nezaboravnim.

 
Zašto treba da posetite Amsterdam? Amsterdam kombinuje istorijski šarm sa modernim vibracijama i...
Šta videti u Amterdamu?
Zahvaljujući brojnim kulturnim, umetničkim i istorijskim znamenitostima, jedinstvenoj mreži kanala, kao i...
Amsterdam – čudesni grad muzeja, kanala i bicikala

 

 

Pozovite