Orvieto Italija: Freske i bunari


Orvieto Italija Freske i bunari

Orvieto Freske i bunari

Znate li da se Orvieto Italija nalazi na samo 100 kilometara od Rima, a da čuva neke od najlepših atrakcija civilizacije Etruraca koje potiču iz perioda pre naše ere? Ovaj šarmantan gradić smešten je na vrh brda i samo penjanje predstavlja turističku atrakciju, jer do njega vozi – crveni funikular.


Putovanje u orvieto

Orvieto Italija je jedno od mesta koja su često na itinererima putnika koji istražuju Umbriju. Jer, ova italijanska regija koja se nalazi u samom centru Apeninskog poluostrva, bogata je zaostavštinom starih Umbrijaca i Etruraca, koji su obeležili čitavu ovu oblast i cvetali pre nego što se uopšte ustoličila rimska imperija.


Čim se turista popne funikularom do istorijskog centra, može odmah da počne da obilazi znamenitosti. Jer, odmah pored stanice se nalazi tvrđava Fortezza dell’Albornoz. Građevina je nikla na mestu gde se nekada nalazio etrurski hram, a koja je podignuta po naređenju španskog kardinala iz 13. veka kako bi se učvrstila pozicija Rimokatoličke crkve i pape u ovoj oblasti. Danas može da se vidi glavna kula i deo zidina, koji su okruženi prijatnim parkom i sa čije terase se pruža sjajan pogled na dolinu podno Orvieta.

Bunar Orvieto


Orvieto italija

Ono što će vam uvek preporučiti kao glavnu atrakciju u gradu, jeste Duomo di Orvieto ili ovdašnja Katedrala. Nalazi se u samom centru i specifična je po tome što deluje kao da je izvrnuta naopačke, jer freske krase fasadu a navikli smo da budu na unutrašnjim zidovima hrišćanskih bogomolja. Oko njih je raspoređena bogata dekoracija bojenog stakla, mozaika, gipsanih ukrasa, kao i zanimljivih skulptura.


Crkva predstavlja jedan od najlepših primera italijanske gotike. Osnovana je krajem 13. veka i čuva freske Luke Sinjorelija, umetnika iz 15. veka koji je rođen u obližnjoj Kortoni i koji je značajno uticao na mlađeg kolegu Mikelanđela.


Iz Katedrale je lako stići do Torre del Moro, tornja iz 13. veka koji je visok nepunih 50 metara i do čijeg vrha će vas povesti više od 230 strmih stepenika. Međutim, sa ovdašnje terase se pruža tako lep pogled od 360 stepeni na gradske sivkaste krovove, da nećete imati ništa protiv što ćete se malo zadihati do vrha.


Odavde može da se vidi čuvena Palazzo del Popolo iz 13. veka, kao i mreža uskih uličica grada Orvieto Italija. Taman možete da napravite plan daljeg kretanja kroz naselje.


Ako od tornja krenete desno, bićete u prilici da obiđete tunele koje su stari stanovnici ovdašnjeg naselja gradili još pre dva milenijuma. Prolazi pod zemljom ukrašeni su kapijama i sobama uklesanim u stene, kao i nekropole i čuveni bunari. Bunar dubok 36 metara zove se Pozzo della Cava.


Levo od Torre del Moro ponovo stižete do fortece i funikulara, ali i do još jedne atrakcije – Pozzo di San Patrizio. Takozvani Bunar Svetog Patrika dubok je 61 metar i izgrađen sa dva kružna prolaza koji se spuštaju do podnožja. Jednim su se meštani spuštali a drugim su njihovi magarci vukli vodu do površine.


Bunar je napravljen po naređenju pape Klementa VII u prvoj polovini 16. veka, kada se on sklonio u Orvieto, a kako grad ne bi ostao bez vode u slučaju opsade.

Katedrala Orvieto

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite