Ljubljana Putovanje 2024 Aranžmani

Ljubljana Autobusom 2024

Ljubljana Putovanje Ponude

Putovanje Ljubljana 2024 - je glavni grad Slovenije. 2016. godine je bila proglašena za Zelenu prestonicu u Evropi od strane Evropske Unije. Putovanje Ljubljana 2024 je jedna od najmanjih prestonica u Evropi. Nalazi se u centralnom delu Slovenije, između Alpa i Jadranskog mora, na reci Ljubljanica. Grad sa duhom prošlosti, poznat po svojim legendama.

Kada razmišljate o čistom, lepom i pre svega prijatnom okruženju koje želite da posetite, Ljubljana je prestonica koju ne smete zaobići. Smeštena u centralnom delu Slovenije, Ljubljana je grad koji svojom arhitekturom priča jedinstvenu priču koja prepliće tradiciju i modernizam, vodi računa o zelenilu i ekološkoj održivosti. Iako znatno manji grad (po veličini) od Beograda, Ljubljana predstavlja podjednako i mirno, ali i urbano mesto, koje pleni svojim čarima i poziva na uživanje.

Na brdu u samoj Ljubjani, opasan drevnim zidinama, krije se čuvar grada – Dvorac u Ljubljani. Izlet do Ljubljanskog dvorca pruža neizbrisiv trag u uspomenama koje ćete doživeti pogledom na čitavu Ljubljanu. U okviru ovih zidina, nalazi se bogat istorijski i kulturni sadržaj koji pruža jedinstveno iskustvo u upoznavanju tradicije i istorije ovog grada. Kombinujući srednjovekovnu arhitekturu sa umetnošću arhitekture modernog doba, poseta Ljubljanskom dvorcu pruža jedinstveno iskustvo za sve hedoniste koji svoju pažnju vole da posvete ukusnoj hrani i piću. Ipak, svaki kutak Ljubljanskog dvorca pruža jedinstvene mogućnosti za uživanje – od skrivenih pešačkih staza do centralno pozicioniranih kafića i restorana u kojima možete uživati u tradicionalnim slovenskim specijalitetima ili vinima.

 


Ljubljana Putovanje 2 noći 2024 Autobusom

/€

Ljubljana Putovanje 2 noći 2024
Dan primirja sa fakultativnim obilaskom Bleda, Bohinja, Trsta
Kalendar 5 dana / 2 noći
Bus Autobusom
Ljubljana i Škofja Loka Prvi maj 2 noćenja

/€

Putovanje Ljubljana i Škofja Loka Prvi Maj 2024
u pripremi...
Kalendar 5 dana / 2 noćenja
Bus Autobusom
Ljubljana Osmi Mart 2024 Autobusom

/€

Putovanje Ljubljana i Škofja Loka Osmi Mart 2024
Sa fakultativnim obilaskom Bleda, Bohinja, Portoroža i Pirana
Kalendar 5 dana / 2 noći
Bus Autobusom
Ljubljana Dan Zaljubjenih 2024 Autobusom

/€

Ljubljana Dan Zaljubjenih 2024
Program u pripremi...
Bus Autobusom

 

Putovanje Ljubljana 2024 povoljno
Putovanje Ljubljana 2024 Autobusom

 

Ljubljana – zašto da posetite Zmajev grad

Ljubljana, diskretna heroina među evropskim prestonicama, jedna od najmanjih, ali ljupka, prefinjena, bogata istorijom i, kao takva, sjajna je destinacija za sve vas koji želite vikend predah. Emona, Lubiana ili Laibach, kako se kroz istoriju zvala, nalazi se u tzv. Ljubljanskoj kotlini,  između Julijskih Alpa i Jadranskog mora, na reci Ljubljanici čije obale povezuju čuveni mostovi. Prošle godine je ponela laskavu titulu najbolje destinacije u Evropi, stoga ako imate bilo kakvu dilemu da li je posetiti, daćemo vam dovoljno razloga za.


