Hronologija Istorija Rima


Hronologija Istorija Rim

Istorija Rima

Sa razlogom nosi mnoge epitete.. Vecni grad, grad sa hiljadu crkava,papski grad, grad ljubavi… ipak svi putevi vode u Rim!


Osnivaju ga etrurci 753. Godine. Od 509. Godine republika sa senatom; i cuveni spqr inicijale koje mozete videti svuda po rimu;na fontanama;na zgradama pa cak i na plocnicima. Ovaj period je obelezio cuveni imperator julije gaj cezar i njegova osvajanja galije;teritorije danasnje francuske: secate se filma asteriks I obeliks koji nam jako zanimljivo docarava sukob gala i rimljana. Nakon konacne cezarove pobede i osvojene galije romanizacija gala je protekla tiho I ne previse burno.


Zatim nastaje rimsko carstvo sa oktavijanom avgustom  na celu - cezarovim naslednikom, koji je jako puno uradio za rim:trasirao je puteve,izgradio akvadukte,osnovao vatrogasnu i policijsku brigadu i od rima napravio pravu metropolu... pricamo o prvom veku pre nove ere,interesantno zar ne?


Neki od careva rimskog carstva koje treba svakako pomenuti su car konstantin;trajan;teodosije;dioklecijan I dr.


Rim je u srednjem veku bio grad sa najvecim brojem stanovnika.


Ipak zlatno doba italije pa I rima  dolazi ujedinjenjem kraljevine italije u 17.Veku sa kraljem vittoriem emanuelom ii na celu I premijerom benitom cavurom.


Ali rim nece uci u sastav kraljevine italije sve do 1871. Godine. Do  tada je bio pod francuzima.


Danas rim kao glavni grad italije je omiljena destinacija turista,godisnje ga poseti vise od 10 miliona turista.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite