Areco Toskana: Petrarka i vitezovi


Areco Toskana Petrarka i vitezovi

Areco Petrarka i vitezovi

Nije samo Sijena čuvena po viteškim konjskim igrama, one se održavaju još u jednom gradu u Toskani - Arecu. Ipak, ovaj grad je međunarodno još više poznat po velikim umetnicima koji su odavde rodom, ali i slavnom filmu koji je delom sniman na njegovom centralnom trgu.


Areco Toskana vas neće razočarati ni ako tražite tipičan toskanski ambijent, dobru pastu i šarmantnu arhitekturu. Šteta ga je propustiti, naročito ako se uzme u obzir da je tek oko 80 kilometara udaljen od Firence.

Djordjo Vasari Areco


Putovanje u areco

Prva stanica kada dođete u grad svakako će vam biti glavni trg, odnosno Piazza Grande. Okružuju ga lepe toskanske fasade, ali i ovalna strana crkve Santa Maria della Pieve koja spaja više stilova i građena je i događivana od 14. veka naovamo. Zvonik je dodao veliki arhitekta Đorđo Vasari u 16. veku. Na njemu i dalje stoji jedan od najstarijih satova u Italiji koji i dan-danas radi. Postavljen je 1552. godine i može lepo da se vidi iz susedne ulice.


Sa gornje strane trga proteže se zgrada ukrašena kolonadom, koju je osmislio upravo Vasari. Ovde se danas nižu simpatični restorani gde možete dobro da jedete uz pogled na staru gradsku kaldrmu.


Zanimljivo će vam biti što je Veliki trg prilično nakrivljen, tako da samo možete da zamislite koje je majstorstvo potrebno jahačima tokom viteških igara u septembru da se ovuda ne okliznu i stignu da skrenu konje na vreme. Jer, njihova ruta prolazi baš po sredini.


Ako  vam je trg poznat, a niste čuli za viteške igre, velike su šanse da ste ga videli na filmu. Naime, čim izađete na proširenje, imate tablu koja vas podseća da je ovde Roberto Banjini snimio "Život je lep". Čak se i kuća u kojoj je porodica iz filma živela, nalazi ovde. Prepoznaćete je po tome što ima lepu, jarko žutu fasadu.

Katedrala Areca


Areco toskana

No, Areco Toskana ima još puno bitnih znamenitosti koje ne smete da propustite kada dođete ovde. Na primer, ono zbog čega puno turista dolazi iz svih krajeva sveta, jeste kuća poznatog pesnika, začetnika humanizma Frančeska Petrarke (1304-1374), koja je pretvorena u muzej. Pored Bokača i Dantea Aligijerija, Petrarka važi za jednog od najvećih stvaralaca kada je u pitanju italijanska književnost.


U Arecu može da se uđe i u Vasarijevu kuću, koja je bitna baš zbog toga što će vam dočarati kako se u ovim krajevima živelo u 16. veku. Ljubitelji istorije je vole zbog naročite vrednosti zidnog slikarstva i dekorativnih umetničkih predmeta koji ovu vilu krase.


Vasari je rođen u Arecu a preminuo u Firenci koja ga je proslavila. Jer, svi koji su bili u glavnom gradu Toskane, setiće se šarmantnog prolaza punog lukova koji vodi do i preko Ponte Vecchio. (Zar vas malo ne podseća na zgradu sa nizom restorana na Piazza Grande u Arecu?)


Na uzvišenju Gornjeg grada, koji prevashodno predstavlja istorijsko jezgro naselja, nalazi se i Katedrala Areca ili Duomo San Donato iz 13. veka. Naročito je poznata tavanica, prekrivena živopisnim freskama i reljefom koji je uradio čuveni Donateli. Obratite pažnju i na zanimljiva bojena stakla. Centralna figura crkve je Luk Svetog Donata, izuzetno bogat detaljima koji istovremeno predstavlja i grobnicu pomenutog sveca. Galeriju oko orgulja osmislio je (još jednom) Đorđo Vasari.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite