Bledsko jezero: turistički biser Slovenije


Bledsko jezero

Bledsko jezero

Turistički biser Slovenije


Na nešto više od 50 km od glavnog grada Slovenije, nalazi se dobro poznato Bledsko jezero. Ovo mesto tokom prolećnih, letnjih i ranih jesenjih meseci bruji od turista, jer je jedan od najpoznatijih i najzčajanijih turističkih destinacija Slovenije.
Mesto odiše prijatnom atmosferom, a boravak na jezeru možete iskoristiti za šetnju, krstarenje ili jednostavno sedeti u Kavarni Park i uživati u svakom zalogaju kremšnite. Možda ste već imali prilike da saznate neke od legendi koje krase ovo mesto. Jedna od njih kaže da je u davna vremena, na obalama jezera živela boginja Živa – paganska boginja plodnosti i ljubavi. U periodu od VII do XIX veka je na obalama jezera postojao i njen hram. Bledsko jezero 


Bledsko ostrvo - jezero


Bledsko ostrvo sa crkvom, kao i zamak na litici su glavni simboli ovog mesta. Prikazani su gotovo na svakom propagandnom materijalu.
Bledsko ostrvo se prepoznaje po crkvi Uspenja presvete Bogorodice, ostacima staroslovenskog groblja, ali i tornju visokom preko 50 m u kome se nalazi čuveno zvono želja. Kažu da će ovo zvono ispuniti želje svakom ko pozvoni tri puta i zamisli želju. Prema lokalnoj tradiciji, ovo zvono donosi sreću svim mladim parovima koji se venčaju na ostrvu.
Krajem XVII veka je sa zapadne strane izgrađeno 99 stepenika, za koju se vezuje još jedna legenda i lokalna tradicija. Svi mladi parovi, koji se venčaju u crkvi na ostrvu, će imati sreće ukoliko zajedno pređu preko stepeništa. Međutim, postoji jedan trik! Mladoženja mora u naručju preneti mladu, odnsono svoju novopečenu suprugu, preko svih 99 stepenika!


Bledski dvorac


Druga bitna stvar je Bledski dvorac. U Sloveniji se nalazi mnogo dvoraca iz različitog perioda, a Bledski dvorac se smatra najstarijim na području cele države. Potiče iz 1011. godine, a danas je pretvoren u turistički kompleks i u potpunosit je prilagođen turistima. Sa ovog mesta ćete uživati u fenomenalnom pogledu na čitavo jezero. Dvorac se sastoji iz dva dela: u jednom se nalazi replika gutembergove mašine pomoću koje možete napraviti jedinstveni suvenir sa putovanja pomoću slova svog imena; a u drugom delu se nalazi kovačnica gde se možete bliže upoznati sa istorijom ovog mesta. U posebnom delu se nalazi i vinarija, gde ćete uz pomoć radnika možete poneti još jedan suvenir sa Bleda - vino.

 


Zanimljivosti


Bledsko jezero je čak četiri puta bilo domaćin svetskog prvenstva u veslanju, a po poslednji put se to desilo 2011. godine;
Prvi put, bledska kremšnita je napravljena 1953. godine, a od tada do danas je ovde proizvedeno oko 13 miliona ovog kremastog i ukusnog kolača. Recept je ostao tajna, možemo samo slutiti od kojih sastojaka je napravljeno. Ali, jedno je sigurno – bledska kremšnita je postala brend u čitavoj državi.
Razvoj turizma na Bledu počinje još sredinom XIX veka, a za razvoj turizma zaslužan je švajcarac Arnold Rikli.

etaturs.rs/ljubljana-putovanje.html 

etaturs.rs/ljubljana-putovanje-2-nocenja.html

dan-zaljubljenih-ljubljana.html

osmi-mart-ljubljana.html

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite