Bogata i očaravajuća Bolonja


Bogata i očaravajuća Bolonja

Bogata i očaravajuća Bolonja

Bogata i očaravajuća, Bolonja je jedna od najbolje čuvanih italijanskih tajni. Za razliku od popularnih gradova poput Rima, Firence i Venecije, trgovi i ulice Bolonje nisu preplavljeni turistima, a na štandovima vas čekaju sveže smokve, prekrasni cvetovi i na brzinu pripremljena jela s nadaleko poznatim bolonjeze sosom. Poznata kao studentski grad ponudi će vam sve užitke i osvojiti bogatom istorijom. Bolonja ima oko 500 hiljada stanovnika a skoro 100 hiljada studenata koji se šokoluju na nekom od brojnih univerziteta.
Bolonja je čuvena po arhitekturi kojom dominira topla crvenkasto narandžasta boja, a sam centar grada je, s obzirom na to da ima samo pola miliona stanovnika, veoma veliki i pri tom odlično očuvan.

Bolonja se u Italiji smatra gastronomskom prestonicom, a špageti bolonjeze i bolonjske lazanje su specijaliteti poznati u celom svetu. Kafana ima na svakom koraku.

Zaštitni znak Bolonje su natkrivene arkade pored prodavnica u brojnim ulicama širom centra, koje Italijani zovu portico, tako da satima lagano možete razgledati izloge i kad je vreme kišovito.

Ukupna dužina arkada je čitavih 45 km, a među njima je i najduži portico na svetu koji ima 3.5 km i proteže se od bazilike Santuario della Madonna di San Luca do istorijskog centra.

Izgradnju arkada su finansirale gradske vlasti kako bi Bolonja mogla da primi sve svoje posetioce. Arkade su morale biti dovoljno duge da čovek može pod njih da se pruži i legne.

Bolonja je živ grad sa dobrim noćnim životom, i to najviše zahvaljujući studentima koji čine značajan deo ovdašnje populacije.

Bolonji se danas nalaze neki od najpoznatijih fakulteta u Italiji, kao i najstariji univerzitet u Evropi, osnovan u 11. veku.

 

Pozivamo vas na naša putovanja za obilazak Bolonje:

 

https://www.etaturs.rs/dan-zaljubljenih-bolonja.html

 

https://www.etaturs.rs/italija-san-marino-rimini-prvi-maj.html

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite