Ljubljana


Ljubljana

Ljubljana

Kada razmišljate o čistom, lepom i pre svega prijatnom okruženju koje želite da posetite, Ljubljana je prestonica koju ne smete zaobići. Smeštena u centralnom delu Slovenije, Ljubljana je grad koji svojom arhitekturom priča jedinstvenu priču koja prepliće tradiciju i modernizam, vodi računa o zelenilu i ekološkoj održivosti. Iako znatno manji grad (po veličini) od Beograda, Ljubljana predstavlja podjednako i mirno, ali i urbano mesto, koje pleni svojim čarima i poziva na uživanje.


Zamak u Ljubljani – jedinstvni pogled na Ljubljanu sa brda


Na brdu u samoj Ljubjani, opasan drevnim zidinama, krije se čuvar grada – Dvorac u Ljubljani. Izlet do Ljubljanskog dvorca pruža neizbrisiv trag u uspomenama koje ćete doživeti pogledom na čitavu Ljubljanu. U okviru ovih zidina, nalazi se bogat istorijski i kulturni sadržaj koji pruža jedinstveno iskustvo u upoznavanju tradicije i istorije ovog grada. Kombinujući srednjovekovnu arhitekturu sa umetnošću arhitekture modernog doba, poseta Ljubljanskom dvorcu pruža jedinstveno iskustvo za sve hedoniste koji svoju pažnju vole da posvete ukusnoj hrani i piću. Ipak, svaki kutak Ljubljanskog dvorca pruža jedinstvene mogućnosti za uživanje – od skrivenih pešačkih staza do centralno pozicioniranih kafića i restorana u kojima možete uživati u tradicionalnim slovenskim specijalitetima ili vinima.


Iz Ljubljanskog zamka pravo na gradski trg


Kada uživanje u čarima Ljubljanskog dvorca poželite da zamenite sa urbanijim načinom života, spustite se do najpoznatijeg trga u Ljubljani – Prešernov trga. Smešten na obali reke Ljubljanice, Prešernov trg je mesto okupljanja i održavanja svih značajnijih gradskih događaja. Raskoš trga ogleda se u jedinstvenom trouglastom obliku koji je u potpunosti rekonstruisan nakon razornog zemljotresa 1895. godine, a svojom centralnom pozicijom predstavlja ključno mesto na kome se ukrštaju svi putevi. Arhitektura ovog dela trga upotpunjena je trostrukim mostom koji su ukrašeni jedinstvenim kamenim balustradama i fenjerima koji, posebno noću, pružaju jedinstveni doživljaj ovog dela grada.


Zanimljivost:


Ljubljana je dva puta bila izložena razornom zemljotresu: 1511. i 1895. godine kada je skoro ceo grad uništen. Ipak, rekonstrukcijom grada Ljubljana je dobila sadašnji, savremeni izgled.

Svaki grad ima svoju Juliju, tako i Ljubljana ima svoju


Verona je poznata po Romeu i Juliji, a Ljubljana... Ljubljana je bila svedok platonske ljubavi velikog pisca Franca Prešerena i Julije Primić. Iako se često ističe da Franc i Julija nisu imali nikakvog kontakta, Julija je bila svesna ljubavi koju je on osećao prema njoj, a koju joj je izjavljivao pesmama. Ako se osvrnete oko sebe, od spomenika koji krasi centralni deo trga, dijagnonalno, u Vofovoj ulici, na prozoru kuće sa brojem 4, možete videti figuru od terakote koja viri sa prozora. Ova figura je Julija, a oči pesnika su uprte upravo u tu tačku – njegove oči fokusirane su na jednu, večnu i neuzvraćenu ljubav.


Probajte vina, uživajte u specijalitetima


Ljubljana je poznata po domaćim vinima i još boljim specijalitetima. Nemojte propustiti da probate njihova tradicionalna jela i uživate u gostoprimstvu na svakom koraku. Ako ste ljubitelj piva, obavezno u Ljubljani popijte Union nefiltrirano, a kako biste predah napravili uz dobru kaficu i uz to i uživali, na obali reke Ljubljanice odaberite kafić po svom izboru i osećajte se kao u maloj Venciji. Ljubitelji sladoleda, nemojte zaobići Vigo poslastičarnicu.

https://www.etaturs.rs/dan-zaljubljenih-ljubljana.html

https://www.etaturs.rs/ljubljana-putovanje-2-nocenja.html

https://www.etaturs.rs/osmi-mart-ljubljana.html

https://www.etaturs.rs/ljubljana-putovanje.html

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite