Provansa Putovanje 2024

Provansa Francuska

Provansa autobusom             

Provansa Putovanje 2024


Otisnimo se u bajkovito zaledje francuske rivijere, prodjimo nepreglednim poljima lavande, vinograda i suncokreta, nadjimo se u mestima - u kojima vreme kao da je stalo - sa bogatim kulturno-istorijskim nasledjem još od antike, koračajmo stazama Van Goga i Sezana koji su baš u Provansi otkrili predele koji su ih najvise inspirisali i, na kraju, osunajmo se, uz zvuke morskih talasa, u glavnom gradu francuske rivijere uzivajući u njegovoj multietničkoj atmosferi....krenimo zajedno na jos jedno Etino putovanje, koje zauvek ostaje u srcu i duši...

Putnici koji su željni i ljubitelji prirode, ali i svih lepota i mogućnosti koje ona pruža potrebno je što pre da posete Provansu, tačnije predele francuske provincije koja će vam sa Azurnom obalom pružiti izuzetan doživljaj.


Ova francuska provincija turiste širom sveta pleni svojom lepotom, a nalazi se na jugu Francuske između reke Rone.


Ovo je mesto koje će vas inspirisati na prvi pogled, ali i kupiti svojom lepotom odmah, svojim jedinstvenim pejzažima koji su slični kao oni na van Gogovim slikama. Očaravajući prikaz plavog neba iznad ljubičastih polja lavande, biće vam upotpunjeni mirisom aromatičnog bilja i meda kao i brežuljcima pod vinogradima.


Najpoznatiji slikari svoju inspiraciju pronalazili su u Provansi

Kada jednom posetite Provansu verovatno će vam biti jasno zbog čega su neki od najpoznatijih slikara i uopšteno umetnika pronalazili inspiraciju upravo o njenim lepotama. Ukoliko posetite Provansu u svakom godišnjem dobu videćete posebnu draž ove francuske pokrajine, a naša je preporuka da ukoliko volite prijatne temperature posetite u proleće kada je priroda izuzetno bogata jarkim bojama.


Leto u Provansi je nekako rezervisano za ljubičastu boju, koja se prostire nad poljima lavande, koja je ujedno i zaštitni znak ove provincije.


Gradići nose duh prošlih vremena, arhitektura je zaista bogata, dok su dugačke ulice popločane belim kamenom pa samom gradu daju posebnu eleganciju. Ono što ćete osetiti dok šetate ili odmarate u svom hotelu jeste mir i spokoj tokom vašeg odmora.


Naravno, ne treba zaboraviti da u trenutku ovakvog opuštanja za oči i dušu pružite sebi hrskave komade baget hleba i čašicu dobrog vina koje možete ispijati na terasi mnogobrojnih taverni i restorana.


Upravo su brojne kafane bile inspiracija i umetnicima za stvaranje njihovih svetskih remek dela, dok su danas inspiracija za mnogobrojne fotografije poznatih savremenih umetnika.


Kakva je klima u Provansi?


S obzirom na sam geografski položaj, Provansa nea jedinstvenu klimu već se vreme menja kako se smenjuju i predeli odnosno nizije, visoravni i planine.


Na morskoj obali Provanse vlada zaista prava mediteranska klima koja je sa dugim toplim danima, leto je toplo i bez padavina dok su zime vlažne i blage. Poznati vetar Maestral je tipičan za zimske dane i jednostavno je neizostavni deo mediteranske klime.


U predelima Alpa koji su na visini klima je znatno drugačija, pre svega uz veliku količinu snega i niske temperature koje preovladavaju. Preporuka je ovaj deo za sve one koji su ljubitelji skijanja i zimskih sportova.


Zanimljivosti o Provansi

Provansa je nekadašnja rimska provincija koja je smeštena na jugoistoku Francuske, a region u kojem se danas nalazi je u sklopu Alpa i Azurne obale. Dobila je ime od reči “provincija” jer je ona bila upravo prva tog tipa van područja Italije.


Najpoznatiji grad u Provansi je Avinjon gde je u jednom trenutku u istoriji prebačeno sedište Papa iz Vatikana. Takođe, Azurna obala je blizu i može se lako organizovati izlet do Kana ili Nice.


Ukoliko ste spremni za drugačiji odmor, i jedinstveno iskustvo – preporuka je Provansa. Najbolji smeštaj ćete sigurno naći u Eks an Provansu šarmantnom univerzitetskom gradiću koji je osnovan 122. godine pre nove ere. Verujemo da će vam biti interesantno da spavate u hotelu grada sa hiljadu fontana, a u njemu se rodio i jedan od najznačajnijih slikara Pol Sezan.

 

 

 

PROGRAM U PRIPREMI...

 

 

 
Zašto treba da posetite Provansu? Provansa je poznata po svojim slikovitim pejzažima bogatim poljima...
Šta videti u Provansi?
Provansa je prelepa oblast na jugozapadu Francuske, koja se proteže duž Mediterana. Ova očaravajuća regija je...
Neverovatne činjenice o Provansi

 

 

Pozovite