Peruđa Italija: Centar Umbrije


Peruđa Italija Centar Umbrije

Peruđa Centar Umbrije

Peruđa Italija postaje sve popularnije mesto u ovoj zemlji. Oni koji žele da vide bukvalno slojeve italijanske istorije a da im je dosadila gužva u Rimu, Veneciji i Firenci, okreću se Peruđi. Jer, ovde vas čeka isti italijanski šarm – pasta, vino, tipične kitnjaste fasade jarkih boja, a još nema onoliko turista kao u drugim gradovima.


Upravo zbog toga je sada pravi momenat da odete u Peruđu i Umbriju, da uživate u opuštenoj šetnji i da ne morate baš uvek da čekate na sto u restoranu ili na ulaz u muzej. Pored toga, probaćete italijanske tartufe kojima Umbrija obiluje, kao i pršutu od divlje svinje.

Palazzo Dei Priori Perudja


Putovanje u peruđu

Peruđa Italija je gotovo isto udaljena od Rima, kao i od Firence. Nalazi se u Umbriji, jedinoj italijanskoj regiji na Apeninskom poluostrvu koja ne izlazi na more i koja je poznata po poljoprivredi.


Zašto je putovanje u Peruđu specifično? Upravo zbog toga što je ovo jedan od najstarijih italijanskih gradova koji potiče iz vremena civilizacije Etruraca a koji su naseljavali ove prostore još u devetom veku pre naše ere. Istorijski centar grada se, karakteristično za Etrurce, nalazi na vrhu brda, oko koga se u dolini kroz vekove širilo naselje.


Danas do vrha možete da se popnete pokretnim stepenicama koje će vas odvesti do tunela ispod samog grada. A otkud ovde tuneli? To je još jedna specifičnost putovanja u Peruđu. Jer, kada je grad izgubio rat polovinom 16. veka, papa je uništio većinu srednjovekovnih građevina i podigao novo utvrđenje preko njih. Ispod je, međutim, čitav sistem ulica, zidova sa prozorima, stepenica, ostao netaknut. Između ostalog, mogu da se vide čak i delovi etrurskog luka i parče zida.


Dakle, kako se penjete u stari centar grada, tako idete korak po korak kroz istoriju, i to modernim pokretnim stepeništem.

Perudja


Peruđa italija

Osim što ćemo zajedno prošetati glavnim šetalištem koje se zove Corso Vannucci, pokazaćemo vam i čuvenu zgradu Palazzio dei Priori iz 13. veka na Trgu Četvrtog novembra, ali i slojeve svake druge zgrade koju do pola krasi srednjovekovni stil a onda se nadovezuju romantizam ili neoklasicizam. Gradska katedrala ili Katedrala Svetog Lorenca takođe se nalazi na ovom trgu, koji je bio centar naselja i u vreme Rimljana.


Ovde se danas dolazi da posedite u baštama kafića i restorana, ili da se osunčate na stepeništu pored Fontane Maggiore. Šetalište je uvek živo, uvek se odnekud čuje muzika i miriše čokolada. Jer, u Peruđi se održavaju dva izuzetno popularna festivala – Džez festival u julu i Festival Euročokolade u oktobru. Kad god da dođete treba da probate „baći“ (ili „poljupce“) iz lokalne fabrike čokolade Peruđine. Čokoladice su zgodne i da se uzmu kao poklon.


Ne propustite da se nasumice proštete kroz uske uličice sa obe strane centralnog šetališta. Doći ćete u prolaze gde mogu da prođu eventualno jedna majušna italijanska kolca, i to ako se vi sklonite u neki haustor. Jarko žute i narandžaste fasade ostaće vam u pamćenju, kao i brojni lukovi između zgrada, ali i sjajan pogled sa uzvišenja na umbrijsku dolinu.


Ako sa nama putujete u Peruđu leti, svratite na đelato. Ako ne, uđite u lokalnu poslastičarnicu i tražite tradicionalni kolač Salame del Re Umbro, s pravom popularan u čitavoj regiji.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite