Neverovatne činjenice o Provansi


Neverovatne činjenice o Provansi

Neverovatne činjenice o Provansi

Provansa je preplepa oblast na jugozapadu Francuske, koja se proteže duž Mediterana. Ova očaravajuća regija je poznata po beskrajnim poljima mirisne lavanade, neverovatnim predelima gde galopiraju divlji konji,izvanrednoj hrani i ukusnom voću. Ovde su inspiraciju našla dva velika umetnika Van Gog i Pol Sezan. Najpoznatiji francuski parfemi u sebi sadrže notu osvežavajuće lavande. nA našem čarobnom putovanju imaćete priliku da obiđete Nicu, Aix en Provence, Avignon, Saint Paul de Vence, Nimes, St. Remy, Arles, Marseille...

 

Avignon

Srce Provanse, nekada je  u gradu postojalo preko sto crkava, a danas dominira gotičko -papska palati (Palais des Papes). Osetite duh prošlosti šetajući njegovim ulicama.


Aix en Provence

Domovina Pol Sezana, grad umetnosti i aktivnosti. Vinsko nasleđe Aix-a je raznovrsno, gostoprimljivi proizvođači žele da iskusite njihove proizvode bez ikakvih tajni.

 

Arles

Rimsko blago, skriveni trgovi, živopisni suncem okupani objekti koje su vam poznati sa Van Gogovih platna. U ovom gradu se nalazi mnoštvo rimskih spomenika od kojih je 7 na UNESCO-oj listi svetske kulturne baštine.

 

Nimes

jedan od najtraktivnijih gradova Mediterana, koga su osnovali Rimljani, sa starim gradom i prelepim baštama, mnoštvom muzeja i festivala.

 

Marsej 

Kombinacija bogatog i jedinstvenog nasleđa i veoma dinamičnih kulturnih aktivnosti, a uz sve to grad je smešten na izuzetno povoljnom mestu, u zalivu sa mnogo prelepih uvala. Kosmopolitski i multietnički Marsej sa svojim gostoprimljivim stanovnicima može predočiti posetiocima sve čari Provanse.