Ko nema u glavi ima u nogama

Glavni grad Slovenije je 2016. godine proglašen za zelenu prestonicu Evrope. Ne samo da tri četvrtine od ukupne površine grada čini zelenilo, već je i prestonica sa najviše pešačkih zona i biciklističkih staza. Stoga ne čudi što je njihov slogan Ko ima u glavi ima u nogama. Ljubljana je grad koji je ljubazan prema ljudima, ne prema vozilima, zato ne samo da ćete uživati u bogatoj turističkoj ponudi nego i disati punim plućima, bez ikakve bojazni od zagađenja – priznajte da smo zaboravili kakav je to osećaj.


Ljubljana vam može ponuditi sve ono što prave metropole imaju, a sad druge strane, krasi je mir i ušuškanost malih gradova, pa ovde možete nogu pred nogu, bez tenzije gustirati svoj boravak.


Svi putevi vode na Prešernov trg

Odakle god da ste započeli svoj obilazak, svi putevi vode na Prešernov put. Kuriozitet je da centralnim gradskim trgom dominira spomenik pesniku, a ne recimo vladaru. Već deceniju i po trg je zatvoren za saobraćaj, stoga možete uživati u šetnji ili vožnji biciklom. Na koju god stranu da se osvrnete uhvatićete neko od arhitektonskih zdanja po kojima je Ljubljana poznata, npr. baroknu crkvu po kojoj je ovaj trg nekad nosio ime Marijin trg. Nedaleko je i čuveno Tromostovlje, koje čine autentični pešački mostovi. Obavezno posetite i gradsku pijacu, dobro poznatu Tržnicu. Svakog petka se u Tržnici, kada vreme dozvoli, održavaju Dani otvorene kuhinje, pa ne poropustite da uživate u specijalitetima neke od nacionalnih kuhinja ako se baš u petak nađete u Ljubljani.


Otkud u Ljubljani zmajevi

Niste bili u Ljubljani ako nemate fotografiju sa zmajem, bar onim sa čuvenog Zmajskog mosta. Bilo da verujete u priču koja zmajeve u Ljubljani povezuje sa grčkom mitologijom i čuvenim Jasonom koji je sa Argonautima u samoj Ljubljani savladao zmaja koji se potom povukao na mesto gde je danas Ljubljanski dvorac, ili ste možda više za onu stranu priče o Svetom Juraju koji ubija zmaja, simbola stare religije – jedno je sigurno – zmajeve u slovenačkoj prestonici ne možete zaobići.


Zmaj je i na zastavi grada, Zmajček Ljubo je maskota, ali najneobičniji je onaj od čokolade i soli, hoćete li mu odoleti?


Reka sa sedam imena

Ljubljanica sedam puta ponire i izvire svaki put sa drugim imenom. Vijuga kroz Ljubljanu, njome plove turistički brodići, kraj nje se odmaraju turisti i meštani, u njoj se ogledaju barokne fasade. Uz to je pravo arheološko nalazište  keltskih novčića, rimskih ukrasnih predmeta, srednjovekovnih mačeva… Veruje se da su je  drevni stanovnici priobalja i putnici smatrali svetom rekom, pa su u raznim obredima nudili reci svoja blaga.


Da zaključimo, Ljubljana je romantična, nenametljiva, ali sve popularnija destinacija, koja nudi više od klasičnih turističkih atrakcija. Tako recimo, možete odsesti u hostelu koji zapravo kroz istoriju bio najpre austrougarski, potom jugoslovenski vojni zatvor. Možete i planinariti, neizostavno ćete uživati u sjajnoj hrani, disati punim plućima, i nećete ni osetiti, a Ljubljana će vam se uvući pod kožu.

 
Zašto treba da posetite Ljubljanu? Ljubljana, glavni grad Slovenije, jedan je od skrivenih dragulja...
Šta videti u Ljubljani?
Ljubljana putovanje sa obilascima Bleda i Bohinja    Aranžmane za bisere Slovenije organizujemo...
Ljubljana utisci sa putovanja
Turistički biser Slovenije Na nešto više od 50 km od glavnog grada Slovenije, nalazi se dobro...
Bledsko jezero: turistički biser Slovenije
Kada razmišljate o čistom, lepom i pre svega prijatnom okruženju koje želite da posetite, Ljubljana je...
Ljubljana

 

 

Pozovite