Ljoret de mar - odmor na Kosta Bravi


Ljoret de mar

Ljoret de mar

Ljoret de Mar

Odmor pod suncem na Kosta Bravi

Ljoret de mar letovanje


Živahan grad sa pregršt istorijskih znamenitosti, opuštajućom letnjom atmosferom i uzbudljivim noćnim životom. Ljoret de Mar je jedan od najposećenijih gradova u Španiji koji se nalazi u provinciji Đirona, na oko sat vremena vožnje od Barselone. Zahvaljući svojoj lokaciji na osunčanoj obali Kosta Brave ima duge plaže sa biserno belim peskom ali i skrivene male kamenite uvale. Svaka plaža je obdarena kristalno čistim morem i opojnim vazduhom koji je tajna njenog posebnog šarma. Zvanični jezici su španski i katalonski ali zbog uspešnog turizma većina ljudi govori engleski.

Upijajte sunce, udahnite morski vazduh, uživajte u čarima Španije kroz šetnju obalom, boravak ispod raskošnih palmi koje pružaju idealan hlad kraj mora ili u raskošnim parkovima kao što je Santa Clotilde. Uživajte u kafićima duž šetališta i autentičnoj španskoj hrani. Za vas smo izdvojili neke od najlepših plaža, a to su: one sa plavom zastavom - Ljoret, Fenals, Santa Cristina, Calla Boadella i druge, jednako lepe, kao što su Tossa de Mar, S' Agaro, Sa Caleta, Playa de Treumal.


Zamak Svetog Džona

Arhitektonsko zaleđe iz XI veka na samoj obali mora čije poreklo svedoči o istoriji grada Ljoret. Izgrađen kako bi pružio odbranu od napada koji dolaze sa mora, tokom vekova je pretrpeo višestruke napade. Treći koalicioni rat koji je sukobio Veliku Britaniju protiv Španije i Francuske zauvek je uništio ovo utvrđenje koje je postojalo duže od sedam vekova. Britanska vojska je bombardovala zamak 1805. godine. Narednih stotinu godina je ostao u ruševinama, a nakon toga je obnovljen tako da njegova velika kula pruža neverovatan panoramski pogled na Kosta Bravu uz očuvanje njene duge tradicije. Čak i ukoliko niste ljubitelj istorije i obilazaka utvrđenja, samo pogled na Mediteran učiniće ovu posetu vrednom.

Ljoret de mar plažeLjoret de mar povoljnoLjoret de mar Španija


Bašta Santa Klotilde

Raskošni park smešten na položaju velike lepote koju su nekada zauzimali vinogradi, na vrhu litice sa pogledom koji oduzima dah, nadomak Fenals plaže, izuzetan je primerak živahnog katalonskog duha koji posetioci znaju i vole. Nasuprot zvučnog noćnog života i energičnih morskih talasa, Santa Klotilde bašte su mesto savršenog mira i spokoja koji prati cvrkut ptica i bogato, očuvano zelenilo. Pažljivo održavano drveće uzdiže se iznad mora, a šetnja ovuda je doživljaj u kome se prepliću san i java, kroz nestvarno lepe i kreativno osmišljene straze koje vode kroz park. Ovo je mesto gde poezija živi i gde je svaki posetilac pesnik, inspirisan pejzažem, zanesen mirisom mora i zaljubljen u prirodu.


Crkva Svetog Roma

Jedna od glavnih simbola ovog omiljenog španskog letovališta, sagrađna u XV veku, odražava dva različita perioda izgradnje i arhitekture. Njena impozantna i moderna spoljašnjost u sebi čuva zadržan bezvremenski enterijer sa nekoliko vrednih slika u venecijanskom stilu.

Tokom ranog XVI veka, mali ribarski gradić pod nazivom Ljoret de Mar je bio izložen opasnosti od piratskih napada. Kao rezultat ove pretnje, crkva je predstavljala oh bezbedno utočište i mesto za molitvu. Možete primetiti puškarnice i merlone koji su inkorporisani u njenu izgradnju radi dodatne zaštite. Prednji deo crkve je izgrađen u gotskom stilu (iz perioda između 1519. i 1522. godine) sa jednostavnim i skromnim ulazom. Njen jedinstveni izgled čine raznobojne pločice koje ukrašavaju kupole i kule, a izazivamo Vas da potražite mozaike u njenom dvorištu.


Plaže

 

Priča o Ljoret de Maru nije potpuna bez potrage za savršenim mestom pod suncem, a to su naravno njegove raznolike plaže. Slikoviti mali zalivi i velike plaže idealne za porodice, sitan beli pesak ili šljunak, pravi su izbor za odmor po svačijem ukusu, zar ne?

Glavna plaža Ljoret de Mar dugačka je 1,6 kilometara i nalazi se u centru grada. Sa mnogim restoranima, koktel barovima, vodenim sportovima, ova plaža je izbor svakog posetioca. Odatle možete otići brodom na neke od manje posećenih plaža kao što su Fenals i Santa Christina, a sam put do tamo je neverovatno iskustvo. Pored Ljoret de Mar plaže se nalazi mali zaliv Sa Caleta. Ovde možete uživati u najsitnijem pesku i prirodnoj okolini iznad koje se uzdiže prelepi zamak sa kojeg se vidi neverovatan zalazak sunca, Castel de la Playa, izgrađen između 1930 i 1940. godine.

Na desetak minuta šetnje od glavne plaže nalazi se 50 metara dugačka kamenita uvala Cala Banys. Santa Cristina je osunčana plaža sa sitnim peskom i tirkiznim morem do koje vodi uska staza prožeta palmama, na tri kilometara od Ljoret de Mar plaže. Nju krasi mirno more, zaštićeno od vetra i talasa obližnjim šumama.

Ljoret de Mar je destinacija za one koji žele miran odmor ali i zanimljive obilaske unutrar grada, istraživanje okolnih mesta kao što su Tossa de Mar i Blanes. Oaza za uživanje u katalonskom duhu, Mediteranskom moru i dugim letnjim noćima uz sangriju i flamenko. Grad bogate istorije i kulture na čijim plažama se mogu provoditi čitavi dani.

 

 

https://www.etaturs.rs/barselona-prvi-maj.html

https://www.etaturs.rs/letovanje-spanija-ljoret-de-mar-autobusom.html

https://www.etaturs.rs/letovanje-spanija-ljoret-de-mar.html

 

 

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite