Kapadokija Nova godina


Kapadokija novogodišnja bajka

Kapadokija novogodišnja bajka

 

Kapadokija - novogodišnja bajka

 

 Kapadokija Nova godina

Vrlo retko u životu postoje trenuci kada se budimo u zoru sa tolikim entuzijazmom, voljom i energijom. Još ređe se dešava da rano jutro u nama pobuđuje zaspalu strast, kada bezbroj balona lete širokim, bajkovitim i nezamislivo raznobojnim nebom. Kada ste u Kapadokiji, na taj način, bez potrebe za jakom kafom, počinje svaki dan.

U centralno anadolskom delu Turske, na oko 730 kilometara od Istanbula, nalazi se lepota stvorena serijom vulkanskih erupcija, sa objektima isklesanim u kamenu. Dobrodošli u grad gde su hoteli pećine stare stotinama godina, gde se voze oldtajmeri i čaj ima poseban ukus. U priču iz bajke koja živi u neverovatnim formacijama stena i beskonačno dugim stazama koje vode kroz čudesnu i nesputanu prirodu. Hajde da počnemo da koračamo tim stazama.

Gledajmo izlazak sunca

Prva asocijacija na Kapadokiju i verovatno razlog zbog kojeg ste rezervisali ovo putovanje je posmatranje izlaska sunca dok oko 150 balona lete tek probuđenim nebom. Čak iako niste ranoranilac, obećavamo da će ustajanje u 5 ujutru biti potpuno vredno truda.
Ukoliko imate samo jednu šansu da vidite izlazak, neka to bude Sunset Hill, Göreme. Ovo mesto vam pruža Kapadokiju na dlanu. Uz neverovatan reljef i beskrajni pogled, baloni lete veoma blizu vas, toliko da ih gotovo možete dodirnuti. Za dodatan osećaj udobnosti i topline, ponesite ćebe na koje možete sesti ili se ogrnuti. Ranu zoru možete provesti u zagrljaju spektakla boja i balona u letu na lokacijama kao što su: Red Valley, Rose Vally, Uchisar zamak, Sultan Cave Suits, Museum hotel i Asiklar Tepesi.

Kapadokija izlazak sunca

Posetimo Göreme

Najpoznatije selo u Kapadokiji. Zajedno sa istorijskim lokalitetima isklesanim u stenama, upisano je kao deo svetske baštine UNESCO-a.
Göreme muzej ima veliki broj crkvi i fresaka koje su nastale u periodu između XX i XII veka. Göreme je dom hotela "Sultan Cave Suits" gde su nastale čuvene fotografije Kapadokije koje su osvojile svet.
Tamo ćete videti zanimljive prodavnice tepiha zbog kojih ćete se osećati kao da ste u filmu o Aladinu. Ti šareni, ručno tkani tepisi na kojima vešto rade žene u Kapadokiji su postali više od robe za uređenje doma. Zahvaljujući neverovatnoj lepoti koja nastaje kada se spoje godine truda i neverovatno umeće izrade tkanja, ove prodavnice postale su mali raj za fotografisanje. Tehnike tkanja su ostale gotovo iste kao u davnoj prošlosti, a u većini prodavnica možete posmatrati proces stvaranja i videti kako tradicija živi.

Obiđimo Uchisar

Kamenito utvrđenje sa panoramskim pogledom kakav zasugurno niste videli ako niste bili u Kapadokiji. Kao prastari dragulj ovog romantičnog grada, Uchisar predstavlja najvišu tačku u regionu. Iako se unutra nalaze samo prazne sobe, prava nagrada vas čeka kada se popnete na vrh. To je apsolutno neponovljiv pogled i doživljaj. Većina prostorija na severnoj strani zamka su golubarnici. Dolina Golubova povezuje Uschisar i Goreme, a mnoga utočišta su okrečena u belo kako bi privukla ptice.

Istražimo Ürgüp i Dolinu Ljubavi

Interesantan turistički grad, Urgup, jedan je od najpopularnihih centara kapadokijske regije. Predstavlja dom čuvenih vilinskih dimnjaka i stena u obliku životinja. Visoke i uske formacije od kamena nalik na stubove izdižu se nad neravnim tlom vulkanskog područja. To su drevne strukture koje se nalaze na visini od preko hiljadu metara.

Melodično utočište gde su zime hladne i snežne stvorila je priroda. Filmski pejzaž, luksuzni hoteli u pećinama i slikovite doline simboli su našeg novogodišnjeg odredišta. Kada pahulje zaveju inače pusti predeo, nastaje harmonija koja postaje putnik u našim srcima dugo nakon što mi prestanemo biti putnici u Kapadokiji.

Dolina Ljubavi, skrivena oaza sa scenskim reljefom i velikom ljuljaškom u obliku srca, biće mesto za stvaranje fotografija. Povedite voljenu osobu, a ako niste zaljubljeni, bićete čim se pred vama pruži neverovatan prizor kakav samo Kapadokija može da ponudi.

Letimo balonom

Ova vožnja se nalazi na listi želja svakog putnika i bez nje je ovo putovanje nezamislivo. Bogato, šareno, egzotično i primamljivo iskustvo sa bajkovitim pejzažom, valovitim brdima i dalekim dolinama budi želju za neprestanim letom kroz san. Videćete vilinske dimnjake, stubove, stene, reke, doline i različite arheološke strukture sa visine, dok još stotine drugih balona leti sa vama. Prvi let balonom u Kapadokiji dogodio se 1989. godine, a ovakav doživljaj probudio je interesovanje turista nakon osnivanja kompanije koja se bavi pružanjem te usluge. Let traje oko sat vremena ali se pamti zauvek.

Zima Kapadokija

Za kraj

Zima može biti najlepši period za posetu Kapadokije, kada sneg prekriva tlo naglašavajući boje i ostavljajući nestvaran, sedefasti sjaj. Dok nagomilane pahulje svetle širom doline, taj sjaj se reflektuje u očima posmatrača. Uz vatru balona i idiličnu atmosferu, Nova godina u snežnoj Kapadokiji predstavlja jedinstveno iskustvo.

Tamo gde je ustajanje ranom zorom najlepši način da se započne dan, gde je sve u znaku blaženstva i spokoja i postoji samo čista, prirodna lepota. Upravo tu, gde je nemir daleko i pruža se nov pogled na raznoliki svet, proslavljamo Novu godinu. Na taj način postavljamo temelj za iskustva koja nam naredni životni period donosi i otvaramo svoja srca za putovanje, osmeh, uspeh, ljubav i zdravlje koje svima želimo u novoj godini.

 Goreme noću

https://www.etaturs.rs/turska-kapadokija-nova-godina.html

https://www.etaturs.rs/putovanje-turska-kapadokija.html

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite